• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Lovgivning og patenter01. 03. 2015 | Katrine Meyn

Patentering af stamceller og gener

Lovgivning og patenter01. 03. 2015 By Katrine Meyn

Stamceller nævnes ofte som en fremtidig mirakelkur, men kan forskningen patentbeskyttes?

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2015 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Anders Heebøll-Nielsen, European Patent Attorney, Awapatent A/S

Under debatten om Danmarks tiltræden til EU’s enhedspatentdomstol rejstes synspunkter om patentering inden for stamceller, gener og software, da der var bekymring for at overlade beslutninger om disse emner til en domstol uden for landets grænser. Kontroversielle områder udvikles typisk hurtigt, og patentpraksis er tilsvarende under udvikling. Særligt som patentansøger har man stor interesse i, at patentsystemet er forudsigeligt, så man ikke skal bruge tid og penge på patentansøgninger, som vil blive afvist. Denne artikel søger at skabe overblik over udviklingen af praksis for patentering af stamceller og gener.

Europa
EU-landenes patentlove er styret af Europa-Parlamentets og Rådets Direktiv 98/44/EF om retlig beskyttelse af bioteknologiske opfindelser. I den europæiske patentkonvention (EPC) er flere af Direktivets artikler inkorporeret som regler, der definerer bioteknologiske opfindelser, som kan være patenterbare eller er udelukket fra patentering. Ifølge Direktivet falder menneskelige gener udtrykkeligt inden for muligt patenterbare opfindelser, hvis de vel at mærke er isoleret fra det menneskelige legeme eller frembragt ved en teknisk fremgangsmåde. I modsætning hertil er anvendelsen af menneskelige embryoner til industrielle eller kommercielle formål udelukket fra patentering. Gener er lette at håndtere, da de kan beskrives ved en DNA-sekvens, men ”menneskelige embryoner” er derimod ikke klart defineret i Direktivet. Spørgsmålet ”hvad er et embryon?” har været sendt videre til den Europæiske Unions Domstol (CJEU) for afklaring. Faktaboksen viser en oversigt over vigtige datoer for to ikke-beslægtede patentansøgninger, som har ført til afgørelser fra CJEU.

C-34/10
Den tyske højesteret henviste til CJEU for en afklaring af fortolkningen af Direktivets forbud mod patenter, som angår anvendelse af menneskelige embryoner, efter en ugyldighedssag om patentet 197 56 864. Patentet beskyttede isolerede, oprensede præcursorceller tilvejebragt fra embryonale stamceller, som kan være fra et embryon eller fra en ægcelle efter en kernetransplantation. CJEU’s dom udtrykker, at begrebet ”menneskeligt embryon” i Direktivet skal forstås bredt for sikringen af menneskets værdighed, som ville kunne påvirkes af patenterbarhed. CJEU fandt derfor, at ”enhver menneskelig ægcelle helt fra stadiet for befrugtningen, enhver ubefrugtet menneskelig ægcelle, hvori der er transplanteret en cellekerne fra en moden menneskecelle, og enhver ubefrugtet menneskelig ægcelle, der er stimuleret til deling og videreudvikling gennem partenogenese, udgør et ”menneskeligt embryon”. Dommen understreger, at Direktivet udelukker patentering af en opfindelse, såfremt den tekniske viden, der er genstand for patentansøgningen, nødvendiggør forudgående destruktion af menneskelige embryoner eller anvendelsen heraf som grundmateriale, uanset på hvilket stadium dette finder sted, og selv såfremt beskrivelsen af den tekniske viden ikke omtaler anvendelsen af menneskelige embryoner.

C-364/13
I 2006 indleverede International Stem Cell Corporation en patentansøgning i Storbritannien, hvor patentmyndigheden afviste ansøgningen under henvisning til C-34/10. Afgørelsen blev appelleret, og domstolen henviste sagen til CJEU for en uddybende fortolkning af Direktivet, da C-34/10 til dels er upræcis. Patentansøgningen angår en fremgangsmåde til fremstilling af menneskelige stamceller, der omfatter partenogenetisk aktivering af en ægcelle. C-364/13 påpeger, at ifølge C-34/10 skal en ubefrugtet menneskelig ægcelle kvalificeres som ”menneskeligt embryon”, for så vidt som den ”kan udløse en proces for udvikling af et menneske”. Under behandlingen af C-34/10 blev det fremført, at en ”partenot” havde denne evne, men ifølge den videnskabelige viden, som var til rådighed under C-364/13, kan en partenot ikke som sådan udløse en proces for udvikling, som fører til et menneske. CJEU fandt derfor, at Direktivet ”skal fortolkes således, at en ubefrugtet menneskelig ægcelle, der er stimuleret til deling og videreudvikling gennem partenogenese, ikke udgør et ”menneskeligt embryon” […], hvis den i lyset af den aktuelle videnskabelige viden ikke som sådan har en iboende evne til at udvikle sig til et menneske”.

USA
Den amerikanske patentlov nævner, som EPC, opfindelser, som er udelukket fra patentering, men loven har ikke samme bekymring om stamceller. Amerikanske patenter svarende til ansøgningerne bag CJEU’s to afgørelser er blevet udstedt. En væsentlig bekymring i USA er, om ansøger forsøger at patentbeskytte naturlove eller naturlige fænomener eller produkter. Den 16. december 2014 offentliggjorde den amerikanske myndighed et nyt sæt retningslinjer til hjælp for tolkningen af nylige afgørelser fra den amerikanske højesteret. Patentering af genbaserede opfindelser er blevet vanskelig i USA, da højesteret har fundet, at fordi gensekvenser findes i naturen, kan disse ikke patenteres. Det er muligt at patentbeskytte cDNA, som netop ikke findes naturligt, og dermed kan eukaryote gener beskyttes. Prokaryote gener kan derimod næppe patenteres, da de ikke indeholder introns. Tilsvarende vil naturligt forekommende organiske molekyler også være vanskelige at patentbeskytte, modsat i Europa.

Afsluttende
Patentpraksis udvikles løbende, og selv om loven ikke ændres, kan der ske ændringer i, hvad der kan patentbeskyttes. Således er C-34/10 meget begrænsende omkring patenter, der omhandler embryonale stamceller, hvorimod C-364/13 åbner mere op. Dommene omtaler, hvad der var muligt på tidspunktet for afgørelserne, og de åbner dermed for, at opfindelser, som i dag er udelukket fra patentering, kan bringes inden for området, hvor patenterbarheden ikke er udelukket. Hvis det for eksempel bliver muligt at fremskaffe embryonale stamceller uden at ødelægge et embryon, vil en opfindelse om embryonale stamceller kunne søges patenteret.
I Europa er patentansøgninger om gener ikke udelukket fra patentering, men i USA er holdningen blevet meget restriktiv. Det er muligt, at praksis i USA vil udvikle sig, så DNA-sekvenser kan indsættes i en sammensætning, som ikke findes naturligt. For tiden bør patentansøgninger, som er relevante for USA, søge at beskrive opfindelser med ”naturligt forekommende produkter” (DNA-sekvenser eller molekyler) både som fremgangsmåder og som produkter.
For alle opfindelser gælder naturligvis stadig, at de skal opfylde kravene om nyhed og opfindelseshøjde for at føre til patent, og selv hvis et patent bliver udstedt, giver dette ikke i sig selv ret til at udøve opfindelsen. Som opfinder bør man ikke holde sig tilbage fra at søge patent, men det kan være en god idé at tage en snak med en patentrådgiver, før man beslutter sig for, hvordan man vil gå videre.

Vigtige datoer om stamcellepatentering i Europa
19. december 1996: Ansøgningsdato for prof. Brüstles tyske patent 197 56 864.
6. juli 1998: Europa-Parlamentets og Rådets Direktiv 98/44/EF.
29. april 1999: Den tyske patentmyndighed udsteder 197 56 864.
20. oktober 2004: Ugyldighedssag indledes mod 197 56 864 ved den tyske patentdomstol.
23. oktober 2006: Ansøgningsdato for International Stem Cell Corporations britiske patentansøgning 0621068.6.
17. december 2009: Den tyske højesteret henviser til den Europæiske Unions Domstol (CJEU) for afgørelse om 197 56 864 (C-34/10).
18. oktober 2011: CJEU træffer afgørelse i C-34/10.
16. august 2012: Storbritanniens patentmyndighed afviser 0621068.6 efter at have afventet C-34/10.
17. april 2013: High Court of Justice (England & Wales) henviser til CJEU for afgørelse om 0621068.6 (C-364/13).
18. december 2014: CJEU træffer afgørelse i C-364/13.

Skrevet i: Lovgivning og patenter

Seneste nyt fra redaktionen

Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

Artikler fra Dansk KemiFødevarekemiTop23. 06. 2025

Franz Hofmeister opløste æggehvide i vandige saltopløsninger. En artikel fra 1888 beskriver, hvordan nogle ioner får proteiner til at udfælde, mens andre ioner har den modsatte effekt. Fødevarekemien bruger stadig Hofmeister, men langt mere nuanceret. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3,

Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi17. 06. 2025

Hvis kløvergræs skal kunne anvendes som ny ressource til udvinding af fødevareproteiner, kan membranteknologi være vejen frem. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mette Lübeck, Mads

Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi09. 06. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) I år fejrer man internt i IUPAC 20-året for offentliggørelsen af The Red Book (i det følgende blot "RB2005") med anbefalinger vedrørende

Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

AktueltArtikler fra Dansk KemiGrøn omstilling02. 06. 2025

Hvor rent er CO2 fra CO2-fangst? Og hvor dyrt er det at oprense CO2? Denne artikel giver indsigt i nogle af udfordringerne ved at implementere en global CO2 infrastruktur. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs

Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø26. 05. 2025

Kontinuerlige, kvalitetssikrede målinger af kemiske, fysiske og biologiske miljøparametre giver uundværlig information. Det gælder også for Grønland. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

AktueltAnalytisk kemiArtikler fra Dansk Kemi19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • MD Scientific

    Ny generation af LENS MALS-detektorer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    Laboranter er nysgerrige på ny teknik

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays Aarhus 2025 – SOLD OUT

  • Holm & Halby

    VidensDage’25 hos Holm og Halby: Faglig fordybelse og teknologisk indsigt i højsædet

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

    23.06.2025

  • Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

    17.06.2025

  • Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

    09.06.2025

  • Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

    02.06.2025

  • Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

    26.05.2025

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik