• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Bioteknologi01. 04. 2002 | Katrine Meyn

Peptider og peptidbiblioteker

Bioteknologi01. 04. 2002 By Katrine Meyn

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 4, 2002 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af lektor Paul Robert Hansen, Kemisk Institut, KVL,

Bakteriers stigende resistens over for antibiotika er et alvorligt problem. Det er forudsagt, at der inden for en kort årrække vil findes mange bakteriearter, der er resistente over for alle kendte antibiotika. Nye biologisk aktive forbindelser, f.eks. antibiotika, kan findes ved brug af kombinatorisk kemi. Princippet er, at man i stedet for at syntetisere et stof ad gangen syntetiserer millioner af stoffer i en blanding, kaldet et bibliotek. Biblioteket scannes dernæst for biologiske egenskaber, og de mest aktive forbindelser identificeres. Herved kan man finde nye biologisk aktive forbindelse med interessante egenskaber. Ved Peptidgruppen, Kemisk Institut, KVL, er vi interesseret i at udvikle nye antibiotika baseret på peptid- eller peptidlignende forbindelser.

Peptiders opbygning
Peptider er små proteiner, der indgår i en lang række biologiske processer.
Biologisk aktive peptider findes inden for mange forskellige områder, f.eks. hormoner, vækstfaktorer, neurotransmittere, signalstoffer og antibiotika. Blandt de mere kendte peptider er det kunstige sødemiddel aspartam og enkefaliner, som bruges af kroppen til at dæmpe smerte.
Peptider er ligesom proteiner opbygget af L-aminosyrer. Der findes i alt 20 forskellige aminosyrer der kan indgå i proteiner. Den generelle struktur er vist i figur 1a. R symboliserer sidekæden og varierer fra aminosyre til aminosyre.
Det simpleste peptid er et dipeptid. Det dannes ved, at carboxylsyregruppen på den ene aminosyre reagerer med aminogruppen på den anden aminosyre og fraspalter vand. Reagerer det dannede dipeptid (figur 1b) med endnu en aminosyre fås et tripeptid, osv. Et molekyle, der indeholder under 50 aminosyreenheder, kaldes et peptid (figur 1c). Er det opbygget af mere end 50 aminosyreenheder, betegnes det et protein.

Peptidsyntese, metode og anvendelse
Kemisk syntese af peptider og peptid-baserede forbindelser kan bruges til:
1. at få større mængder af et kendt biologisk aktivt stof således, at det kan studeres nærmere
2. at stabilisere et biologisk aktivt peptid således, at det ikke så nemt bliver nedbrudt i organismen, og at dets effekt varer længere
3. at finde nye hidtil ukendte biologisk aktive forbindelser.
Peptider fremstilles syntetisk ved fastfasemetoden, en teknik der blev opfundet af Bruce Merrifield i 1963. Han modtog nobelprisen i 1984 for dette arbejde.
På samme måde, som man trækker perler på en snor, opbygges den ønskede sekvens trinvist. Én aminosyre kobles ad gangen, således at kæden opbygges, mens C-terminalen er forankret til en uopløselig polymer (resin). Man kan forestille sig resinen, som en svamp der udvider sig (kvælder), når den kommer i organiske opløsningsmidler; herefter kan opbygningen af peptidet foregå. Syntesen udføres ofte i en engangssprøjte udstyret med et teflonfilter (se billede). Herved kan man bruge et stort overskud af reagenser, som nemt kan vaskes væk. Eftersom man ikke kan skille sig af med biprodukter undervejs, er det vigtigt at udbyttet i hvert koblingstrin er over 99%.
Billede placeres her
Opstilling til peptidsyntese.

Fastfasesyntese af peptidet IDGFTHCS-NH2
Peptidet opbygges på følgende måde (se figur 2).
Figur 2. Skematisk fremstilling af fastfasesyntese. Syntese af peptidet IDGFTHCS-NH2.
Trin 1: En bifunktionel linker, med både en aminogruppe og carboxylsyregruppe, kobles via carboxylsyregruppen til en aminogruppe på resinen. Herved fås en amidbinding mellem linkeren og resinen. Dernæst fjernest beskyttelsesgruppen til linkerens aminofunktionalitet. Herved fås en fri aminogruppe på linkeren, og herpå syntetiseres peptidet nu. Linkeren gør, at peptidet kan frigøres og isoleres efter endt syntese. Peptidkæden er således bundet til resinen gennem en spaltbar linker under hele syntesen.
Trin 2: Nu kan syntesen af selve peptidet begynde, men for at undgå uønskede sidereaktioner må den aminosyre, der skal kobles, beskyttes. Aminosyrernes a-aminogruppe beskyttes (rombe) under koblingen, og fjernes med base når koblingen er fuldendt. Aminosyrernes sidekædefunktionaliteter beskyttes (trekant) derimod semi-permanent under opbygningen af peptidet og fjernes med syre, men først til sidst når peptidet fraspaltes fra resinen. Den beskyttede aminosyre, i dette tilfælde serin, opløst i dimethylformamid, omdannes til en ester ved tilsætning af reagenserne diisopropylcarbodiimid, (DIC) og HOAt (1-hydroxy-7-azabenzoetriazol). Denne reaktion er vist specielt i boks 1.
Boks 1. Aktivering og kobling af aminosyre.
Aminosyreesteren af den beskyttede aminosyre reagerer med den frie aminogruppe på resinen og danner en amidbinding. Reaktionen er en nucleophil acyl substitution. Nu er den første aminosyre covalent bundet til den faste fase som amid.
Trin 3: Aminosyrens a-aminobeskyttelsesgruppe fjernes med 20% piperidin i dimethylformamid (DMF). Omdannelsen af carbanionen (2) til dibenzofulven (3) er en b-elimination
Boks 2. Fraspaltning af aminobeskyttelsesgruppen Fmoc med piperidin.
Trin 4: Næste aminosyre cystein kobles på samme måde som i trin 2. Hele strukturen af det beskyttede peptid bundet til resinen er vist specielt i boks 3.
Boks 3. Beskyttet cysteinyl-serin bundet til resin.
Pilene viser, hvor beskyttelsesgrupperne kan spaltes og med hvilken reagens.
Trin 5: Aminosyrens a-aminobeskyttelsesgruppe fjernes som i trin 3, figur 2.
Trin 6: Trin 3 og 4 gentages, indtil den ønskede sekvens er syntetiseret.
Trin 7: Peptidet fraspaltes resinen, og sidekædebeskyttelsesgrupperne fjernes samtidigt, typisk med trifluoreddikesyre/H2O (TFA/H2O; 95:5).
Efter inddampning fældes produktet i diethylether, genopløses i 10% eddikesyre og frysetørres. Herefter får man det som et hvidt pulver. Herefter bestemmes identiteten og renheden af produktet ved Liquid-Chromatography Mass Spectrometry (LC-MS). Herved analyseres stofferne ved først at adskille dem ved højtryksvæske chromotografi, hvorefter de identificeres i et massespektrometer.

Ny antibiotika findes med peptidbiblioteker
Sygdomsfremkaldende bakterier kan nedkæmpes med antibiotika, der virker ved at ødelægge bakteriens cellemembran. Denne proces kaldes bakteriolyse. Det mest kendte antibiotikum er penicillin. På grund af den meget udbredte anvendelse af antibiotika i de senere år, vil der inden for en relativ kort årrække findes mange bakteriearter, der er resistente over for alle kendte antibiotika. Resistensudvikling kan opstå ved mutation og overførsel af genetisk materiale.
En af de ting der forskes i ved Peptidgruppen, Kemisk Institut, KVL er at finde nye antibakterielle forbindelser baseret på peptider.
Syntese af alle analoger af selv små peptider er en umulig opgave. F.eks. findes der 400 dipeptider (202), 8000 tripeptider, 160.000 tetrapeptider, 3.200.000 pentapeptider, 64.000.000 hexapeptider og over en millard heptapeptider.
Nye biologisk aktive analoger findes ved brug af kombinatorisk kemi. Man anvender den samme type kemi som beskrevet ovenfor bare på en anden måde. Princippet er, at man i stedet for at syntetisere et stof ad gangen syntetiserer millioner af peptider eller peptidlignende stoffer i en blanding, kaldet et bibliotek. Ved at anvende denne fremgangsmåde kan man f.eks. syntetisere 64.000.000 hexapeptider på tre arbejdsdage. Biblioteket scannes dernæst for biologiske egenskaber, og de mest aktive forbindelser identificeres.
Peptidbibliotekerne kan have mange forskellige formater. I det følgende beskrives opløselige biblioteker i positional scanning formatet. Fordelen, ved at bibliotekerne er opløselige, er, at man kan anvende cellebaserede assays (et assay er en simpel metode til at teste den biologiske aktivitet af en given forbindelse). Ideen med positional scanning er, at man finder ud af, hvilken aminosyre der virker bedst i en bestemt position. I figur 3 er fremgangsmåden illustreret. L-aminosyrer anvendes som byggeblokke, men andre non-proteinogene kan ligeledes anvendes.

Figur 3. Princippet for positional scanning.
Når subbibliotek A laves kobles den første aminosyre som en ækvimolær blanding af 19 aminosyrer X6 (cystein anvendes ikke). Tilsvarende er kobling nummer 2–5 en ligelig (ækvimolær) blanding af 19 aminosyrer. Ved kobling nr. 6 (O1) splittes resinen ud i 19 sprøjter, hvorefter L-alanin kobles i den første, L-asparaginsyre i den næste osv. Herved fås 19 synteser, der hver især indeholder 1 x 19 x 19 x 19 x 19 x 19 peptider.
På samme måde laves subbibliotek B, C, D, E og F.
For at finde ud af, hvilken aminosyre der virker bedst i position O1, scannes subbibliotek A.

Figur 4. Screening af subbibliotek A.
I figur 4 er vist en screening af subbibliotek A, hvor aminosyrerne glycin og lysin udviser størst aktivitet. På tilsvarende måde screenes subbibliotek B, C, D, E, F. For hver af subbibliotekerne findes de to bedste aminosyrer.
Næste trin er at syntetisere de individuelle peptider, dvs. 2 x 2 x 2 x 2 x 2 x 2 = 64 i alt og teste dem.
De bedste af de disse forbindelser er dernæst udgangspunkt (lead struktur) for optimering. Her vil man ved kemisk modifikation forsøge at gøre lead strukturerne mere stabile over for enzymatisk nedbrydning, samtidig med at den biologiske aktivitet bevares.

Referencer:
1. Generelt om aminosyrer, peptider og proteiner: D. Moe og E.C. Munksgaard: Elementær biokemi (1991) Nyt Nordisk Forlag Arnold Busk.
2. Navngivning og symbolisme for aminosyrer og peptider: http://www.chem.qmw.ac.uk/iupac/AminoAcid/
3. Antibakterielle peptider: http://www.bbcm.univ.trieste.it/~tossi/pag1.htm
4. Avanceret: Richard A. Houghten,Clemencia Pinilla, Jon R. Appel, Sylvie E. Blondelle, Colette T. Dooley, Jutta Eichler, Adel Nefzi, and John M. Ostresh ; Mixture-Based Synthetic Combinatorial Libraries, Journal of Medicinal Chemistry; 1999; 42(19); 3743-3778.
5. Zasloff, M. (2002). »Antimicrobial peptides of multicellular organisms«. Nature 415, 389-395.
Sættes med baggrundsfarve:
Baggrundsgruppen for »Kemi for tiden«: Lars Bank, Kemiingeniørgruppen, Poul Erik Hansen, Kemisk Forening, Jørn Kofod, H. Lundbeck A/S og Preben Albertsen Kemilærerforeningen.
Denne artikel er også tilgængelig på Kemilærerforeningens hjemmeside:
http://www.ke.gymfag.dk

Skrevet i: Bioteknologi

Seneste nyt fra redaktionen

Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

Artikler fra Dansk KemiFødevarekemiTop23. 06. 2025

Franz Hofmeister opløste æggehvide i vandige saltopløsninger. En artikel fra 1888 beskriver, hvordan nogle ioner får proteiner til at udfælde, mens andre ioner har den modsatte effekt. Fødevarekemien bruger stadig Hofmeister, men langt mere nuanceret. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3,

Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi17. 06. 2025

Hvis kløvergræs skal kunne anvendes som ny ressource til udvinding af fødevareproteiner, kan membranteknologi være vejen frem. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mette Lübeck, Mads

Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi09. 06. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) I år fejrer man internt i IUPAC 20-året for offentliggørelsen af The Red Book (i det følgende blot "RB2005") med anbefalinger vedrørende

Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

AktueltArtikler fra Dansk KemiGrøn omstilling02. 06. 2025

Hvor rent er CO2 fra CO2-fangst? Og hvor dyrt er det at oprense CO2? Denne artikel giver indsigt i nogle af udfordringerne ved at implementere en global CO2 infrastruktur. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs

Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø26. 05. 2025

Kontinuerlige, kvalitetssikrede målinger af kemiske, fysiske og biologiske miljøparametre giver uundværlig information. Det gælder også for Grønland. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

AktueltAnalytisk kemiArtikler fra Dansk Kemi19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • MD Scientific

    Ny generation af LENS MALS-detektorer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    Laboranter er nysgerrige på ny teknik

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays Aarhus 2025 – SOLD OUT

  • Holm & Halby

    VidensDage’25 hos Holm og Halby: Faglig fordybelse og teknologisk indsigt i højsædet

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

    23.06.2025

  • Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

    17.06.2025

  • Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

    09.06.2025

  • Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

    02.06.2025

  • Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

    26.05.2025

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik