
Korsør Brandskole vil ikke blive pålagt at oprense den omfattende PFOS-forurening, der er fundet i sted i området, og som blev startskuddet til øget fokus på denne type af forurening, som efterfølgende er fundet mange steder i landet.
Det er Slagelse Kommune, der har taget beslutningen, og Region Sjælland, der efterfølgende vil få overdraget sagen, er enig i den kommunale beslutning.
Baggrunden er ifølge kommunen, at brandskolen ikke har anvendt PFOS-holdigt brandskum efter 2001. Den væsentligste del af forureningen vurderes altså at være sket før 2001, hvor jordforureningsloven trådte i kraft. Det medfører, at der ikke er mulighed for at udstede påbud om videre undersøgelser og oprensning af forureningen.
Dermed bliver forureningen betragtet som herreløs, og idéen om at forureneren betaler kommer ikke i anvendelse, men i stedet havner regningen hos det offentlige.
At sagen havner hos regionen betyder dog ikke, at der sker en omfattende oprensning.
Regionens muligheder for indsats er fastsat i jordforureningsloven og er begrænset til beskyttelse af vigtigt grundvand, boliger, børneinstitutioner og offentlige legepladser. Kolonihaver er derimod ikke med på listen, da de ikke er betragtet som boliger, og derfor kan berørte kolonihaver ikke forventes at komme i betragtning til at få renset jorden.
Vi bliver nødt til at prioritere de få midler, der er til rådighed, til at beskytte vores fælles grundvand. Derfor er det også ekstra vigtigt, at en kommende miljøminister griber til handling og får afklaret, hvad der skal gøres i forhold til indsatsen overfor overfladevandet og inviterer til forhandlingerne så hurtigt som muligt, så vi kan få afklaret økonomien til den videre indsats på overfladevandsområdet, siger Bruno Jerup, formand for Udvalget for grøn omstilling, bæredygtighed og miljø i Region Sjælland.
Kilde: Region Sjælland