Normalt er det landbrugets dyr, som er i fokus, når man taler om dyrs påvirkning af klimaet, men der er andre dyr i vores varetægt, som også spiller en rolle. Vores 1,3 mio. katte og en lille halv mio. hunde.
Og fordi de er kødspisere, sætter de faktisk et pænt negativt aftryk på klimaet. Vurderingen er, at kæledyr er ansvarlige for op mod 25 procent af de drivhusgasser, der bliver udledt på verdensplan inden for kødproduktion.
Et internationalt projekt – Pro-Enrich – med Teknologisk Institut i spidsen skal nu undersøge, om dele af det animalske protein i hunde- og kattemad kan erstattes med planteprotein.
Planteproteinerne i Pro-Enrich-projektet stammer fra restprodukter i landbruget og fødevareindustrien. I Danmark bliver store mængder rapspressekage ikke udnyttet optimalt, fordi industrien primært bruger olien, og fordi pressekagen indeholder problematiske stoffer som fx glucosinolater.
Netop pressekagen indeholder dog også protein af høj kvalitet. Gennem bioraffinering vil Teknologisk Institut udvikle en metode, der trækker proteiner og andre værdifulde stoffer ud af pressekagen og i samme omgang fjerner uønskede stoffer som fx glucosinolater. Lykkes det, er der stort potentiale inden for både foder og fødevarer.
Det globale marked for mad til kæledyr er estimeret til 128,4 billioner dollars i 2024. Med kød som hovedingrediens er der derfor mange klimamæssige fordele ved at skifte kødet helt eller delvist ud med planter.
Kilde: Teknologisk Institut