• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Kemiteknik01. 12. 2002 | Katrine Meyn

Projektkalkulation

Kemiteknik01. 12. 2002 By Katrine Meyn

Intet projekt kan realiseres uden penge, og penge er som regel en mangelvare. Derfor skal der opstilles regnskaber og prognoser. 

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 12, 2002 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder.

Af Søren Kjærsgård, Perry Process Equipment Ltd.,

Her vises et konkret eksempel på, hvordan regnskaber og prognoser kan opstilles i den kemiske og beslægtede industrier. Det vises, hvad der kan vindes ved at komme hurtigt i gang og ved at billiggøre investeringerne. De benyttede tal refererer ikke til noget bestemt produkt, men ligner den virkelighed forfatteren har beskæftiget sig med i mange år. Bl.a. hos Grindsted Products (i dag Danisco Cultor) Fredericia Cellulosefabrik og BASF Vitaminfabrik.
I dette tilfælde er de faste omkostninger større end de variable. Det betyder, at produktlevetiden og den producerede og solgte mængde har afgørende indflydelse på projektets rentablilitet.
Ifølge tabel 2 er tilbagebetalingstiden under to år, hvilket jo ser meget tillokkende ud.
Sådan er virkeligheden sjældent. Det er en generel erfaring, at det tager tid at få produktion og salg op på budgetmålene. Produktionen kan næsten altid forøges efterhånden som produktionsanlægget og medarbejderne køres ind, og samtidig har salgspriserne næsten altid en faldende tendens.
I tabel 3 er det årlige bidrag vha. regneark udregnet som funktion af solgt mængde og salgsprisen. Der regnes med konstante variable omkostninger pr. kg og konstante faste omkostninger pr. år. Salgsprisen reduceres med 5% pr. år.
Nutidsværdien V af en indtægt eller udgift P, n år ude i fremtiden og ved en rentefod r (% p.a.) er defineret som:
V = P*(1+r/100)-n
Opgaven er for sælgere og produktionsfolk at finde P år for år i projektets levetid og derefter beregne summen af V for de enkelte år fra investeringen påbegyndes og så langt ud i fremtiden, man vælger.
Denne sum er projektets nutidsværdi. (Eng.: Net present value). En grundigere gennemgang findes i f.eks. H.J. Styhr Petersens Projektvurdering, Kemiingeniørgruppen 1982 og i Perry’s Chemical Engineers Handbook.
Vha. disse tal kan der udføres en nutidsværdiberegning for investeringen. Den vil under de givne forudsætninger se ud som vist i tabel 4, idet renten sættes til 7% p.a. og skatten til 34% af indtægten.
Nutidsværdiberegningens formål er at fortælle, hvad beslutningen om at investere er værd i dagens penge. I eksemplet er det ved en byggetid på 2 år og en salgsperiode på 9 år lige så godt at træffe investeringsbeslutningen som at stå med 5,25 mio. kr. i hånden. DJØF´erne i finansafdelingen vil se på kapitalforholdet, dvs. forholdet mellem investeringens og indtægternes nutidsværdi og konstatere, at det kun er 1,29, hvorfor gevinsten er for lille i forhold til risikoen.
Kan man reducere byggetiden til 1 år og opnå en salgsperiode på 10 år ved f.eks. at benytte brugt udstyr og således inden for en 11 års horisont have 10 år til at producere og sælge i stedet for kun 9, vil det se bedre ud. Da fås en akkumuleret nutidsværdi på 10,1 mio. kr. og et kapitalforhold på 1,54, hvilket er væsentligt bedre.
Det er naturligvis meget forskelligt, hvor meget man kan reducere byggetid og omkostninger. Hvis brugt udstyr med passende kapacitet og kvalitet er til rådighed, vil leveringstiden, afhængigt af hvor i verden udstyret befinder sig (og om det er demonteret eller ej), være fra en enkelt til nogle få uger.
I øjeblikket er der meget forskelligt udstyr til rådighed, og er det bygget af korrosionsfast materiale, kan det holde i generationer. Papirmaskiner er et klassisk eksempel på udstyr, der kan blive over 100 år gammelt, blot sliddelene udskiftes forskriftsmæssigt.
Man kan være heldig at finde både komplette fabrikker, proceslinjer og enkelte apparater i god kvalitet til fra 35 til 60% af nyprisen.
Skal man bygge en hel fabrik, vil anvendelse af brugt udstyr ikke gøre en enorm forskel mht. investeringsudgiften, idet selve apparaterne som regel udgør langt under halvdelen af udgifterne.
Tabel 5 viser, hvordan kapitalforhold og akkumuleret nutidsværdi afhænger af investeringen i tilfældet 1 års byggetid og 10 års salg:

Opsummering
Man bør erindre, at selvom nutidsværdien kan se videnskabelig ud, er den baseret på gættede tal, idet ingen kan vide noget sikkert om fremtidens marked. Desuden træffes adskillige beslutninger ud fra subjektive vurderinger og fornemmelser, hvilket ikke skal fordømmes her.
Men nutidsværdien er et udmærket middel til at gøre sig forudsætningerne klart og til at vurdere, hvilken vægt forskellige risici vil have.
Nutidsværdien påvirkes af alle de indsatte tal i tabel 1 og 3 samt af rentefod og skatteprocent. Oftest vil en afkortning af investeringsperioden veje tungere end investeringens størrelse. Men for virksomheder i pionerfasen kan en besparelse på nogle tusinde kroner udmærket være afgørende for, om et projekt kan realiseres eller ej.

Skrevet i: Kemiteknik

Seneste nyt fra redaktionen

Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

Artikler fra Dansk KemiFødevarekemiTop23. 06. 2025

Franz Hofmeister opløste æggehvide i vandige saltopløsninger. En artikel fra 1888 beskriver, hvordan nogle ioner får proteiner til at udfælde, mens andre ioner har den modsatte effekt. Fødevarekemien bruger stadig Hofmeister, men langt mere nuanceret. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3,

Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi17. 06. 2025

Hvis kløvergræs skal kunne anvendes som ny ressource til udvinding af fødevareproteiner, kan membranteknologi være vejen frem. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mette Lübeck, Mads

Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi09. 06. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) I år fejrer man internt i IUPAC 20-året for offentliggørelsen af The Red Book (i det følgende blot "RB2005") med anbefalinger vedrørende

Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

AktueltArtikler fra Dansk KemiGrøn omstilling02. 06. 2025

Hvor rent er CO2 fra CO2-fangst? Og hvor dyrt er det at oprense CO2? Denne artikel giver indsigt i nogle af udfordringerne ved at implementere en global CO2 infrastruktur. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs

Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø26. 05. 2025

Kontinuerlige, kvalitetssikrede målinger af kemiske, fysiske og biologiske miljøparametre giver uundværlig information. Det gælder også for Grønland. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

AktueltAnalytisk kemiArtikler fra Dansk Kemi19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    NYHED: Her er fremtidens opbevaring af farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    MRPC modtager “Innovation in Vacuum Busch Award”

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    Laboranter er nysgerrige på ny teknik

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays Aarhus 2025 – SOLD OUT

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

    23.06.2025

  • Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

    17.06.2025

  • Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

    09.06.2025

  • Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

    02.06.2025

  • Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

    26.05.2025

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik