Lymfekræftformen follikulært lymfom, der er uhelbredelig, kan ændre sig fra en rolig til en langt mere aggressiv form, men hidtil har det været uvist, hvorfor denne transformation finder sted og hos hvilke patienter.
Nu har er det lykkedes at komme nærmere en forklaring. En del af svaret findes i proteinernes udtryk i kræftknuden, forklarer lektor Maja Ludvigsen fra Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet. Hun er én af forfatterne bag et nyt studie om emnet, som netop er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Blood Advances.
– Proteinerne i vævet kan ses som tumorens værktøjskasse. Vores studie viser, at tumorer fra patienter, som senere i sygdomsforløbet oplever transformation til den aggressive type, har et anderledes proteinindhold på diagnosetidspunktet. Det kan vi udnytte til at finde ud af mere om mekanismen, der driver transformationen. Meget sigende, fandt vi blandt andet proteiner, som påvirker cellernes evne til at overleve, siger Maja Ludvigsen.
I dag må alle patienter leve med uvisheden om, hvorvidt netop deres sygdom udvikler sig til den aggressive variant, og det medfører naturligvis stor angst og en masse hospitals besøg for den enkelte patient.
Med det kan den nye viden ændre på.
– Særligt interessant kunne vi – baseret på de fem proteiners samlede udtryk – allerede ved diagnosetidspunktet identificere patienter, som senere ville opleve transformation til den aggressive lymfekræft, forklarer Maja Ludvigsen.
Det vil, forhåbentligt, kunne tage en del af bekymringen hos de pateinter, der tilhører lavrisiko-gruppen.
– På samme tid vil man tidligere kunne skræddersy behandlingsstrategier til højrisiko-patienter, ultimativt med håbet om at kunne behandle og redde en større gruppe patienter, end hvad der er muligt i dag, siger hun.
Maja Ludvigsen pointerer, at selvom forskerne har valideret resultaterne i tumorvæv fra patienter, skal der følges op på undersøgelsen for at se, om resultaterne også gør sig gældende i en større patientgruppe. Udvidelsen af studiet er allerede sat i gang som en del af forskningsprojektet.
Kilde: Aarhus Universitet