
Fra at være en lokalhistorie om et ko-græsserlaug og den medfølgende forgiftning af borgerne ikke langt fra en brandstation i Korsør, er PFAS-forureningen og med mange medfølgende spørgsmål nærmest eksploderet.
Nu melder regionerne sig klar til kamp om at finde løsninger de mange stigende antal problemer, som PFAS-stofferne kaster af sig.
– Regionerne er klar til at gå forrest i kampen mod PFAS. Vi har behov for mere viden om stofferne, for at vi kan sætte ind de rigtige steder og prioritere de ressourcer, vi har, til opgaven bedst muligt. Derfor er forskning afgørende for regionernes arbejde med PFAS, siger Mads Duedahl (V), der er formand for Danske Regioners udvalg for miljø og klima.
På miljøområdet fokuserer projekterne især på måling af PFAS og på at teste nye teknologier til oprensning af PFAS-stofferne, fordi der mangler viden på området.
Nye analyser viser, at stofferne findes stort set findes overalt i jorden, og det gør det sværere at rense stofferne op. Derfor er alle fem regioner gået sammen med Miljøstyrelsen om et udviklingsprojekt, hvor man ser nærmere på, hvordan PFAS-stofferne spreder sig i miljøet.
Projektet skal give mere viden om, hvor udbredt forureningen med PFAS er, ved fx at skabe et overblik over udbredelsen af PFAS i områder uden egentlige forureningskilder. Håbet er dermed at blive bedre til at skelne store forureninger fra de mindre, så regionerne kan sætte ind med oprensning de steder, hvor det har størst effekt.
– De mange projekter på både miljø- og sundhedsområdet skal give os et klarere billede af, hvordan PFAS påvirker vores samfund og os som mennesker. Det er der behov for, og regionerne hjælper gerne med at finde svarene. Samtidig ser vi frem til, at Miljøministerens lovede nationale handlingsplan for PFAS snart kommer og sætter klare rammer for PFAS-indsatsen i Danmark, siger Mads Duedahl.
Læs mere om regionernes arbejde med PFAS
Kilde: Danske Regioner