• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Fødevarekemi01. 06. 2006 | Katrine Meyn

Ristede larver eller stegte myreæg er lækre – i hvert fald med tequila til

Fødevarekemi01. 06. 2006 By Katrine Meyn

Vi er mange danskere, der i løbet af de seneste år har stiftet bekendtskab med retter, vi først anså for eksotiske, men som senere blev hverdagsmad. Selv fastfood har udviklet sig, og selvom en rød pølse med brød stadig er populær, så er der nu et stort udvalg af andre snacks at vælge mellem. Men verden har stadig meget at byde på. Mange fremmedartede retter virker spændende og appetitlige, når vi konfronteres med dem under fjerne himmelstrøg. Globaliseringen er hurtigt på vej, så vi kan lige så godt vænne os til kulinariske overraskelser. Her er et par fra Mexico.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6/7, 2006. Teksten kan desuden læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Carsten Christophersen

Men først – til mange mexicanske specialiteter hører tequila. Tequila drikkes i Mexico mest tør, men ofte sammen med blodrød sangrita. Det er en aromatisk blanding, der indeholder tomater, appelsin- og limesaft, løg, chili, lidt sukker og salt. Tit følges tequila med en smule salt og limesaft, der presses direkte i munden.

Gusano de Maguey
Gusano betyder orm på spansk. Men i dette tilfælde er det en sommerfuglelarve, der lever på agaven, som de lystigt gnaver af. Den indsamles og nydes i en særlig ret – gusanos de Maguey. Larverne er i øvrigt en plage, fordi de beskadiger agaveplanten, der går ud.
Larverne er meget næringsrige med omkring 20% protein og samme mængde fedt. Når de serveres er de stegte og sprøde – lidt hen ad sprød flæskesvær bare mere lækkert bløde og saftige. Larverne rulles ind i en tortilla, og husk at rigtige tortillas er majspandekager. Nu spises den fyldte tortilla sammen med guacamole med lidt reven ost og små tomatstykker. Guacamole består af avocado rørt med lidt hakket løg, hakket tomat, citronsaft, lidt salt og naturligvis hakket chili.

Escamole er for kendere
På visse tider kan æggene af myrer, sædvanligvis af slægten Liometopum, indsamles og serveres som retten escamole. Myretuen skånes, så det er muligt at høste æg flere gange årligt. De flødefarvede æg ristes og giver en ret med en delikat smag og et anstrøg af syre. Der findes ingen tilgængelige undersøgelser over kemien i myreæg. Myrerne selv er også en udfordring – kemisk set. Et patent beskriver isolering af 3,5 kg af laktonen iridomyrmecin fra en milliard myrer af arten Iridomyrmex humilis. Lignende undersøgelser over escamole-myrer gav et ukendt produkt.

Tequila, mezcal og pulque
Maguey er den mexicanske betegnelse for Agave tequilana, Rigtig tequila må kun fremstilles fra A. tequilana Weber var. azul – der er den blå agave. Produktionen er lovmæssigt begrænset til et område omkring byen Tequila.
Pulque er gæret agavesaft, men det kan være fra forskellige arter. Ligeså med mezcal. Men den er destilleret og brygges mest til lokalt brug, dog med en voksende industrialisering og udbredelse. Det er kun mezcal, der undertiden har en orm i flasken.
Tequila er dobbelt destilleret og grundlaget for en stor industri. Tequila findes i over 500 forskellige mærker. Der er tre kategorier, blanco (hvid, farveløs, klar), reposado (lagret mindst to måneder – gylden) og añejo (lagret mindst et år – gylden). De mest karakteristiske duftstoffer fra blanco er phenylethanol og phenylethylacetat, fra posado de samme to samt vanillin og fra añejo phenylethanol, vanillin og en ukendt forbindelse. Tequila indeholder desuden en lang række aldehyder. Hvis du har råd så prøv añejo, men reposado er også fortrinlig. Añejo-kvaliteten kan koste mange hundrede kroner flasken. Den mest solgte herhjemme er uheldigvis blanco, som er ret rå og egner sig bedst til at blande i drinks.

Kilder
Blanco, Reposado, and Añejo tequilas.
David Munoz Rodrigues, Katarzyna Wrobel og Kazimierz Wrobel European Food Research and Technology 2005, Bind 221 side 798-802. Determination of aldehydes in tequila by high-performance liquid chromatography with 2,4-dinitrophenylhydrazine derivatization.

Det ene glas er til den gyldne reposado tequila, og det andet er til sangrita. I midten står en lille saltbøsse, og der hører limesaft til, som presses direkte fra en frisk limefrugt.
Foto: Carsten Christophersen, 2002.

De stegte larver serveres med et tilbehør af tortillas og guacamole på et salatblad. Over guacamolen er drysset lidt ost og lidt frisk tomat.
Foto: Carsten Christophersen, 2002.

De ristede myreæg serveres med samme tilbehør som de stegte gusanos de Mageuey.
Foto: Carsten Christophersen, 2002.

Skrevet i: Fødevarekemi

Seneste nyt fra redaktionen

Vælg bælg

Artikler fra Dansk KemiFødevarekemi03. 06. 2025

Bælgfrugter kan blive en vigtig komponent i en mere plantebaseret kost, men vi har stadig begrænset viden om deres indhold af metabolitter. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Hanne

Det gyldne mikrobiom: Tarmbakterier som kilde til det essentielle B-vitamin riboflavin

Artikler fra Dansk KemiBioteknologi03. 06. 2025

Riboflavin er et essentielt vitamin, der spiller en nøglerolle for vores sundhed samt for at opretholde et sundt tarmmikrobiom. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Emmelie Joe

Enzymet glucoseoxidase

Artikler fra Dansk KemiHistorisk kemi03. 06. 2025

– en status i 100-året for Detlev Müllers opdagelse. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Jens Ulstrup1, Xinxin Xiao2, Adam Heller3 og Ture Damhus41 Institut for Kemi, Danmarks

Antibiotikaresistens i vores naturlige miljøer

Artikler fra Dansk KemiBiologi03. 06. 2025

Spredning af antibiotikaresistens kan ske via mineraloverflader. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Karina Krarup Svenninggaard Sand, associate professor, Globe Institute,

Nye metoder giver indsigt i plantebaseret strukturdannelse

Artikler fra Dansk KemiFødevarekemi03. 06. 2025

Et afsluttet ph.d.-projekt fra Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Julie Frost Dahl*, Sandra Beyer Gregersen og Milena Corredig,

Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

Artikler fra Dansk KemiFødevarekemi03. 06. 2025

Franz Hofmeister opløste æggehvide i vandige saltopløsninger. En artikel fra 1888 beskriver, hvordan nogle ioner får proteiner til at udfælde, mens andre ioner har den modsatte effekt. Fødevarekemien bruger stadig Hofmeister, men langt mere nuanceret. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3,

Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

Artikler fra Dansk KemiFødevarekemi03. 06. 2025

Hvis kløvergræs skal kunne anvendes som ny ressource til udvinding af fødevareproteiner, kan membranteknologi være vejen frem. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mette Lübeck, Mads

Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

Artikler fra Dansk KemiGrøn omstillingTop02. 06. 2025

Hvor rent er CO2 fra CO2-fangst? Og hvor dyrt er det at oprense CO2? Denne artikel giver indsigt i nogle af udfordringerne ved at implementere en global CO2 infrastruktur. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs

Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø26. 05. 2025

Kontinuerlige, kvalitetssikrede målinger af kemiske, fysiske og biologiske miljøparametre giver uundværlig information. Det gælder også for Grønland. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

AktueltAnalytisk kemiArtikler fra Dansk Kemi19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    Styrk laboratoriets digitale kompetencer med Python

  • DENIOS ApS

    Sådan vælger du det rigtige opbevaringsskab til farlige stoffer

  • MD Scientific

    Mød MD Scientific på ESOC 2025

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Group præsenterer innovative vakuumløsninger på Battery Show Europe 2025 i Stuttgart

  • DENIOS ApS

    Sådan transporterer du lithiumbatterier sikkert

  • Kem-En-Tec Nordic

    Opnå rent DNA/RNA på få minutter og på bæredygtig vis!

  • Kem-En-Tec Nordic

    Sikker gelfarvning på kun 15 minutter?

  • DENIOS ApS

    Her er den oversete vej til et sundere arbejdsmiljø

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Vælg bælg

    03.06.2025

  • Det gyldne mikrobiom: Tarmbakterier som kilde til det essentielle B-vitamin riboflavin

    03.06.2025

  • Enzymet glucoseoxidase

    03.06.2025

  • Antibiotikaresistens i vores naturlige miljøer

    03.06.2025

  • Nye metoder giver indsigt i plantebaseret strukturdannelse

    03.06.2025

  • Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

    03.06.2025

  • Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

    03.06.2025

  • Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

    02.06.2025

  • Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

    26.05.2025

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik