• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Fødevarekemi01. 11. 2003 | Katrine Meyn

Røg i køkkenet

Fødevarekemi01. 11. 2003 By Katrine Meyn

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 12, 2003 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Thorvald Pedersen

I grunden er jeg meget overrasket over, at jeg aldrig tidligere har skrevet om røgning; en årsag er givetvis, at jeg aldrig selv har røget. Det er nok fordi, jeg heller ikke fisker. Eller fordi jeg har manglet faciliteterne. Hvad det sidste angår er jeg imidlertid blevet beriget med et udstyr, som en læser har været så venlig at donere. Som jeg kan forstå er det til salg for rimelige penge. Gå ind på http:\\smokerings.homepage.dk og læs nærmere herom – her er der også opskrifter på diverse lækkerier. Donoren er »Keramiksmeden« alias Hans Jørgen Henriksen, og jeg takker hermed for udstyret.
En redaktør på dansk kemi – undertegnede i særdeleshed – er selvfølgelig underlagt de samme strenge etiske regler, der gælder for f.eks. borgmestre, så derfor burde jeg selvfølgelig straks have returneret udstyret. Men disse regler er, som eksempler fra det virkelige liv illustrerer det, yderst bøjelige, så i denne fleksible ånd vises udstyret i figur 1, hvorefter der til overmål skrives rosende om det – om et øjeblik.
Men vi skal først en tur omkring Gastronomisk Leksikon, [1], hvor man kan læse dette om røgning:
Røgning, behandlingsmåde for fisk og kød, sjældnere andre fødemidler, som udsættes for brænderøg af løvtræ, hvis indhold af organiske syrer og tjære imprægnerer røgegodset og giver dette en typisk smag.
Røgen indeholder flere hundrede bestanddele, hvoraf nogle er giftige. De nævnte stoffer forhindrer vækst af mikroorganismer og undertrykker harskning af fedt. R, kombineret med saltning, er en ældgammel konserveringsmetode. Den har nu mindre betydning, og r foretages i dag med kortere røgetider, hovedsageligt af hensyn til smagen.
Man skelner mellem koldrøgning og varmrøgning. Ved førstnævnte metode ophænges røgegodset i skorsten eller særlige røgkamre så langt fra ilden, 2 m eller mere, at røgen er så godt afkølet, at den ikke koagulerer proteinerne i det røgede. Røgetiden måles i døgn, og kun herved opnås en konserverende virkning. Varmr anvendes hovedsagelig til fed fisk som makrel, sild, stenbider og ål, men også til visse pølser og skinke (badstue- og ålerøget).
Afstanden til det rygende brænde eller spåner er her mindre end 1½ m, og røgetiden måles i timer. Den varme røg koagulerer protein i røgegodset, der derved får »kogt« karakter. Metoden er ikke konserverende, og de røgede fiskevarer saltes i reglen efter afkøling. Såkaldt hurtigrøgning foretages ved at kødet overstryges med tjæreholdig træeddike og derefter tørrer ved rumtemperatur.
JFA
Her kommer en kommentar fra en anden kilde: Vore levnedsmidler Bd. 5 Konservering. [2], (p.201).
Røgning er med dannelsen af flere hundrede, kendte og ukendte, stoffer et eksempel på en konserveringsproces, der næppe ville blive godkendt af sundhedsmyndighederne, hvis den var blevet udviklet i dag. Når den alligevel må anvendes, skyldes det den såkaldte grandfather-clause: Det, der i århundreder har været anvendt uden påviselige, direkte skader på menneskers helbred accepteres stadig.
På dette tidspunkt må enhver kemiker have udviklet en nagende sult, nemlig efter mere konkrete kemiske facts. Her først hvad samme kilde skriver overordnet om røgningens princip [2], p.195.
Ved røgning udnytter man primært flere konserveringsprincipper, nemlig
1. Ved alle former for røgning sker der en udtørring, især af overfladen, der bevirker en sænkning af vandaktiviteten og en dermed følgende hæmning af levnedsmiddelødelæggende processer.
2. Ved koldrøgning fås en kemisk overfladebehandling af nogle af de i røgen forekommende forbindelser.
3. Ved varmrøgning forekommer en pasteurisering med drab af vegetative celler.
4. Sekundært opnår man en ændring i produktets sensoriske egenskaber, især smagen, men også ofte farve og konsistens…
Røgen må jo blive det næste emne. Først noget om røgens beskaffenhed m.m. [2], 199.
Rent fysisk er røgen nærmest en aerosol, dvs. en blanding af luft og små vanddråber (0,1 mm), samt enkelte faste partikler som sod. Røgens bestanddele, kvalitativt som kvantitativt, findes opløst i de små væskedråber.
Når røgen møder de produkter, der skal røges, vil nogle af de gasformige bestanddele (og de faste partikler) slå sig ned på overfladen.
Mængden af røg, der optages, afhænger af røgrummets udformning, røgtætheden, temperaturen, fugtigheden og hastigheden af røgluften samt produktets overfladetemperatur og fugtighed.
Under røgningen vil der, afhængigt af temperatur- og fugtighedsforholdene, ske en fordampning af vand fra overfladen af produktet.
Næst noget om røgens bestanddele [2], p. 197.
1. Nedbrydningen af hemicelluloser sker ved 200-250oC. Der dannes især furanderivater og alifatiske carboxylsyrer, ikke mindst fra pentosaner i hårdt træ.
2. Nedbrydningen af cellulose sker omkring 300oC, ad to forskellige veje. Under 300oC forekommer der i forbindelse med depolymerisering antagelig en dannelse af frie radikaler og hydroxyperoxider, der nedbrydes videre. Over 300oC dannes som mellemprodukt efter depolymerisering levoglucosan (1,6-anhydro-b-glucopyranose) og dens furanoseisomere. Ved højere temperaturer omdannes disse videre til carbonylforbindelser og kondensationsprodukter.
3. Nedbrydning af lignin sker omkring 400oC, under dannelse af et stort antal phenolderivater. I monohydroxyfraktionen forekommer især phenol og cresoler samt syringol (se reaktionsskema) og guajacol og methyl- og ethylderivater heraf. I dihydroxyfraktionen pyrocathecol (=1,2-benzendiol, brenzcathecin kalder forfatterne det, formodentlig fordi deres kilde har været tysk) og derivater heraf, der dominerer, med mindre mængder af vanillin…
Hvad med PAH? Jo, det er selvsagt det centrale problem, hvad sundhed angår. Et sidste citat herom [2], p. 201.
Man ved, at der ved røgning dannes mange polycykliske aromatiske hydrocarboner (PAH), samt at nogle af disse er cancerogene (kræftfremkaldende) på dyr. Det er 3,4-benzpyren (benzo(a)pyren, med 5 seksleddede ringe), der har været mest omtalt, bl.a. har nogle lande indført en maximal grænse på 1 ppb (1 mg/kg) for indholdet af 3,4-benzpyren i fødevarer. Men der dannes mange andre PAH-forbindelser, både i større mængder og med større cancerogenitet, bl.a. en række anthracenderivater.
Det begynder så småt at ligne afskrift, så vi stopper citatrækken her, men egentlig også ret meget klogere!

Eksperimentelt
En skøn søndagseftermiddag i oktober, da lette tømmermænd indbød til ikke at ryste for stærkt på hovedet, pakkede jeg røgovnen ud af emballagen. Som det fremgår af figur 1, er ovnen halvanden gang så stor som emballagen. Man sidder og kigger lidt fortabt på den blå plastplade, man hiver ud af røret, indtil man opdager, at den er forsynet med et par hængsler, så den kan lukkes, som det er sket i figur 1. Et låg følger med, og det er beregnet på ikke at slutte for tæt (det er krumt, når det kommer ud af røret). Der er små stænger i svejsetråd, der kan stikkes gennem passende anbragte huller. Røgrørene antændes f.eks. over et stearinlys og anbringes i rørholderen (figur 2). Nu skal den så bare ind i bunden af ovnen, der skal have lufttilgang forneden og udluftning foroven. Med opskrifterne (på hjemmesiden) følger anvisninger på, hvor mange røgrør der skal bruges til en given ret: 1, 2 eller 3, som indsættes successivt.
Jeg forsøgte mig med et berberiandebryst, som jeg gned godt ind i salt og lagde i en plastpose, der blev lagt i køleskabet i 1½ døgn. Jeg brugte 3 rør ved røgningen (figur 3), og bagefter gav jeg brystet 3 minutter i mikroovnen (800 W). Efter afkøling blev det spist som pålæg på rugbrød. Det indbød bestemt til videre eksperimenter.
Tak til Carl Th. Pedersen SDU for at have frembragt reaktionsskemaet.

Referencer:
1. Gastronomisk Leksikon ; Det Gastronomiske Akademi og Gyldendal, J. Fakstorp og E-M Boyhus (red), 1998.
2. Poul Erner Andersen og Jørgen Risum: Vore levnedsmidler Bd. 5 Konservering. Polyteknisk Forlag 1994.

Figur 1. Henriksens røgovn til venstre og emballagen til højre. På mandens kasket står der: »Røgringenes Herre«; kasketten følger med og skal sikre, at ens hår ikke kommer til at lugte af røg – gætter jeg på.
Figur 2. En af Henriksens rygende »røgringe«, klar til at blive sat ind i ovnen. HJH oplyser, at hans røgringe består af bøgesavsmuld, der er limet sammen med methylcellulose, der er godkendt til fødevarebrug.
Figur 3. Maskineriet i gang med andebrystet. Det tog ca. 4 timer at fyre 3 rør.

Skrevet i: Fødevarekemi

Seneste nyt fra redaktionen

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

BranchenytTop14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • Kem-En-Tec Nordic

    Sikker gelfarvning på kun 15 minutter?

  • DENIOS ApS

    Her er den oversete vej til et sundere arbejdsmiljø

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik