Efterspørgslen efter ”naturlige tilsætningsstoffer” til fødevarer, som oftest fra planteriget, er stigende, det gælder både farvestoffer og konserveringsmidler. Vi forlanger, at fødevarer, vi køber i supermarkedet, kan holde sig en uge eller mere.
Det opnår man ved tilsætning af stoffer med navne som BHT (”ButylHydroxyToluen”, 2,6-di-tert-butyl-4-methylphenol), BHA (”ButylHydroxyAnisol”, 2-tert-butyl-4-methoxyphenol) og TBHQ (”TertButylHydroQuinon”, 2- tert-butyl-hydroquinon, dvs. 2-tert-butylbenzen-1,4-diol).
Sådanne frygtindgydende navne bliver imidlertid mere og mere upopulære hos forbrugerne. Man har brugt rosmarinekstrakt fra Rosmarinus officinalis til at give rosmarinsmag til fødevarer, men opdagede så, at sådanne fødevarer i tilgift fik en længere holdbarhed. Denne sidegevinst skyldes to stoffer carnosinsyre og rosmarinsyre, som ikke har noget at gøre med rosmarinsmagen. Det var altså muligt med disse to ”naturlige” stoffer at give større holdbarhed uden at få rosmarinsmagen med.
Carl Th.
Kilde: The New Naturals, Chemical & Engineering News Februar 10, 2014 side 11.
Du kan se flere sjove keminyheder på vores facebook-side UNGKEMI