
Rotter er et stigende problem, og bekæmpelsen af dem er vanskeligt. Men nu er der håb foruden – og håbet er en p-pille baseret på stoffet Triptolid.
Tidligere kunne det kun udvindes fra den sjældne kinesiske plante Tripterygium wilfordii, også kendt som Tordengudsvin. På baggrund af dens sjældenhed, at den er ustabil i levering, og høstes af lokale samlere, er der i dag så lidt af stoffet, at det har en værdi cirka 15 gange sin vægt i guld.
Ikke et stof, man umiddelbart vil kaste efter rotter.
KU-forskerne har imidlertid fundet de enzymer og gener i planten, der laver stoffet, fået dem afkodet som DNA, og så har de sat den DNA-kode ind i arvematerialet på gær. På den måde har de fået gæret til producere stoffet langt hurtigere, mere stabilt og ikke mindst billigere.
Ydermere er det en langt mere human måde at bekæmpe rotter på end i dag, hvor man bruger meget giftige stoffer.
– Jeg plejer at joke lidt med, at det her produkt er ”woke” – det er bæredygtigt, dyreetisk og så er det endda stærkt på ligestilling, fordi det også er hanrotterne, der er mål for den her rotteprævention. De bliver infertile i ca. en måned, efter de har spist det, og det får rottebestanden til falde dramatisk, siger Johan Andersen-Ranberg fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab, der er en af grundlæggerne af TriptoBIO, der er leverandør af de værdifulde stof.
Rotter er et globalt problem, fordi de kan overføre sygdomme. Herhjemme er rotte-overførte sygdomme ikke så udbredte, men det skyldes mere andre forhold som høj hygiejnisk standard i samfundet, en effektiv rottebekæmpelse og klimaet.
Derfor skal der massevis af p-piller til, men det skulle heller ikke være noget problem.
– Med vores forskning og den gær vi nu har udviklet, kan vi give en forsyningssikkerhed og få prisen på Triptolid ned på et niveau, hvor det er realistisk, at det her miljøvenlige og dyreetiske alternativ til den eksisterende rottebekæmpelse kan få bred anvendelse. Vi starter i USA, men er optimistiske i forhold til at få resten af verden med, siger Johan Andersen-Ranberg.
De vil begynde med nogle få kilo, men efterhånden som efterspørgslen vokser, skal man op i en helt anden skala – uden at det burde være et problem.
– Og så er der i øvrigt masser af andre perspektiver for det her stof. Der er en række andre projekter under udvikling, hvor Triptolid også er en nødvendig ingrediens, og vi kan heldigvis sagtens opskalere.
Kilde: Københavns Universitet