• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Fødevarekemi01. 04. 2014 | Katrine Meyn

Rugbrød uden hvedemel

Fødevarekemi01. 04. 2014 By Katrine Meyn

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 4, 2014 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Jens Folke

Der har været skrevet meget igennem de sidste 10 år om stenalderkost, glykæmisk index, kornets betydning for vores helbred og vægtkontrol osv. Da jeg selv er et af disse mennesker, der konstant skal vogte vægten, har jeg studeret emnet og lavet en række uvidenskabelige eksperimenter på egen krop. Den generelle anbefaling fra mange steder er, at man skal spise fødevarer, som har et lavt glykæmisk index, dvs. fødevarer, hvis glukoseindhold er lang tid om at blive optaget i tarmen og dermed påvirke blodsukkeret og insulinproduktionen. Produkter med højt glykæmisk index er sukkerholdige drikke, stivelsesholdige produkter, såsom hvedemelsholdige brød m.m. Byg og rug er derimod kendt som produkter med lavere glykæmisk index.
Konceptet er nok rigtigt, men problemet er, at der ikke er en standardiseret, pålidelig metode tilgængelig for måling af glykæmisk index. Jeg skrev selv om dette problem for en halv snes år siden her i bladet.
Ikke desto mindre forsøger jeg i det daglige at undgå produkter, som rapporteres med et højt glykæmisk index, og jeg har bl.a. lavet mit eget hvedemelsfrie rugbrød igennem flere år. Opskriften er modificeret efter Meyer [1].
Solsikke og hørfrø indeholder forhøjede mængder af cadmium, så Fødevarestyrelsen anbefaler begrænset brug, men anfører dog:
“Solsikkeolie og hørfrøolie kan anvendes som andre planteolier, da cadmium bliver i presseresten”. Mit spørgsmål: Hvis cadmium bliver i presseresten, bliver det så ved oralt indtag overhovedet optaget i kroppen eller kommer det ud med fæces? Cadmium er jo næppe i hørfrøene som opløselige Cd-salte, men er mere sandsynligt bundet i komplekse carbohydrater. Samme problematik er i øvrigt gældende for Cd i visse vilde champignoner, hvor der heller ikke er evidens for, at de optages i kroppen (Lektor Henning Knudsen – personlig kommunikation).
Det synes helt generelt at være et problem, at man ikke har styr på massebalancerne i diverse kure og vægtkontroller. Man måler kalorieindtaget, men ikke forbrændingsvarmen eller det ekstruderede fæces. Proteiner må alt andet lige give mere forbrændingsvarme end glukose grundet den mere komplekse omsætning i kroppen. 1 mol glukose skal blot spaltes til to mol pyrovat før det som acetylcoA kan indgå i Krebs’ cyclus, mens proteiner først skal fraspalte forskellige sidegrupper i aminosyrerne, som derefter skal deamineres, og nitrogenet udskilles som urea i urinen, før resten af aminosyren kan omdannes til pyrovat og acetylcoA. Derfor må 100 kJ protein give anledning til mindre fedtaflejring end 100 kJ glukose. Ufordøjelige skaller har tilmed et kalorieindhold, som medtages i kosttabeller, men som ikke kan udnyttes af kroppen og de binder oven i købet andre tilgængelige (fedt-)kalorier, så endnu flere fødekalorier ekstruderes fra tarmkanalen og giver næring til renseanlæggene. Der er derfor flere betydende faktorer omkring vægtkontrol, end de fleste sundhedsråd tager højde for. Min bedre halvdel, som dog ikke er naturvidenskabeligt uddannet, mener, at kalorier har noget med tøjvask at gøre – de får tøjet til at krympe.

Her kommer opskriften, som er kraftigt inspireret af Meyers Almanak [1]:
1. dag
Bland 400 g rugmel med 2 dl vand og 1,2 dl tynd surdej (opskrift i Dansk Kemi nr. 3, 2014, side 33) i en skål.
Bland dernæst i en anden skål 125 g solsikkekerner, 125 g hørfrø og 250 g knækkede rugkerner med 5 dl vand og en teskefuld salt.
Lad begge skåle stå ved stuetemperatur i 12-18 timer, giv surdejen et par spiseskefulde rugmel og dobbelt så meget vand og sæt den tilbage i køleskabet til næste gang.
2. dag
Bland begge skåles indhold med 2 spiseskefulde maltmel i en røreskål og rør det sammen i 10-12 min.
Hæld det i en brødform, strø sesamfrø på toppen og lad det hæve i 6-8 timer. Prik nogle huller i toppen med et passende redskab og sæt det derefter i ovnen i 80 min v. 170°C. Tag det ud og pak det i et viskestykke til næste dag, hvor det kan skæres.

Reference:
1. Claus Meyer: “Almanak”. Lindhardt og Ringhof, 2010, side 261

Kilder
http://www.altomkost.dk/services/nyhedsrum/nyheder/2008/foedevarestyrelsen_frarader_+hoejt_indtag_af_solsikkekerner_og_horfro.htm

Skrevet i: Fødevarekemi

Seneste nyt fra redaktionen

Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

Artikler fra Dansk KemiFødevarekemiTop23. 06. 2025

Franz Hofmeister opløste æggehvide i vandige saltopløsninger. En artikel fra 1888 beskriver, hvordan nogle ioner får proteiner til at udfælde, mens andre ioner har den modsatte effekt. Fødevarekemien bruger stadig Hofmeister, men langt mere nuanceret. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3,

Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi17. 06. 2025

Hvis kløvergræs skal kunne anvendes som ny ressource til udvinding af fødevareproteiner, kan membranteknologi være vejen frem. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mette Lübeck, Mads

Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi09. 06. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) I år fejrer man internt i IUPAC 20-året for offentliggørelsen af The Red Book (i det følgende blot "RB2005") med anbefalinger vedrørende

Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

AktueltArtikler fra Dansk KemiGrøn omstilling02. 06. 2025

Hvor rent er CO2 fra CO2-fangst? Og hvor dyrt er det at oprense CO2? Denne artikel giver indsigt i nogle af udfordringerne ved at implementere en global CO2 infrastruktur. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs

Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø26. 05. 2025

Kontinuerlige, kvalitetssikrede målinger af kemiske, fysiske og biologiske miljøparametre giver uundværlig information. Det gælder også for Grønland. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

AktueltAnalytisk kemiArtikler fra Dansk Kemi19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    MRPC modtager “Innovation in Vacuum Busch Award”

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • MD Scientific

    Ny generation af LENS MALS-detektorer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    Laboranter er nysgerrige på ny teknik

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays Aarhus 2025 – SOLD OUT

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

    23.06.2025

  • Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

    17.06.2025

  • Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

    09.06.2025

  • Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

    02.06.2025

  • Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

    26.05.2025

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik