
Ved at skrue blot en anelse på, hvilke foder verdens landbrugsdyr bliver fodret med, kunne det det frigive så mange mad, at det ville kunne brødføde op til én milliard mennesker.
Det mener forskere fra Aalto University, der har offentliggjort deres viden i Nature Food.
Cirka en tredjedel af kornproduktionen bruges i øjeblikket som dyrefoder, og omkring en fjerdedel af de fangede fisk bruges ikke til at brødføde mennesker. Forskere undersøgte potentialet ved at bruge afgrøderester og fødevarebiprodukter i husdyr- og akvakulturproduktion.
Disse relativt simple ændringer ville øge den globale fødevareforsyning betydeligt og give kalorier til op til 13 procent flere mennesker.
For eksempel kunne husdyr og opdrættede fisk fodres med biprodukter fra fødevareproduktionen, såsom sukkerroe- eller citruspulp, fisk og husdyrbiprodukter, eller endda afgrøderester, i stedet for produkter, der er egnede til menneskeføde.
Forskerne har dog også erkendt, at en ting er at regne på, hvordan man kunne omfordele verdens fødevarer mellem dyr og mennesker. Noget andet er, om hvorvidt især vi ville spise det, som vil fik serveret.
Fx er de såkaldte fodermajs ikke at samme kvalitet, som de majs, vi får at spise, og nogle af kornsorterne er af en ringere kvalitet.
De fisk, som anvendes i fiskemelsproduktionen ville formentligt heller ikke blive taget godt imod på spisebordet. Der er ofte tale om små meget benholdige fisk, som i for nuværende ikke kan afsættes til forbrugerne.
Disse problemer er dog ikke større end de kan overkommes. Måske skal noget af husdyrholdet ændres, så de passer til bedre til de nuværende biprodukter, og nogle af dem skal måske behandles, før de kan anvendes som foder. Men alt i alt langt fra en umulig opgaver, påpeger forskerne.