• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

BranchenytFødevarekemi01. 12. 2004 | Katrine Meyn

Smørgult var en rigtig dårlig ide

BranchenytFødevarekemi01. 12. 2004 By Katrine Meyn

Det naturlige farvestof bixin blev erstattet med det syntetiske smørgult med skæbnesvangre følger. Mon ny EU-lovgivning vil beskytte borgerne mod lignende dårlige ideer i fremtiden?

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 12, 2004 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Carsten Christophersen,

Lidet anede Peter Griess, hvilke ulykker hans forskning skulle give anledning til, da han den 18. marts 1877 indleverede sin afhandling om diazoforbindelser til det kendte tyske tidsskrift Berichte. Her beskriver han fremstillingen af farvestoffet »Azobenzol-Dimethylamidobenzol«, der senere skulle få et hav af navne, deriblandt smørgult efter anvendelsen til farvning af smør og margarine.

Frem og tilbage
Bixin er et karotenoid fra frugterne af det sydamerikanske træ Bixa orellana. Det er farvestoffet i et ekstrakt, der kaldes annato. Det bruges i fødevarer og madlavning, f.eks. i den mexicanske ret cochinita pibil, hvor det kaldes »achiote«. Men det blev også brugt til at farve margarine og til at justere farven på smør. Smør bliver lysere om vinteren, fordi køerne ikke får friskt græs, der indeholder gule og røde karotener. Margarine er farveløst som fedt i »naturlig« tilstand.
Efterhånden blev efterspørgslen efter annato så stor, at prisen steg, og producenter af smør og margarine så sig om efter en billigere erstatning. De populære azofarvestoffer var et muligt valg, og smørgult var både billigt og kraftigt farvet. Senere er karotenoider igen kommet til ære og værdighed som de eneste farvestoffer, der er tilladt i smør.

Smørgult giver kræft
I 1937 blev det bevist, at rotter får kræft af smørgult1. Utallige senere studier har støttet denne konklusion, men hos mennesker er der ikke utvetydigt påvist kræft, der kan henføres til smørgult. I mus bruges smørgult som standard for stoffer, der fremkalder leverkræft. Men det giver også DNA-skader i tyktarmen ved koncentrationer på 1 mg/kg.
Mange azofarvestoffer giver uhyggelige resultater i dyreforsøg. F.eks. forårsager tartrazin, der er meget anvendt i fødevarer, kromosomskader på både gravide mus og deres fostre. Værdier tæt på den acceptable daglige dosis giver DNA-skader hos mus, ligesom adskillige andre tilladte azofarvestoffer gør.

EU-kemikalielovgivning
De oprindelige udkast til ny kemikalielovgivning (REACH – Registration, Evaluation and Authorization of CHemicals) taler om godkendelse af op mod 100.000 stoffer. Det antal er senere blevet reduceret til omkring 30.000 og så til 10.000 som følge af et intensivt lobbyarbejde fra den kemiske industri. Og det har påvirket politikerne. F.eks. er de kemikalier, som i EU »kun« bruges i mængder på 1-10 tons årligt, undtaget. Også de hormonforstyrrende og allergifremkaldende kemikalier og plaststoffer er undtaget. Endvidere er mærkningsreglerne om sundhedsfare og miljøfare frafaldet for en række forbrugsprodukter.
Loven er endnu ikke vedtaget og kan sagtens udvandes yderligere, hvilket industriens lobbyister da også arbejder benhårdt på.
Et hav af stoffer – og bjerge af sygdomme
Der findes et overvældende antal tilsætningsstoffer i fødevarer. Alene i Amerika regner man med, at tallet ligger omkring 14.000, og der er næppe færre i Europa. De fleste er ikke undersøgt for skadelige virkninger, men mange har været anvendt længe, og uønskede virkninger har sikkert vist sig nu. På den anden side tyder alt på, at antallet af kræfttilfælde, overfølsomhedsreaktioner, hormonforstyrrelser, fedme, sukkersyge og astma har været stærkt stigende i løbet af »industrikemikalieperioden«.

Ansvar og etik
Hvem har nu ansvaret? Var det Peter Griess, der lavede smørgult først? Var det den kemiske virksomhed, der producerede smørgult? Var det de personer, der fandt på at bruge det i smør? Var det politikere, der undlod at overvåge, informere og lovgive om fødevarer? Var det forbrugerne, der undlod at protestere? Eller var det forskere, der ikke insisterede på afprøvning inden anvendelsen?
Der er en udbredt opfattelse af, at forskere må tænke sig godt om, mht. hvilke ulemper deres forskning kan medføre. Men hvordan kunne Peter Griess forestille sig, at hans resultater kunne bruges så uansvarligt og så mange år senere? Og selvom han kunne, hvad skulle han så have gjort? Undlade at offentliggøre sine resultater?

Sennep der kradser
Sennep indeholder sennepsolier, der giver den stærke smag. Men ud over det kan sennep lovligt indeholde masser af farvestoffer, heriblandt en cocktail af seks azofarvestoffer i en samlet koncentration på op til 300 mg/kg. Hvis det ikke skulle give den rette farvenuance, er yderligere 12 farver tilladt i »quantum satis«, dvs. tilsat i tilstrækkelig mængde – altså uden begrænsning. Så skulle farven være i orden, men for også at hjælpe på smagen kan der tilsættes 350 mg/kg af acesulfamkalium, samme mængde aspertam, lidt (indtil 320 mg/kg) saccharin, lidt neohesperidindihydrochalcon (50 mg/kg) og en mængde forskellige sødestoffer. Sennep indeholder tilsætningsstoffer, der virker konserverende, lidt smagsforstærker (op til 10 g/kg) og måske lidt cognac (også indtil 10 g/kg). Hvis produktet stadig lader noget tilbage at ønske, har man valget mellem 133 andre lovlige tilsætningsstoffer. Men så er det også slut, og resten må formodes at være sennep og vand.

Fodnote
1) Det er ikke lykkedes at finde ud af, hvornår smørgult blev brugt i Danmark. Hverken Fødevarestyrelsen, Arla Foods eller Mejeriforeningen kender til tidspunktet. Siden 1961 har dansk smør slet ikke været farvet.

Kilder
Peter Griess Berichte der Deutschen Chemischen Gesellschaft 1877 Bind 10 side 525-530. Neue Untersuchungen über Diazoverbindungen. Ueber die Einwirkung der Diazoverbindungen auf tertiäre Amine. Smørgult var blot en blandt seks azofarvestoffer.
Y. F.Sasaki, S. Kawaguchi, A. Kamaya, M. Ohshita, K. Kabasawa, K. Iwama, K. Taniguchi og S. Tsuda Mutation Research 2002 Bind 519(1-2) side 103-119. The comet assay with 8 mouse organs: results with 39 currently used food additives. Beskriver de genetiske ændringer, der følger indgift af tartrazin og flere andre lovlige azofarvestoffer. Også de andre stoffer fra positivlisten beskrives som skadelige for DNA, f. eks saccharin og syntetiske antioksidanter.
S. Tsuda, M. Murakami, N. Matsusaka, K. Kano, K. Taniguchi og Y. F. Sasaki Toxicological Sciences 2001 Bind 61 side 92-99. DNA damage induced by red food dyes orally administered to pregnant and male mice. En række azofarvestoffer fra positivlisten forårsager DNA skader, men smørgult giver langt stærkest reaktion.
I. M. Farag, K. B. Abdel Aziz, E. El-Nahass, M. Zaher, M. A. Hegazy og H. M. Roshdy Bulletin of the National Research Centre (Egypt) 2001 Bind 26 side 93-109. Cytogenetic studies on the effects of tartrazine, b-carotene and a mixture of both dyes on pregnant mice and their embryos. Tartrazin giver kromosomskader på både moder og fostret.
http://www.foedevaredirektoratet.dk/fdir/publications/2002102/rapport1.asp Indeholder positivlisten over lovlige tilsætningsstoffer til fødevarer.

Bixin er hovedkarotenoidet i annato, der er et udtræk af frugter fra træet Bixa orellana.
Smørgult er et azofarvestof, der let fremstilles ved en simpel kobling mellem phenyldiazoniumion og N,N-dimethylanilin.
Eksempler på tilladte azofarvestoffer til fødemidler. Den mulige skadelige virkning står i dyb kontrast til de romantiske navne.

Annato fra Bixa orellana bruges i latinamerikansk madlavning. Den mexicanske ret cochinita pibil er stærkt rødfarvet med »achiote«, der er det mexicanske navn for annato.

Skrevet i: Branchenyt, Fødevarekemi

Seneste nyt fra redaktionen

Når bobler og farveskift afslører reaktorens hemmeligheder

Artikler fra Dansk KemiKemiteknikTop15. 12. 2025

Visuelle metoder giver ny indsigt i boblestørrelser, blandingstider og iltoverførsel i bioreaktorer. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 5, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Emilie Overgaard Willer, Camilla Tue

Koks i jorden og olie i tanken

Artikler fra Dansk KemiKemiteknikTop08. 12. 2025

Omdannelse af halm via langsom pyrolyse og hydro-deoxygenering. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 5, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Claus Dalsgaard Jensen1, Anker Degn Jensen1, Magnus Zingler Stummann2 og Jesper

DTU blandt Europas bedste universiteter – bl.a. indenfor kemi og miljøteknologi

AktueltBranchenyt01. 12. 2025

For tredje år i træk ligger DTU øverst på ranglisten EngiRank, der rangerer de bedste tekniske universiteter i Europa. EngiRank har udvidet antallet af universiteter, så der nu er 239 – heriblandt 15 universiteter fra Storbritannien. - Det er en stor anerkendelse, ikke blot af DTU som

Sodpartikler i København

Artikler fra Dansk KemiKlima og miljøTop25. 11. 2025

Luftforurening i byens gader påvirkes af få køretøjer med høje emissioner. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Thomas Bjerring Kristensen og Nanna Freja Christiansen, Force

Rens søen og gød marken: Søsediment som bæredygtig fosforgødning

AktueltArtikler fra Dansk KemiKemiteknik17. 11. 2025

Opgravning af næringsrigt bundsediment er en effektiv metode til at rense søer og sikre, at den værdifulde fosfor kan genanvendes som gødning. Håndtering af de store mængder våde sediment kræver dog effektive afvandingsmetoder. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 5, 2025 og kan læses uden

Glas som batterimateriale

AktueltArtikler fra Dansk Kemi10. 11. 2025

Ikke-krystallinske glasmaterialer er typisk noget, vi forbinder med vinduer og skærme, men kan også forbedre ydeevnen af batterier. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 5, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Søren

Vælg bælg

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi03. 11. 2025

Bælgfrugter kan blive en vigtig komponent i en mere plantebaseret kost, men vi har stadig begrænset viden om deres indhold af metabolitter. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Hanne

Enzymet glucoseoxidase – en status i 100-året for Detlev Müllers opdagelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi29. 10. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Jens Ulstrup1, Xinxin Xiao2, Adam Heller3 og Ture Damhus41 Institut for Kemi, Danmarks Tekniske Universitet2 Institut for Kemi og Biovidenskab,

Vil du stå i spidsen for et af Danmarks ældste fagblade – Dansk Kemi søger ny redaktør

Organisk kemi21. 10. 2025

Da vores redaktør, Hanne Christine Bertram, stopper, søger vi en redaktør til et af Danmarks ældste fagtidsskrifter, Dansk Kemi. Dansk Kemi bringer aktuel og dybdegående information om kemien og dens udvikling inden for industri, forskning og uddannelse. Bladet er desuden medlemsblad for Kemisk

Hvad laver lermineralet vermiculiti laboratoriet?

AktueltArtikler fra Dansk Kemi21. 10. 2025

I 2023 kom ler for alvor i medierne, da der skete et voldsomt jordskred i Ølst Bakker ved Randers. Siden 1950'erne er der i området gravet ler til Leca-kugler, som blandt andet bruges til dræn og (sammen med beton) til isolering. Faktisk bliver mange lermineraler brugt til forskellige kommercielle

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • MD Scientific

    Gonotec® Osmomat® Freezing Point Osmometer Model 3000

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • DENIOS ApS

    Hvis sneen falder i morgen – er du så klar?

  • Holm & Halby

    Holm & Halby styrker køleteknisk specialisering med overtagelsen af Pharmacold

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    Laboranterne er unikke i deres faglighed

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Kem-En-Tec Nordic

    Vi støtter fremtidens forskere!

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Centraliseret vakuumsystem reducerer omkostninger for vakuumpakning

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Når bobler og farveskift afslører reaktorens hemmeligheder

    15.12.2025

  • Koks i jorden og olie i tanken

    08.12.2025

  • DTU blandt Europas bedste universiteter – bl.a. indenfor kemi og miljøteknologi

    01.12.2025

  • Sodpartikler i København

    25.11.2025

  • Rens søen og gød marken: Søsediment som bæredygtig fosforgødning

    17.11.2025

  • Glas som batterimateriale

    10.11.2025

  • Vælg bælg

    03.11.2025

  • Enzymet glucoseoxidase – en status i 100-året for Detlev Müllers opdagelse

    29.10.2025

  • Vil du stå i spidsen for et af Danmarks ældste fagblade – Dansk Kemi søger ny redaktør

    21.10.2025

  • Hvad laver lermineralet vermiculiti laboratoriet?

    21.10.2025

  • Er kokain protoneret, når det binder til dopamintransporteren?

    17.10.2025

  • Både Techmedia og mange fagfolk vil savne Marianne Dieckmann

    15.10.2025

  • Chr. Hansen A/S, osteløbe og teknologispring

    06.10.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i arbejdsmiljøet

    29.09.2025

  • Sulfitter. Sulfo. Sulfonater og sulfater. Sulfa. Sulfy. Sulfider. Sulfan

    22.09.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik