
Alderdommen, og ikke mindst de skavanker, der ofte følger med den, kan måske udsættes, hvis man spiser flere søpunge. Det viser ny forskning foretaget af forskere fra Xi’an Jiaotong-Liverpool University, Stanford University, Shanghai Jiao tong University og University of Chinese Academy of Sciences
Søpunge (Ascidiacea) er udbredt over det meste af verden. Der findes cirka 3.000 arter, hvoraf de 36 lever i de danske farvande. Baggrunden for at de små dyr er gavnlige, er at de indeholder plasmalogener, som er essentielle for menneskelige kropsprocesser.
Plasmalogener findes naturligt i hele vores krop, især i hjertet, hjernen og immuncellerne, men mængden i vores kroppe falder, når vi bliver ældre. Tabet er også karakteristisk for forskellige neurodegenerative sygdomme, herunder Alzheimers og Parkinsons.
Endnu er det ikke helt klarlagt, hvor og på hvilken vis påvirkningen sker, men teorien er, at indtaget af plasmalogener ser ud til signifikant at øge antallet af molekyler, der hjælper væksten og udviklingen af neuroner og synapser i hjernen. Formentligt kan de også fremme neuroregenereringen.
Konkret sker det ved at øge fluiditeten og fleksibiliteten af synaptiske membraner, hvilket påvirker transmissionen af impulserne.
Ydermere viser nogle undersøgelser, at plasmalogener i kosten påvirker mikroorganismerne i tarmen, og de kan påvirke hjernen. Derfor mener forskerne bag, at indtagelse af søpunge og deres indhold af plasmalogener, indirekte kan betyder bedre indlæringsevne og give en forbedret hukommelse.
Herhjemme har vi som sagt ikke så mange arter, og måske derfor heller ikke en så udbredt spise. Det er de til gengæld andre steder, og hvis man har mod på at kaste sig over en omgang søpunge, kan de nydes både rå og tilberedt.
Kilde: Scitechdaily.com