
Kunne vi udnytte solens stråler 100 procent, behøvede vi kun cirka én times sollys til at dække det globale energiforbrug.
Det kan vi ikke, men solen kan måske give en hånd med til at omdanne CO2 i atmosfæren til nyttige kemikalier, bl.a. brændstoffer. Det er mange forskergruppe i gang med, bl.a. med COF – covalent organic framework. Det er et porøst organisk materiale, absorbere sollys på en meget effektiv måde.
Ved at tilsætte et katalytisk kompleks kunne man omdanne CO2 til CO uden anden indvirkning en solens energi
Omdannelsen kræver to elektroner. Da vi opdagede, at fotoner med blåt lys skabte langlivede elektroner med høj energi, kunne vi simpelthen lade COF op med elektroner og fuldføre en reaktion, siger Kaibo Zheng, kemiforsker ved Lunds Universitet.
Ved hjælp af ultrahurtig laserspektroskopi har forskerne helt styr på, hvad der sker i den proces,
Det lyder måske som en “og hva´ så” opdagelse, men ifølge det omfattende hold af forskere, der kommer fra DTU, Southwest Petroleum University Chengdu, Tsinghua University Beijing, European XFEL Hamburg, South Valley University Qena, kan det være første skridt på vejen til, at man ved hjælp af solens energi kan omdanne CO2 til nogle andre stoffer, der fx kan anvendes til brændstoffer.
En sådan CO2-konverter ligger dog ikke for, påpeger Kaibo Zheng, der også understreger, at disse første trin nok skal forfines.
Kilde: lu.se