• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Artikler fra Dansk KemiKlima og miljø18. 10. 2022 | Heidi Thode

Station Nord, Nordøstgrønland i ACTRIS-DK

Artikler fra Dansk KemiKlima og miljø18. 10. 2022 By Heidi Thode

I denne artikel, der er en del af en serierække om forskningsinfrastrukturkonsortiet ACTRIS-DK, beskrives Villum Research Station og opgraderingsplaner for at blive implementeret som ACTRIS station.

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 5, 2022 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder.

Læs originalartiklen her

Af Henrik Skov, Institut for Miljøvidenskab, Aarhus Universitet

Villum Research Station er den nordligste station i ACTRIS-samarbejdet og ligger, hvor klimaforandringerne på Jorden sker hurtigst med store konsekvenser for det biogeokemiske system.
Villum Research Station (Villum) blev etableret i somrene i 2013 og 2014 og indviet i 2015, finansieret af Villum Fonden. Den ligger på koordinaterne 81°36’ N 16°39’ W og 30 meter over havet på en lille syd-nord vendt halvø – Prinsesse Ingeborgs Halvø.
Villum ligger nord for den polare front hele året og derfor er langtransporteret forurening dominerende i vinter- og forårsmånederne, da den polare front har bevæget sig langt mod syd, hvilket åbner for transport af luftforurening til Arktis fra vores breddegrader og den polare front hindrer transport fra sydlige breddegrader til stationen om sommeren, da den da ligger langt mod nord. Villum er tidligere blevet beskrevet i Dansk Kemi [1-4]. Stationen er en af to målestationer i det nye infrastrukturprojekt ACTRIS-DK (http://www.projects.au.dk/actrisdk/) og beskrives her som led i serien om ACTRIS-DK [5].
Aarhus Universitet driver Villum, som ejes af Grønlands Naturinstitut. Villum er beliggende på den danske militærbase Station Nord i det nordøstlige hjørne af Grønland, se figur 1.
Stationen består af et forskerhus med plads til 14 forskere. Der er fire laboratorier til håndtering af mikrobiologiske og kemiske prøver og har således standardfaciliteter for moderne laboratorier. To kilometer syd for det centrale kompleks af bygninger på Station Nord ligger luftobservatoriet, se figur 2. Det er forsynet med strøm fra Station Nords centrale generator og forbundet med fiberkabel til Forskerhuset. Den dominerende vindretning er fra sydlige retninger og er opvind i forhold til Station Nord. Derfor er den i forvejen lille lokale luftforurening minimal og ved at sammenholde kemiske, fysiske og meteorologiske målinger filtreres data fra, hvor der er lokal påvirkning, se figur 3.
Luftobservatoriet består af to laboratorier dedikeret til atmosfære – kemiske – og fysiske undersøgelser. Det ene har begrænset adgang, så det er kun interne folk, der kommer her. Det er udstyret med et specielt indløb til måling af gasser og et andet specielt til måling af aerosoler i udeluft. Det andet er noget større og har de samme typer af indløb. Dette laboratorium er åbent for videnskabelige gæster.

Forskning på Villum
Der er publiceret bredt inden for naturvidenskabelige discipliner. Der er således 99 videnskabelige artikler fra 2015 og til og med 2021. De fleste publikationer er inden for klima og atmosfæreforskning, men der er også marine og terrestrisk biologiske, mikrobiologiske, glaciologiske og geologiske artikler, se http://www.villumresearchstation.dk/fileadmin/villumresearchstation/AnnualReports/ for et overblik. 

Opgradering
I forbindelse med vores langtidsmålinger har vi siden 1990 foretaget målinger på Station Nord finansieret via Dancea-midler (og dets forgænger) administreret af Miljøstyrelsen og Energistyrelsen. Vi har således nogle af de længste tidsserier vedrørende langtransporteret luftforurening i Arktis. Disse data er meget vigtige for at kunne forstå sammenhængen mellem forureningskilder, der hovedsageligt ligger ved vores breddegrader, langtransport samt de processer, der sker undervejs og endelig de specielle mekanismer, der bestemmer forurenings skæbne i Arktis, hvor der er flere måneder med mørke og flere måneder med sollys døgnet rundt. Denne forurening er dels forbundet med klima og dels er den bestemmende for afsætningen af luftforurening til de sårbare arktiske økosystemer.
I ACTRIS vil vi implementere protokoller for kvalitetssikring og kvalitetskontrol af vores måledata. Et af kravene er således, at vi skal oplægge rådata i en central database (http://www.ebas.nilu.no/) med den oprindelige tidsopløsning, sammen med data, hvor outliers automatisk er filtreret fra og hvor der er lavet en automatisk kalibrering. Senere lægger man så også manuelt kvalitetssikrede data op på databasen med den tidsopløsning, der vurderes at være optimal for datakvaliteten. På den måde sikrer man fuld åbenhed i dataflowet og det sikrer, at data følger FAIR-principperne (Findability, Accessibility, Interoperability and Reusability).
Alle nødvendige målinger er til stede for, at Villum kan blive kvalitetsstemplet som en ACTRIS-station inden for in situ partikelmålinger, men vi har brug for en opgradering af vores datatransmission og datalagring for at kunne håndtere de noget større datamængder, vi nu taler om. Al digital datatransport til og fra Villum er via satellit, og for at vi kan leve op til FAIR-principperne, skal datatransmissionen være hurtigere og sikrere. Vi skal derfor have nyt satellitudstyr. Vi har et Iridium Pilot abonnement og lige nu undersøger vi, hvilken opgradering vi skal vælge. Som så meget andet afhænger dette meget af økonomien; indkøbsprisen på nyt kommunikationsudstyr samt abonnementspris.

E-mail:
Henrik Skov: hsk@envs.au.dk

Referencer
1. Skov, H. (2013). Ny forskningsstation på Station Nord i Nordgrønland. Dansk Kemi. Vol. 94. no. 4. p 12-13.
2. Bossi R. og Skov H. (2015). Per- og polyfluoroforbindelser i arktisk luft og sne. Dansk Kemi, 97, no. 1/2, p 16-17.
3. Skov, H., Herber, A., Massling, A., Zou, Z., Michiel in ’t Veld, M., Holzinger, R., Siebert, H., Stratmann, F., Vogtländer, J., Donth, T., Ehrlich, A., Zanatta, M.,  Yoshida, A., Koike, M., Ohata, S.,  Eppers, O., Egerer, U.,  Fried, N., Pohl, C., Birnbaum, G., Horvath, E., Sellmann, M., Rohde, J., Madsen, K., Christoffersen, C., Jäkel, E., Raven, B.,  Houghton, B., Marshall, J., Riehl, K., Sans-Coll, C., Bär, K. og Skafte J. (2018). Dansk Kemi, 99, no. 6. p. 16-20.
4. Pernov, J.B., Bossi, R., Lebourgeois, T., Ege-Johansen C. og Skov, H. Sæsonvariation af flygtige organiske kemiske forbindelser målt i Højarktis (2020). Dansk Kemi, 101, no. 2, p. 16-19. 5. Skov, H. (2022) ACTRIS-DK – Et nyt dansk infrastrukturprojekt til studie af klimarelaterede parametre i atmosfæren. Dansk Kemi, 103, nr. 3, p. 14-15.

Skrevet i: Artikler fra Dansk Kemi, Klima og miljø

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop09. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

Arbejdsmiljø/IndeklimaKlima og miljø25. 03. 2025

Ingen alarm, men hold fokus på sikkerhed og hygiejne. Den besked blev givet til 62 medarbejdere, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har fulgt over to år. Forskerne har undersøgt niveauerne af miljøgiften PCB i blodet hos nedrivere, der blandt andet har arbejdet

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    NYHED: IKA er tilbage med IKA Specials tilbudsavis

  • DENIOS ApS

    Glemmer du service? Her er konsekvenserne

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    09.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

  • Forskere står bag hybridost med 25 procent ærteprotein – men med samme smag og tekstur

    18.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik