
STEM-uddannelserne (Science, Technology, Engineering & Mathematics) kan ikke tiltrække nok studerende Det er tilfældet allerede i år, og holder tendensen vil de blive en mangelvare for dansk erhvervsliv. Og fravalget af STEM bliver tilsyneladende grundlagt helt tilbage i folkeskolen.
Det er især de kvinderne, som vender uddannelserne ryggen, viser tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet. Fra 2019 til 2022 faldt antallet af optagne kvinder på STEM-uddannelser med tre procent.
En DI-analyse har samtidig vist, at andelen af STEM-uddannede er lav i Danmark. I 2019 kom 21 procent af alle færdiguddannede danskere fra en STEM-uddannelse, mens EU-gennemsnittet var 26 procent. Samtidig har blot 13 procent af de færdiguddannede danske kvinder valgt STEM, mens EU-snittet er 15 procent.
I 2019 påviste Tænketanken DEA, at andelen af piger, der ikke interesserer sig for STEM, stiger 21 procentpoint mellem 4. og 9. klasse mod 13 procentpoint for drengene. Andre analyser på området viser, at unges uddannelsesvalg er svært at påvirke, når de først påbegynder en ungdomsuddannelse.
Hos Naturvidenskabernes Hus, der dagligt beskæftiger sig med at udbrede kendskabet til STEM-fagene blandt danske skoleelever, mener direktør Maiken Lykke Lolck, at skolen skal åbnes meget mere over for det omgivende samfund for at inspirere mellemtrinnets elever til at fatte interesse for STEM.
For at vi kan øge optaget af kvinder i STEM og løse erhvervslivets udfordringer, er det nødvendigt, at vi gør op med stereotyperne om, hvad det vil sige at arbejde med STEM og hvem, der arbejder med STEM. Børn og unge skal ud af skolen og opleve, hvordan der arbejdes med naturvidenskab og teknologi fx i virksomheder. De skal opleve, at STEM er for alle, siger Maiken Lykke Lolck
Kilde: Naturvidenskabernes Hus