Hvis politikerne, når de mødes i Canada i slutningen i april, beslutter sig for at indføre et verdensomspændende forbud mod engangsplast, har de befolkningerne bag sig. Det viser en ny Ipsos-undersøgelse udført af WWF og Plastic Free Foundation.
85 procent af de adspurgte (mere end 24.000 mennesker i 32 lande) ønsker et forbud mod engangsplastik og 90 procent støtter et forbud for farlige kemikalier i plastik.
Forhandlingerne om FNs globale plastikaftale slutter ikke med mødet i Canada, men forventes først at falde på plads i slutningen af 2024, hvis alle verdens lande kan blive enige.
– Et globalt forbud mod unødvendig engangsplastik vil ikke kun hjælpe vores egen natur, men også alle de lande i Asien og Afrika, der lider gevaldigt under vores enorme globale plastikforbrug, siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.
Langt de fleste lande støtter tanken om et globalt, bindende forbud, men der er en mindre antal lande, under 10, der ikke er helt så tændt på tanken, og derfor enten vil have beslutningen udskudt eller have den gjort aftalen mindre ambitiøs.
– Plastikforurening er et globalt problem, der kræver en global løsning. Vi producerer for meget plastik og er ikke gode nok til at genanvende det. Samtidig ender for meget af det i naturen, og det har ført til en kriselignende tilstand, hvor vi finder plastik overalt på kloden og i maven på havfugle, havpattedyr, skildpadder, fisk og mange andre arter, siger Bo Øksnebjerg.
Der produceres i gennemsnit over 820.000 tons plastik hver eneste dag. Et tal, som forventes at være dobbelt så højt i 2040 og tre gange så højt i 2050.
Kilde: WWF Verdensnaturfonden