
En række produkter inden vægttabsmedicin er blevet utroligt populære, men der er også opstået en idé om, at man mere eller mindre skal være på medicinen resten af livet.
Sådan behøver det ikke at være, men det kræver, at man allerede mens man er på medicinen, går i gang med planlægningen af, hvordan man trapper ud – ellers er der en stor sandsynlighed for at man enten hænger på medicinen eller tager det meste på igen.
Det er forskere fra Københavns Universitet og Hvidovre Hospital med professor Signe Sørensen Torekov i spidsen, der står bag den nye viden.
– Man kan faktisk godt komme uden om den forståelse, at det skal være en livslang behandling, hvis man samtidig følger et struktureret træningsprogram. Vores nye studie giver håb, for hvis man både tager vægttabsmedicin og følger et træningsprogram, bibeholder man størstedelen af de gavnlige effekter et år efter behandling, siger Signe Sørensen Torekov fra Biomedicinsk Institut.
En central ting er den fejlagtige tankegang, at automatisk bevæger sig mere, hvis man vejer mindre. Det er ganske enkelt ikke rigtigt. I stedet skal den stå på struktur, støtte og vaneopbygning.
Studiet er udført med fire grupper af forsøgspersoner. Den ene gruppe fik placebo, en anden gruppe udelukkende vægttabsmedicin, helt præcist Saxenda, liraglutide 3 mg, en tredje gruppe motionerede udelukkende, mens den fjerne og sidste gruppe både trænede og fik vægttabsmedicin. Alle deltagerne var på lav-kalorie-diæt, før de blev tilfældigt inddelt i de fire grupper.
Og resultaterne er ikke til at tage fejl af, siger postdoc Simon Birk Kjær Jensen, der er førsteforfatter på studiet, som han udførte som en del af sin ph.d.-afhandling. Ydermere skal man faktisk ikke træne voldsomt meget, før man bibeholder effekten.
– Det kræver to timer om ugen, hvor man får pulsen højt op og bliver meget forpustet. Og det kan være forskelligt, alt efter udgangspunktet. Hvis man er meget svært overvægtig, og har lav kondition i udgangspunktet kan det være nok med en gåtur i rask tempo, mens det for andre med bedre kondition for eksempel er nødvendigt med en løbetur eller cykling i højt tempo, for eksempel som interval-baseret spinning, siger Simon Birk Kjær Jensen.
Ifølge forskerne bag studiet er det altså på baggrund af de nye resultater relevant at overveje, om man fremadrettet skal nuancere udskrivningen af recepter på vægttabsmedicin, hvor man samtidig mere systematisk anbefaler, at personerne træner struktureret, så der er større sandsynlighed for, at de holder vægten nede og bevarer de gavnlige effekter, hvis de stopper i behandlingen.
– Nu har vi en meget effektiv medicinsk behandling af svær overvægt, og det er vigtigt, for vi har mange, der lider under svær overvægt. Men ud fra vores data er det super vigtigt, at man samtidig skruer op for sin fysiske aktivitet, fordi det giver nogle andre gavnlige effekter, blandt andet for livskvaliteten, og at man bevarer muskelmasse, siger Simon Birk Kjær Jensen, og Signe Sørensen Torekov supplerer:
– På baggrund af studiet vil jeg nærmest fraråde, at man modtager medicinsk behandling, uden man også skruer op for sin fysiske aktivitet, især hvis man ikke har tænkt sig at tage medicinen livslangt, siger Signe Sørensen Torekov.
Kilde: Københavns Universitet