Overflader er forskellige, og det giver udfordringer for robotter, der bevæger sig rundt eller for dem, som skal gribe om ting, typisk industrirobotter.
Hidtil har man måtte vælge den bedst mulige, men nu er forskere fra Syddansk Universitet blevet en del af et europæiske forskningsnetværk, MAESTRI, der arbejder på at udvikle et blødt gummi- eller silikonemateriale, der ved hjælp af magnetiske felter kan forandre overflade og derved friktion.
Forestil dig en robot, hvis fødder er dækket af et blødt materiale som gummi eller silikone. I visse situationer bevæger robotten sig med en bestemt friktion fra materialet til underlaget, men hvis den møder et nyt miljø, der kræver mere greb eller friktion, og materialet forbliver uændret, kan den miste grebet, siger Poramate Manoonpong er professor i SDU Biorobotics.
Løsningen kunne være, at udstyre robotten med en deformerbart materiale, der kan skabe en ruhed på overflade, og dermed give robotten et bedre greb.
Poramate Manoonpong, lektor Xiaofeng Xiong og en ph.d.-studerende skal i fællesskab stå bag SDU-projektet i de kommende fire år. De fynske forskere vil helt specifikt arbejde på at udvikle ‘en adaptiv kontrolmekanisme til magnetisk aktive bløde materialer i robotter’.
Ambitionen er, at materialet vil fungere som et slags supermateriale, der vil gøre robotter i stand til at bevæge sig langt bedre og gøre kontrolsystemerne enklere. Det vil også kunne bruges til griberne på industrirobotter, f.eks. til at holde om glatte objekter eller til madvarer, som bliver ødelagt af almindelige gribere.
Problemet med manglende friktion er en velkendt problem, og potentialet er enormt.
– Tanken er, at vi blander eksempelvis jernpartikler ind i det bløde materiale og derefter udsætter materialet for magnetisme for at deformere det. Men de store udfordringer ligger i, hvordan partiklerne skal placeres i materialet, hvilket materiale det skal være, hvordan blandingen skal være, den optimale struktur i materialet, og hvordan man skal kontrollere det magnetiske felt, siger professoren.
Forskerne har også en udfordring med vægten. For mens materialet måske virker i et laboratorium, kan det blive en udfordring, når det sætte på bene af en 4 kilo tung robot.
Generelt er det en problemstilling, der kræver tværfaglig ekspertise, og det er også hele projektet.
– MAESTRI er et interdisciplinært netværk, finansieret af EU’s Marie Sklodowska-Curie Actions, hvor formålet netop er at uddanne nye ph.d. med tværgående kompetencer inden for robotteknologi, materialevidenskab, fysik og biologi.
Kilde: SDU