Vi ved godt, at man ikke skal spise for meget sukker. Men kan man egentligt spise for lidt – og er der en grænseværdi for, hvornår man spiser for meget?
Njah, det ved man ikke rigtigt. Efsa, den europæiske fødevaremyndighed, har gennemtravlet 32.500 videnskabelige artikler for at finde ud af, om man kan sætte en grænseværdi for, hvor meget man kan indtage, før det påvirker helbredet. Den grænseværdig kaldes også for Tolerable Upper Intake Level, eller blot UL.
EFSA har undersøgt og vurderet, hvordan højt sukkerindtag påvirker risikoen for fedme, leversygdomme, type 2-diabetes, højt kolesteroltal (LDL), forhøjet blodtryk, hjerte-kar-sygdomme og gigt
Konklusionen er, at risikoen for at få sygdomme, der er forbundet med et højt sukkerforbrug, er lineær, altså jo mere sukker man indtager, jo større er risikoen for at få helbredsproblemer. Men den lave værdi er det altså ikke lykkedes at fastslå.
Helt uden retningslinjer er man dog ikke. De fleste er enige om, man ikke skal droppe sukkeret helt. Hvis maksimalt 10 procent af den daglig energi kommer fra sukkeret, skulle man være på den sikre side, uden at det er helt videnskabeligt bevist.
Omsat til forståelige tal betyder det et dagligt indtag på 50-75 gram. Og det er ikke meget. Fx er der cirka 35 gram sukker i en 33 cl sodavand.