
Flueskimmelsvampen Entomophthora muscae har en overlevelsesmetode, der er en vaskeægte skrækfilm værdig, viser et studie på Københavns Universitet.
Svampen inficerer hunflue med svampesporer. Svampen vokser i hunflue, der i praksis ædes langsomt – og levende – op indefra. Inden hunfluen dør, overtager svampens hendes adfærd, og tvinger hende til at dø højt oppe på en væg eller i en vegetation.
Herefter udsender den døde flue duftstoffer kaldet sesquiterpener. De har en ganske særlig evne.
Stofferne virker som forheksende feromoner på hanfluerne, der får en voldsom trang til at parre sig med de stive hunflue-kadavere, forklarer Henrik H. De Fine Licht, der er lektor på Institut for Miljø og Plantevidenskab på Københavns Universitet og en af forfatterne til studiet.
Hanfluen bliver under den omgang nekrofili også inficeret med svampen, som derefter tager livet af hanfluen, og kan således udsende svampesporer, der går på jagt efter en ny hunflue – og på den måde sikre sin egen overlevelse.
Det viser sig ydermere, at gamle lig er bedre en nyligt afdøde. Det handler formentligt om mængde af duftstoffer, der når at blive udsendt.
Udover at give et indblik i den barske og voldsomme natur, kan den nye viden måske også være brugbar i anden sammenhæng.
Fluer er uønskede grundet de ofte er ret uhygiejniske, og det kan være et problem ved fx fødevareproduktion.
Derfor vil man gerne begrænse bestanden af stuefluer, og her kan flueskimmelsvampen måske vise sig at være nyttig. Det er muligt at vi kan bruge de duftstoffer som svampen bruger til at tiltrække raske hanner som biologisk bekæmpelse og lokke fluerne hen til en fluefælde i stedet for et dødt fluelig, forklarer Henrik H. De Fine Licht.
Kilde: Københavns Universitet