• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

BioteknologiFødevarekemi01. 11. 2009 | Katrine Meyn

Syntese af glucosinolater i tobaksplanter

BioteknologiFødevarekemi01. 11. 2009 By Katrine Meyn

Et skridt på vejen mod biotek-kartoffelplanter med øget sygdomsresistens.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 11, 2009 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af professor Barbara Ann Halkier, Institut for Plantebiologi og Bioteknologi, Det biovidenskabelige Fakultet, KU

Ved Det biovidenskabelige Fakultet, KU, er det lykkedes os at få tobaksplanter til at syntetisere glucosinolater – de bioaktive naturstoffer, som kendes fra f.eks. sennep og kål. Målet er at udvikle en glucosinolatproducerende kartoffel vha. bioteknologi. Dyrkning af sådanne kartoffelsorter forventes at reducere det høje pesticidforbrug i kartoffelmarkerne, og det vil være et vigtigt skridt på vejen mod et bæredygtigt landbrug.

Kartoffeldyrkning kræver højt pesticidforbrug
Med et udbytte på over 300 mio. tons (2007) er kartofler verdens 4. største afgrøde efter majs, ris og hvede, og kartoflen udgør en meget væsentlig del af kosten for befolkningerne i både rige og fattige lande. Desværre kræver afgrøden et stort forbrug af sprøjtemidler, hvis man vil undgå meget betydelige udbyttetab.
I Danmark dyrkes der kartofler på 6% af landbrugsarealet. 25% af det samlede forbrug af pesticider bruges i disse kartoffelmarker, der ofte sprøjtes 8 til 10 gange i løbet af en vækstsæson. Man kunne opnå en betydelig stigning i verdens kartoffelproduktion, hvis man udviklede bedre metoder til at bekæmpe kartoffelplantens primære patogener, såsom kartoffelskimmel.
Kartoffeldyrkningen stammer fra Andesbjergene, hvor kartofler har spillet en vigtig rolle som primær næringskilde i flere tusinde år. De oprindelige indianere havde tradition for at dyrke kartoflerne sammen med andre afgrøder som en integreret del af et ”subsistens”-landbrug. Et eksempel på sådan et afgrøde-makkerpar er dyrkning af kartofler sammen med ”mashua” (Tropaeolum tuberosum) – en tallerkensmækkeragtig plante med et stærkt naturligt forsvar (figur 1). Mashua beskytter mod sygdomsangreb på kartoffelplanterne, hvilket resulterer i større udbytter i de traditionelle dyrkningssystemer, end hvis kartoflerne dyrkes alene.
Mashua indeholder naturstofferne glucosinolater, også kaldet sennepsolieglucosider. Det er bioaktive naturstoffer, som er karakteristiske for planter fra korsblomstfamilien.

Glucosinolater – bioaktive naturstoffer
Der findes over 100 forskellige glucosinolater, som alle er ß-thioglucosid-N-hydroximinosulfater (figur 2) og dannes ud fra aminosyrer. Benzylglucosinolat, som findes i mashuaplanten, syntetiseres ud fra aminosyren phenylalanin. Ved hydrolyse, som katalyseres af en ß-thioglucosidase kaldet myrosinase, omdannes glucosinolater vha. Lossen-omlejringer til en lang række stoffer, dog oftest isothiocyanater og nitriler. Glucosinolater, eller snarere deres hydrolyseprodukter, er planteforsvarsstoffer og er med til at beskytte planterne mod både mikroorganismer og skadedyr.
I landbruget indgår glucosinolatproducerende afgrøder, som f.eks. raps, i sædskiftet for at bryde sygdomsfremkaldende mikroorganismers livscyklus. Raps og andre Brassica-afgrøder dyrkes også som forafgrøde eller efterafgrøde, som pløjes ned i jorden. Her virker glucosinolaterne som biofumiganter, der bekæmper jordbårne patogener.
For mennesket er glucosinolater kendt for deres kræftforebyggende egenskaber, f.eks. i broccoli, samt for deres skarpe smag i sennep og peberrod. Studier af glucosinolater er således relevante både i miljø- og produktionsmæssige samt sundhedsmæssige og kulinariske sammenhænge.
Den lille ukrudtsplante gåsemad (Arabidopsis thaliana) er planteforskernes yndlingsmodelplante. Med sit lille genom var gåsemad den første planteart, hvis genom blev sekventeret. Gåsemad tilhører korsblomstfamilien, og mht. opklaringen af glucosinolatbiosyntesen har det været en stor fordel, at sekvensen for alle generne har været tilgængelig siden december 2001. Følgelig er alle generne i biosyntesen af glucosinolater tæt på at være identificeret og karakteriseret (figur 2). Dog har det som noget af det sidste været et uafklaret spørgsmål, hvor S-atomet i thioglucose-delen kom fra. Tidligere in vivo fodringsforsøg viste, at det ikke stammede fra thioglucose, og i den videnskabelige litteratur har det været diskuteret, om det er cystein, der donerer S-atomet.

Engineering af glucosinolater
I 2002 blev jeg kontaktet af en peruviansk kemiker, professor Eric Cosio fra Pontificia Universidad Catolica del Peru, Lima. Han foreslog, at vi skulle samarbejde om at introducere glucosinolater i kartoffelplanten. Dermed ville vi kombinere erfaringerne fra den traditionelle kartoffeldyrkning i Andesbjergene med moderne bioteknologiske forædlingsmetoder. Formålet var at udvikle et bæredygtigt og produktivt landbrug med et reduceret forbrug af pesticider. Jeg blev straks fascineret af tanken, men jeg var usikker på, om det bioteknologisk ville være muligt at overføre en så kompleks biosyntesevej i en ubeslægtet planteart. Det ville i hvert fald være noget af en udfordring.
Da vi indledte vores engineering-projekt, kendte vi 5 gener i biosyntesevejen af benzylglucosinolat i gåsemad. Vi introducerede de 5 biosyntesegener i tobak vha. Agrobacterium tumefaciens i håb om, at tobaksplanten ville ”oversætte” generne til deres respektive biosynteseenzymer, og at disse enzymer ville være aktive. En top i HPLC-chromatogrammet fortalte os, at benzylglucosinolat var blevet syntetiseret, dvs. at enzymerne fra biosyntesevejen i gåsemad havde fundet sammen inde i den artsfremmede tobakscelle. Nærmere analyse ved LC-MS viste, at S-[(Z)-phenylacetohydroximoyl]-L-glutathion (GS-B) akkumulerede i langt større mængder (over 100 gange) end benzylglucosinolat. Mulige forklaringer kunne være, at mellemproduktet benzylnitriloxid var blevet detoxificeret ved konjugering til glutathion (GSH), eller at vi manglede et enzym i syntesevejen.
Gåsemad har mange år på bagen som modelplante, og der findes et væld af bioinformatiske og genomiske redskaber for denne uanseelige lille plante, heriblandt en co-ekspressionsdatabase, dvs. en database hvor man kan se hvilke gener som co-regulerer med et givent gen. g-Glutamylpeptidase1 (GGP1) var blandt de gener, hvis ekspression korrelerede med glucosinolatbiosyntesegener. Da vi efterfølgende introducerede GGP1 sammen med de øvrige 5 biosyntesegener i tobak, blev akkumulering af GS-B elimineret, og vi observerede øget produktion af benzylglucosinolat (figur 3). Det var de første eksperimentelle data, som indikerede, at GSH var svovldonor for S-atomet i thioglucose, hvilket er blevet yderligere bekræftet i senere forsøg.

Status for projektet og perspektiver
Det overordnede mål for det dansk-sydamerikanske samarbejdsprojekt er at øge kartoffelplantens sygdomsresistens gennem produktion af benzylglucosinolat i kartoffelplantens blade. Vi valgte at afprøve strategien i tobak, der ligesom kartofler tilhører natskyggefamilien, fordi tobak notorisk er nemmere og hurtigere at arbejde med end kartoffelplanten. Vores samarbejdspartnere på ”Det Internationale Kartoffelcenter” i Lima er nu i fuld gang med at introducere generne i kartoffelplanten.
Det er målet at have glucosinolatproducerende kartoffelplanter ved udgangen af 2010. De skal testes under kontrollerede forhold i drivhus. Svar herfra forventes at være klar i 2011. Først derefter følger godkendelse til markforsøg med GMO-planter, hvilket kan tage mange år.
Engineering af syntesen af benzylglucosinolat i tobaksplanter har ført til udvikling af en teknologisk platform, som kan danne grundlaget for overførsel af biosynteseveje af mange andre naturstoffer og til opdagelse af hidtil ukendte biosyntesegener.

Kilde

Geu-Flores F, Nielsen MT, Nafisi M, Møldrup ME, Olsen CE, Motawia MS and Halkier BA (2009) Engineering the production of benzylglucosinolate identifies g-glutamyl peptidase. Nature Chemical Biology, 5, (publiceres 20. juli 2009). Nature Chemical Biology, 5, (publiceres 20. juli 2009).

Figur 1. Peruviansk mark med kartoffel- og mashuaplanter.

Figur 2. Biosyntesevejen for benzylglucosinolat. Boksen angiver nyligt identificerede mellemprodukter. Strukturen R= benzyl.

Figur 3. Skematisk fremstilling af benzylglucosinolats syntesevej med to membranbundne cytochrom P450 enzymer og 4 associerede, opløselige enzymer.

Skrevet i: Bioteknologi, Fødevarekemi

Seneste nyt fra redaktionen

Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

Artikler fra Dansk KemiFødevarekemiTop23. 06. 2025

Franz Hofmeister opløste æggehvide i vandige saltopløsninger. En artikel fra 1888 beskriver, hvordan nogle ioner får proteiner til at udfælde, mens andre ioner har den modsatte effekt. Fødevarekemien bruger stadig Hofmeister, men langt mere nuanceret. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3,

Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi17. 06. 2025

Hvis kløvergræs skal kunne anvendes som ny ressource til udvinding af fødevareproteiner, kan membranteknologi være vejen frem. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mette Lübeck, Mads

Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi09. 06. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) I år fejrer man internt i IUPAC 20-året for offentliggørelsen af The Red Book (i det følgende blot "RB2005") med anbefalinger vedrørende

Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

AktueltArtikler fra Dansk KemiGrøn omstilling02. 06. 2025

Hvor rent er CO2 fra CO2-fangst? Og hvor dyrt er det at oprense CO2? Denne artikel giver indsigt i nogle af udfordringerne ved at implementere en global CO2 infrastruktur. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs

Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø26. 05. 2025

Kontinuerlige, kvalitetssikrede målinger af kemiske, fysiske og biologiske miljøparametre giver uundværlig information. Det gælder også for Grønland. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

AktueltAnalytisk kemiArtikler fra Dansk Kemi19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    God sommer fra os hos DENIOS!

  • DENIOS ApS

    NYHED: Her er fremtidens opbevaring af farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    MRPC modtager “Innovation in Vacuum Busch Award”

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    Laboranter er nysgerrige på ny teknik

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

    23.06.2025

  • Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

    17.06.2025

  • Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

    09.06.2025

  • Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

    02.06.2025

  • Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

    26.05.2025

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik