• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Klimateknologi

Bioteknologi01. 09. 2019 | Katrine Meyn

Teknologisk tretrinsraket skal forbedre proteinproduktion

Bioteknologi01. 09. 2019 By Katrine Meyn

Flere enzym- og proteinproducenter kan relativt nemt optimere deres produktion ved at få kigget deres bakterielle produktionsværter efter i sømmene. Den lille nystartede virksomhed Mycropt vil optimere virksomheders proteinproduktion med deres “tretrinsraket” af en teknologipakke.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2019 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder.

Af Anders Østerby Mønsted og Anne Wärme Lykke, DTU Biosustain

Den danske startup-virksomhed Mycropt har opfundet en tretrinsraket til at optimere proteinproduktionen ved fermentering i bakterier.
– Op mod 50 procent af alle proteiner folder ikke korrekt. Det er et kæmpe problem i industrien, men vi tror på, at vi kan hjælpe virksomhederne med vores forskningsbaserede metoder, siger Maja Rennig, der er teknisk direktør for Mycropt og postdoc på The Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability, DTU Biosustain.
Proteinproduktion via specialdesignede bakterier er ofte dyrt, og fejlslagne fermenteringer med lav produktion, dårligt udbytte og ukorrekt foldede proteiner koster mange arbejdstimer at rette op på. Mycropts teknologi er baseret på tre trin: forøget produktion, effektiv energiudnyttelse og sikring af højkvalitets-proteiner. Med deres konsulentbaserede ydelser og denne teknologiske tretrinsraket vil Mycropt optimere virksomheders proteinproduktion.
Mycropt er spundet ud af The Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability ved DTU og består – udover teknisk direktør Maja Rennig – af medstifter og administrerende direktør Morten Nørholm, som også er gruppeleder på DTU Biosustain. Firmaets øvrige medstiftere er ph.d.-studerende Jenny Landberg, professor Alex Toftgaard Nielsen, begge DTU Biosustain, samt Daniel Daley, der er gruppeleder på Stockholms Universitet.
Ideen bag en af Mycropts teknologier opstod for godt ti år siden, da Morten Nørholm og Daniel Daley opdagede en måde at optimere udtrykket af proteiner i produktionsværten Escherichia coli (E. coli).

Værktøj 1: Høj produktion
Først identificerede de en række interessante membranproteiner, der var svære at udtrykke. Påbegyndelsen af translationen fra RNA til protein afhænger af en såkaldt translations-initierings-sekvens. Denne sekvens afgør, i hvor høj grad cellen “vælger” at translatere genet. Derfor udviklede de et bibliotek over sekvenser, der teoretisk ville føre til høj produktion af proteinerne. Men forskerne manglede stadig et system til at teste, hvilke af de teoretiske start-sekvenser der vil være den mest succesfulde i praksis.
– På det her tidspunkt havde vi et stort bibliotek for hvert gen, men vi havde ikke en smart måde til at finde de bedste start-sekvenser og dermed de bedste producenter, siger Morten Nørholm.
Her kom Maja Rennig ind i billedet, og sammen med Morten Nørholm udviklede hun et system, som koblede høj produktion af et givent protein til overlevelse over for et antibiotikum. Det smarte ved systemet var, at produktionen var direkte proportionel med bakteriens overlevelse. De bakterier, der overlevede ved de højeste koncentrationer af antibiotika, var således de bedste producenter.
– De andre designs på markedet på det tidspunkt var afhængige af, at du selv lavede en form for “tag” på proteinet eller en struktur på DNA’et for at finde vinderklonen. Vi lavede et design, som var uafhængigt af protein og strukturen, og det var nyt, siger Maja Rennig.
Værktøjet har de kaldt ExpressOpt og er vist at virke i vigtige proteinproduktionsværter som eksempelvis E. coli, Bacillus subtilis og Lactococcus lactis.

Værktøj 2: Optimal energiudnyttelse
Det næste skridt i optimeringen bestod i, at forskerne ville strømline kulstofforbruget hen imod proteinproduktion. Ideen gik ud på at dirigere mest muligt af kulstoffet – dvs. sukkeret i vækstmediet – ind i de synteseveje i cellen, som resulterede i det ønskede protein.
– Et af de problemer, du ofte støder på, er, at bakterier bruger for meget af deres kulstof til at vokse og lave biomasse. Så det er også vigtigt at afkoble produktionen fra væksten, siger Maja Rennig.
Systemet med at afkoble vækst fra produktion for at få mest muligt udbytte fra “foderet” kaldes BiomassOPT og er udviklet i professor Alex Toftgaard Nielsens gruppe på DTU.

Værktøj 3: Kvalitetssikring
Med de to foregående trin stod Mycropt med teknologier til at optimere produktionen via avancerede screeningsværktøjer samt en omdirigering af kulstofforbruget inde i cellen. Sidste trin var at sikre kvaliteten af de producerede proteiner.
Her har holdet udviklet et værktøj, der via en biosensor får korrekt foldede proteiner til at udsende fluorescerende lys under UV-bestråling. Lysmængden er igen direkte proportionel med mængden af korrekt foldede proteiner, og på den måde kan de bedste cellevarianter udvælges. Værktøjet FoldOPT sælges i kombination med de andre værktøjer.
Mycropt har allerede kontakt til flere virksomheder, der kan se en fordel i deres teknologier. Det drejer sig blandt andet om den tyske kemigigant BASF. Forretningsmodellen er som udgangspunkt at kræve en andel af det beløb, som en virksomhed sparer ved at bruge deres metoder, siger Maja Rennig.

Teknologierne skal ud og leve
Holdet bag Mycropt er godt klar over, at nogle virksomheder er tilbageholdne med at udlevere deres produktionsstammer til optimering hos konsulenter, og at mange virksomheder optimerer via deres egne R&D-afdelinger i stedet for at købe ydelser eksternt. Men her mener Mycropt-holdet, at virksomhederne med fordel kan købe deres ydelser for langt færre midler, end det vil koste at nå frem til samme resultat via egen forskning og udvikling.
– Det burde være ret nemt at sælge vores service, fordi det er en win-win situation. Vores teknologi eksisterer jo allerede og er ret billig, og hvis vi for eksempel kan gøre en virksomheds proteinproduktion dobbelt så god, så har de sparet penge, selvom vi napper en lille bid af kagen, siger Maja Rennig.
Mycropt har tidligere været en del af BioInnovation Institute’s program for forretningsudvikling for at blive skarpere på, hvordan man skruer en virksomhed sammen. Med deres konsulentbaserede tretrinsraket er Mycropt nu godt i gang med at skyde sine teknologier ud over affyringsrampen.

 

Skrevet i: Bioteknologi

 

Seneste nyt fra redaktionen

Klimaforskningen rækker mere end 150 år tilbage

BranchenytTop13. 01. 2021

Forskningen og bekymringerne om fremtidens klima er langt fra nogen ny begivenhed. Men at forskere allerede for 150 år siden slog til lyd for, at en øgning af atmosfærens indhold af CO2 ville give udfordringer med temperaturen, er nok ukendt for de fleste. I dag er hun sikkert ukendt for de

En kvart milliard til nye grønne klimateknologier

Branchenyt12. 01. 2021

I 2021 er det igen muligt at søge om støtte til udvikling, demonstration og test af energiteknologiske løsninger gennem de nationale støtteprogrammer EUDP og Green Labs DK. Bestyrelsen for programmerne har netop åbnet for ansøgere til den næste runde, der har frist for projektansøgere den 5. marts

Millionstøtte til avanceret infrastruktur

Branchenyt12. 01. 2021

Novo Nordisk Fonden uddeler 124,9 mio. kr. til avanceret forskningsinfrastruktur, som skal ruste de danske forskningsmiljøer til udvikling og gennembrud inden for biomedicin, bioteknologi og naturvidenskabelig og teknisk forskning. Kemikere, biomedicinere og plantebiologer er blandt de

Ammoniakproduktion skal være grøn

Branchenyt12. 01. 2021

I et nyt projekt vil forskere fra Aarhus Universitet og universitetet i Stanford udvikle en bæredygtig teknologi til lokal-skala produktion af grøn ammoniak. Med en bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond på 2,9 mio. kr. vil danske og amerikanske forskere nu arbejde på at udvikle en teknologi,

Ny viden om colibakterier skal modvirke multiresistens

Branchenyt12. 01. 2021

Som de første i verden afdækker forskere, hvordan colibakterier hæfter sig til tarmvæggen. Det giver håb til udvikling af ny behandling.Infektioner med colibakterier kan stadig behandles med antibiotika, men der er set multiresistens mod flere typer bredspektrede antibiotika. Der er derfor akut

Nye rissorter skal modstå klimaforandringer

Aktuelt12. 01. 2021

Nyt danskledet forskningsprojekt skal fremavle nye rissorter, som kan modstå fremtidens klimaforandringer.DANIDA finansierer det femårige forskningsprojekt ”Climate-smart African Rice” med 12 mio. kr. Pengene skal gå til planteforædlere, forskere og teknikere og til at opbygge drivhuse,

Nu kan appelsinskal blive til bioplast-flasker

AktueltBranchenyt11. 01. 2021

Det finske tekniske udviklingscenter VTT har udviklet en teknologi til fremstilling af plantebaserede og genanvendelige bioplastflasker med citrusskal som råmateriale. VTT skriver på sin hjemmeside, at deres nyudviklede FDCA-teknologi gør det muligt at bruge landbrugsaffald, der indeholder pektin

Dansk firma vil producere mellemprodukter med cannabis

AktueltBioteknologi06. 01. 2021

Trods det siden 2018 har tilladt for læger at udstede og patienter at tage medicinsk cannabis, er det ikke altid lige let at for fat i. Det vil det danske biotech-firma DannCann Pharma forsøge at ændre på, og har derfor søgt om tilladelse hos Lægemiddelstyrelsen til produktion af mellemprodukter

Biosyntese af biobrændstof har fået et gennembrud

BioteknologiTop06. 01. 2021

Ved hjælp af et usædvanligt, lysafhængigt enzym, der blev opdaget for tre år siden, og en nyopdaget enzymatisk proces har forskere fra Aarhus Universitet og Massachusetts Institute of Technology muliggjort en højtydende biologisk syntese af klimaneutrale drop-in-brændstoffer fra bioaffald. Det

Vaskehaller til biler fanger masser af giftige kemikalier

Branchenyt06. 01. 2021

Mange bilejere ser det som en søndagshygge at vaske familiens firhjulede ven i indkørslen om søndagen. Men det skal familien Danmark stoppe med. Og skulle man være i tvivl om årsagen, behøver man blot kigge ned i sandfiltret på en vaskehal. Alle vaskehaller i Danmark har spildevandstilladelse, er

Tilmeld Nyhedsbrev


Arkiv over seneste nyhedsbreve




Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Overstå snetjansen hurtigere, end du kan støvsuge gufskålen

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuum pakning af fødevare

  • Holm & Halby

    Omgående levering af frysere til dine Corona opgaver

  • DENIOS ApS

    Vil du have plads til mere uden at bygge til?

  • DENIOS ApS

    Sådan ”salter” du – helt uden salt

  • Bisco Vægte A/S

    Analysevægt, der fjerner statisk elektricitet

  • DENIOS ApS

    Har du fået dig en dunk hen over julen?

  • DENIOS ApS

    Glædelig jul og godt nytår fra DENIOS

  • DENIOS ApS

    Sidste chance: Spar 25% på absorbenter til bl.a. olie og kemikalier

  • MD Scientific

    Analysér plasmid-topoisomerer på bare fem minutter

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Klimaforskningen rækker mere end 150 år tilbage

    13.01.2021

  • En kvart milliard til nye grønne klimateknologier

    12.01.2021

  • Millionstøtte til avanceret infrastruktur

    12.01.2021

  • Ammoniakproduktion skal være grøn

    12.01.2021

  • Ny viden om colibakterier skal modvirke multiresistens

    12.01.2021

  • Nye rissorter skal modstå klimaforandringer

    12.01.2021

  • Nu kan appelsinskal blive til bioplast-flasker

    11.01.2021

  • Dansk firma vil producere mellemprodukter med cannabis

    06.01.2021

  • Biosyntese af biobrændstof har fået et gennembrud

    06.01.2021

  • Vaskehaller til biler fanger masser af giftige kemikalier

    06.01.2021

  • Forskere efterlyser en fælles europæiske corona-plan

    06.01.2021

  • Danmark får fire nye ingeniørinstitutter

    06.01.2021

  • Knas med sikkerhed under produktion af håndsprit

    06.01.2021

  • Blåmuslinger inspirerer til ny biobaseret læderlim

    06.01.2021

  • Mineralet olivin kan være løsningen på klimakrisen

    16.12.2020

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk

Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk

Privatlivspolitik
Denne hjemmeside benytter cookies. Acceptér Afvis Læs mere om vores brug af cookies her: Brug af cookies
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Nødvendige
Altid slået til

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Ikke nødvendige

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.