• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

FødevarekemiKemiteknik01. 02. 2006 | Katrine Meyn

Tørpasteurisering forbedrer æggehvidepulvers funktionelle egenskaber

FødevarekemiKemiteknik01. 02. 2006 By Katrine Meyn

Æggehvidepulver skal pasteuriseres for at reducere bakterieantallet og eliminere salmonella. Ved at varmebehandle pulveret efter spraytørring opnås samtidig øget funktionalitet af æggehvides tekstur- og vandbindingsegenskaber i fødevarer.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2006. Teksten kan desuden læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Marianne Hammershøj, Afd. For Råvarekvalitet, Danmarks JordbrugsForskning, Forskningscenter Foulum

Forbruget af æg er faldet i den vestlige verden. Samtidig er andelen af forarbejdede ægprodukter steget til 20-25% af ægindtaget i EU. Æg forarbejdes til både flydende kølede, frosne og tørrede produkter og separeres i helæg, æggehvide og æggeblomme med diverse tilsætninger af salt, sukker m.m. I Danmark er det kun virksomheden Sanovo Foods A/S i Odense, der producerer tørrede ægprodukter, bl.a. tørret æggehvidepulver, som anvendes i bagværk, kød- og fiskefarsprodukter. Æggehvide skal pasteuriseres for at eliminere bl.a. salmonella og reducere kimtallet < 105/g ifølge EU-lovgivningen.
Pasteurisering foregår ved varmebehandling ved en given temperatur i et givent tidsrum. Da æggehvide danner en gel ved opvarmning, er det essentielt at have den rigtige kombination af tid og temperatur, så man undgår geldannelse af æggehviden i pasteuriseringsudstyret. Derfor pasteuriseres æggehvidepulver i tør form, dvs. efter spraytørring, hvilket har vist sig at påvirke æggehvidepulverets tekstur- og vandbindingsegenskaber positivt. Men, da de eksisterende pasteuriseringsmetoder kræver højt energiforbrug og lang procestid, søges nye mere effektive metoder til at opnå samme effekt.
I et projektsamarbejde mellem Sanovo Foods A/S, Sanovo Engineering A/S og Danmarks JordbrugsForskning er procestrinenes effekt på æggehvidens funktionalitet – bl.a. gelegenskaber – kortlagt, med efterfølgende fokusering på at optimere de vigtige processer for disse egenskaber.

Proces fra rå æg til æggehvidepulver
Ved produktion af æggehvidepulver gennemgår æggehviden en række procestrin (figur 1). Først slås æggene ud, og æggeskal, æggeblomme og æggehvide separeres. Herefter kan nogle af proteinerne f.eks. lysozym oprenses fra den rå æggehvide ved ionbytning, hvor lysozym i ren form anvendes i en række farmaceutika og fødevarer som f.eks. erstatning for sulfitter i vin og forebyggelse af mikrobiel sen-pustning i ost forårsaget af Clostridium Tyrobutyricum, der danner smørsyre, CO2 og brint, hvorved ostens kvalitet forringes. Efterfølgende fermenteres æggehviden enten enzymatisk eller mikrobielt for at fjerne det naturlige indhold af glucose ~3 g/L. Derved undgås Maillard-reaktioner under den senere varmebehandling, der ellers giver brunfarvning og afsmag i æggehvidepulveret.
Efter fermenteringsprocessen opkoncentreres æggehviden fra ca. 10% tørstofindhold – som primært er protein – til ca. 22% tørstofindhold ved ultrafiltrering. Formålet er at reducere vandindholdet inden spraytørring, da det er økonomisk mere fordelagtigt frem for at skulle fjerne vandet ved spraytørring. Æggehvidepulveret varmebehandles batchvis i en kegleformet varmevekslingsbeholder, hvor pulveret varmes op til 90°C ved konstant omrøring. Den totale opvarmnings-, holde- og nedkølingstid er 21 timer, hvorefter pulveret emballeres i sække.

Hvordan æggehvide gelerer
Når man koger et æg, ændrer æggehviden sig makroskopisk fra en klar gullig væske til en hvid uigennemsigtig gel. Når æggehvideproteinerne opvarmes denaturerer disse, og geldannelsen sker som en 3-fase proces. Først aggregerer proteinerne ved hydrofobe interaktioner, der efterfølges af en øget binding mellem aggregaterne vha. disulfidbindinger og endelig »sætter« gelen sig ved nedkøling, hvor multiple hydrogenbindinger øger gelens elasticitet.
Æggehvidegeler klassificeres som partikelgeler, idet netværket opstår, når partikler aggregererer og danner kæder eller tilfældige klumper, hvorimellem væske kan bindes. I modsætning til dette klassificeres f.eks. gelatinegeler som kovalente krydsbindingsgeler, og agarosegeler som dobbelthelix zonenetværk.
Æggehvidegeler består af proteinaggregater, der involverer polymer-solvent-interaktioner i modsætning til et koagel, som involverer polymer-polymer-interaktioner og typisk er mindre elastisk og mindre væskebindende.
Geldannelsen og ikke mindst konsistensen – eller teksturen – og vandbindingen af gelen er meget vigtige funktionalitetsparametre for æggehvide af betydning i en lang række forarbejdede fødevarer. I f.eks. kødprodukter og bagværk, hvor æggehvide anvendes, er det vigtigt, at der kan bindes væske, og at konsistensen af det færdige produkt er »rigtig« for den sensoriske oplevelse. Derfor er det vigtigt at vide, hvilke og hvordan forskellige processer under produktionen af æggehvidepulver påvirker geldannelsen.

Procestrinenes effekt på æggehvidens funktionelle egenskaber
I det førnævnte projekt blev processens effekt på æggehvidens funktionalitet og en række kemiske og fysiske parameter kortlagt. I figur 2 er vist, hvordan 5 udvalgte procestrin påvirker teksturen af æggehvidegeler med 10% protein målt ved kompression. Brudstyrken er omregnet til stress i brudpunktet og vandbindingskapaciteten (WHC) af samme geler er målt efter centrifugering ved 10.000 xg. Der var et signifikant fald fra råvare til de næste 3 procestrin af gelteksturen, der herefter steg signifikant efter pasteurisering (trin 5) af æggehvidepulveret. WHC faldt fra 75% i råvaren til 61-62% efter ionbytning og ultrafiltrering af æggehviden. Både ved spraytørring og tørpasteurisering af pulveret steg WHC til et slutniveau på ~78%, svarende til råvarens kvalitet. Resultater fra kortlægningsfasen viste en klar effekt af pasteuriseringsprocessen på æggehvidepulverets funktionelle egenskaber. Derfor blev der arbejdet videre med at undersøge alternative teknologier, som hurtigere og mere energioptimalt kunne give samme virkning.

Princippet i fluid bed-teknologien
En af de teknologier, der blev arbejdet videre med, var fluid bed-teknologien (figur 3). Ved fluid bed-behandling holdes pulverpartiklerne på et lille flowareal = »bed«. Varm luft blæses igennem en perforeret plade med en tilpas høj hastighed, så pulveret suspenderes i »bed«-en. Pulveret opnår hermed flydeegenskaber som væske, heraf navnet fluid bed. Metoden sikrer en meget homogen og meget effektiv varmeoverførsel fra luften til pulverpartiklerne. Teknologien anvendes inden for andre fødevareindustrier til bl.a. køling, tørring, coating og agglomerering, men har ikke tidligere fundet anvendelse i ægindustrien.
Fluid bed-forsøg – mikrobiologi, æggehvideproteiner og funktionelle egenskaber
For at sammenligne med virksomhedens nuværende pasteurisering, der som før nævnt foregår ved opvarmning til 90°C over 21 timer, blev der udført forsøg med forskellige æggehvidepulverbatches, hvoraf analyseresultater for 2 forsøgsserier A og B er vist i figurerne 4, 5 og 6. I forsøgsserie A blev pulveret varmebehandlet ved to temperaturer (T) på hhv. 90°C og 130°C i op til 3 timer i et fluid bed-forsøgsanlæg. Luftfugtigheden var lav ~2% relativ fugtighed (r.f.), hvilket betyder at pulverets restfugtighed efter spraytørring på ~8% tørrer helt væk i fluid bed-behandlingen. Det er vigtigt, at der er en vis fugtighed i pulveret for at øge varmeledningen og opnå et effektivt bakteriedrab. Udtørrede bakterieceller er mere varmeresistente end våde celler. Det blev bekræftet i forsøgsserie B, hvor T = 115°C og to luftfugtigheder på hhv. ~2% r.f. (tør luft) og ~20% r.f. (befugtet luft) blev analyseret. Som det ses i figur 4, er der en faktor 10 forskel i kimtalsreduktion som resultat af forskellig luftfugtighed ved samme temperatur. Dvs. temperaturen kan sænkes, når luftfugtigheden øges ved fluid bed-behandlingen, hvorved der opnås samme pasteuriseringseffekt.
Ved varmebehandling inklusiv spraytørring sker der en vis proteindenaturering og -udfoldning i den sekundære proteinstruktur. Derved eksponeres der hydrofobe sidekæder, som bl.a. kan måles som øget overfladehydrofobicitet (S0) ved fluorescensanalyse. Både øget tid, temperatur og fugtighed i fluid bed-behandlingerne medførte øget S0 (figur 5). Den største effekt havde den høje temperatur på 130°C, som resulterede i 70% højere S0 i forhold til udgangspunktet. Som det også ses i figuren, var der stor forskel på referencebehandlingen mellem de to batches, hvor batch B opnår en overfladehydrofobicitet på 250% af niveauet for det spraytørrede pulver. Til sammenligning med tallene i figur 5 har en rå ubehandlet æggehvide en relativ fluorescensintensitet på 1000-1500 pr. g protein.
Som tidligere beskrevet sker geldannelsen af æggehvide bl.a. ved hydrofobe interaktioner. Derfor kan den øgede overfladehydrofobicitet forventes at øge netværksdannelsen og dermed også påvirke tekstur- og vandbindingsegenskaberne af æggehvidegeler fra tørpasteuriseret pulver. Som det ses i figur 6, var æggehvidegelernes stress i brudpunktet under kompressionsmåling, på samme vis som S0-værdierne, øget med stigende tid, temperatur og fugtighed i fluid bed-behandlingen. Stressværdierne korrelerede positivt til S0 med hhv. r = 0.911 i forsøg A og r = 0.991 i forsøg B.
WHC-resultaterne var ikke så markante som tekstur- og S0-resultaterne. For WHC var det primært høj temperatur, der påvirkede gelernes vandbinding. Også her var der stor forskel mellem de to batches, hvilket ikke umiddelbart kunne forklares, men indikerer, at forskellige påvirkninger og procesparametre påvirker tekstur og WHC forskelligt, hvilket svarer til resultatet af kortlægningsfasen som vist i figur 2.

Perspektiver
Varmebehandling i fluid bed ved 130°C over 3 timer viste sig at være uegnet, da pulveret fik en brændt lugt og samtidig blev mørkfarvet, hvilket ikke blev observeret ved de øvrige behandlinger.
Fluid bed-teknologien kan bruges til at pasteurisere æggehvidepulver på kortere tid end de hidtil anvendte metoder i industrien. Samtidig opnås der forbedrede funktionelle egenskaber af produktet.

Litteratur:
Clark, A.H. 1992. Gels and gelling. In: Physical Chemistry of Foods, ed. Schwartzberg, H.G. & Hartel, R.W. Marcel Dekker, Inc., New York. pp 263-305.
Hammershøj, M., Peters, L.V. & Andersen, H.J. 2004. The significance of critical processing steps in the production of dried egg albumen powder on gel textural and foaming properties. J Sci Food Agric 84: 1039-1048.
Hammershøj, M., Nording, J.A., Rasmussen, H.C., Carstens, J.H. & Pedersen, H. 2006. Dry-pasteurization of egg albumen powder in a fluidized bed. I. Effect on microbiology, physical and chemical parameters. Int J Food Sci Tech 41: In press.
Hammershøj, M., Rasmussen, H.C., Carstens, J.H. & Pedersen, H. 2006. Dry-pasteurization of egg albumen powder in a fluidized bed. II. Effect on functional properties: gelation and foaming. Int J Food Sci Tech 41: In press.

Figur 1. Skematisk flowdiagram af processen fra råvare til æggehvidepulver. 1-5 angiver procestrin, hvor æggehvideprøver er analyseret og korresponderer med figur 2.

Figur 2. Geltekstur (stress) og vandbindingsevne (WHC) af æggehvide som funktion af procestrin 1 – 5 (figur 1) fra rå æggehvide til tørret pasteuriseret pulver.

Figur 3. Skematisk princip af den anvendte fluid bed-teknologi.

Figur 4. Kimtal (CFU) i æggehvidepulver efter fluid bed-varmebehandling af to batches (batch A = lilla og batch B = grøn).
Reference = pasteurisering ved varmeveksling 90°C.

Figur 5. Overfladehydrofobicitet (S0) i æggehvidepulver efter fluid bed-varmebehandling af to batches (batch A = lilla og batch B = grøn).
Reference = pasteurisering ved varmeveksling 90°C.

Figur 6. Tekstur – stress i brudpunkt – (venstre) og vandbindingsevne – WHC – (højre) af æggehvidegeler efter fluid bed-varmebehandling af to batches (batch A = lilla og batch B = grøn) æggehvidepulver.
Reference = pasteurisering ved varmeveksling 90°C.

Skrevet i: Fødevarekemi, Kemiteknik

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • Kem-En-Tec Nordic

    Sikker gelfarvning på kun 15 minutter?

  • DENIOS ApS

    Her er den oversete vej til et sundere arbejdsmiljø

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik