• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Fødevarekemi01. 06. 2003 | Katrine Meyn

Udviklinger i sagen om det søde og det meget søde

Fødevarekemi01. 06. 2003 By Katrine Meyn

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 5, 2003 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Thorvald Pedersen

Jeg tager nu hul på endnu et par eksempler fra Nofre og Tintis afhandling (reference i sidste stykke), nemlig parret ethylenglycol og erythritol, se figur 1 og 2.
Som det fremgår af figurerne er erythritol sødere end ethylenglycol, sådan som man (inkl. N&T) ville forvente, når der er to hydrogenbindinger mere at hage sig fast i TMPYT med. Omregner vi igen til molskalaen, finder vi f(ethylenglycol;sacch; molbasis) = 0,11 (=0,6*62/342) og f(erythritol;sacch; molbasis) = 0,25 (=0,7*122/342). Altså igen, men nu mere udpræget: erythritol er det sødeste af de to!
Dette lægger naturligt op til at betragte endnu nogle eksempler (som ikke findes hos N&T), nemlig glycerol, xylitol, hexitol=sorbitol/mannitol med 3 til 6 C-atomer. Oplysninger om disse findes i tabel 11.
her indsættes tabel 1
Tabel 1. Relative sødheder for sukkeralkoholer.
Parret ethylenglycol/erythritol er meget interessant, fordi hydrogenbindingsmønstrene er så simple og så symmetriske. Heraf vil vi nu udlede et increment2 for AH…O hhv. XH…O ved at betragte ethylenglycol som reference. Vi finder:
Det forekommer mig at -2,0 kJ/mol er for lidt at få for to nyetablerede hydrogenbindinger, Atkins tildeler dem jo ca. 20 kJ/mol (se forrige artikel), men måske skal forklaringen søges i, at TMPYT i sin hviletilstand (se igen sidste artikel) allerede har hydrogenbindinger dér, hvor de nye kommer og møver sig ind. Ja, hvad gør man ikke for at redde sin forkromede teori?
Hvorom alt er, så vil vi nu lade som om den hellige grav er vel forvaret og dele fri-energi-incrementet op i to halvdele (symmetrien!) a –1,0 kJmol-1, men vi kan ikke hævde, at det er hydrogenbindingsenergi-bidrag, eftersom der helt klart desuden vil være et entropibidrag. Men vi kan håbe på, at entropibidragene er ens, idet de løsagtigt fortolkes som »tab af frihedsgrader« ved etableringen af bindingen. (Der er ingen principiel forskel på AH og XH, sådan som N&T definerer dem, de tildeles derfor samme increment).
Ved at lægge 1 kJ/mol til erythritols værdi burde vi altså få glycerols, og xylitols værdi fremkommer ved at trække 1 kJ/mol fra og hexitols ved at trække 2 kJ/mol fra. Resultaterne og de heraf beregnede værdier af K/K0 er vist i tabel 2.
Tabel 2. Sødheder relativt til ethylenglycol samt hertil svarende fri-energier. Tal i parentes er estimeret på basis af erythritol.
Når man tænker på de usikkerheder, der er på basistallene i tabel 1 (opnået af smagerpaneler), hvor relative sødheder angives med 1 betydende ciffer, der sagtens kan have en usikkerhed på 1-2, så må man nok sige at på nær hexitol, så ser det rimeligt godt ud. Men hexitol er tydeligvis ude i hampen. Man forledes til at tro, at det er utilladeligt at forestille sig at endnu et par AH…O-bindinger vil kunne etableres, der er trods alt både en donor og en acceptor at tage i betragtning. Men der er et spørgsmål der må besvares.
N&T’s bindingsmønstre for såvel D- som L-glucose er som for erythritol jfr. figur 3 og 4. De »molære sødhedsværdier« er 0,25, altså nøjagtigt det samme som erythritols. Så det ser jo rimelig godt ud, om end det modsiger mit tidligere udsagn om, at enantiomere forbindelser har forskellig sødhed. Der skal nok stå »kan have«. Når nu den tredimensionale struktur ikke synes at være bestemmende for sødheden (de to figurer vises i en plan projektion), så må man gætte på at andre aldohexoser har samme relative sødhed som glucose. Jeg har kun fundet værdien for D-galactose, og den er 0,6, så det er inden for usikkerheden den samme som glucosens 0,5.
Nofre har en interessant forklaring på, at fructose er dobbelt så sød som saccharose på molskalaen: 2 fructopyranosemolekyler pakkes samtidig i TMPYT. Men det kan vi umiddelbart forstå ud fra termodynamikken: ligevægtskonstanten bliver jo simpelthen også dobbelt så stor.
Så lad os da slutte af med saccharose, se figur 5. Man genfinder bindingsmønstret for glucose, hvad angår glucoseringen, men derudover ikke mindre end seks fra fructoseringen; G-interaktioner går på steriske interaktioner (repulsive?), mens E-interaktionerne er hydrogenbindingsinteraktioner. Her er N&T’s udlægning af situationen:
»Its low potency is due to the absence of D and ionic interaction sites, to the low affinity of its polar interaction subsites (hydroxyl groups) as hydrogen acceptor or donor groups, and to the low efficiency of of its steric interaction subsites«.
Det er denne svada, jeg i februar betegnede som en bortforklaring, snarere end en forklaring – eller måske snarere som man siger på engelsk: »begging the question«.
Lad os se hvad det vi ved nu kan bruges til. På ethylenglycolskalaen har saccharose en sødhed på 9,1 svarende til DDGo = -5,4 kJ/mol. Iflg. N&T er der »14 hydrogen bonds and 6 steric interaction«. Hvis vi nu antager, at hver hydrogenbinding bidrager med et increment på –1 kJ/mol som ovenfor, så giver det –14 kJ/mol i alt, herfra skal trækkes de to bidrag som ethylenglycol leverer; der er nu -12 kJ/mol tilbage. Vi er derfor nødt til at antage, at de steriske interaktioner giver anledning til et positivt bidrag på i alt 6,6 kJ/mol. N&T synes at antage, at de steriske interaktioner virker stabiliserende jfr. citatet, men jeg gad nok se den kemiker, der ikke mener, at de er destabiliserende; mig gør det i hvert fald ikke ondt i, når jeg skal regne de steriske incrementer for positive. Så? Tjo – med det yderste af neglene!
I maj forsøger jeg mig med nogle chlorerede sukkerarter. Den såkaldte sucralose er en sådan, som er på vej ind på markedet. Sucralose er 4’,1’,6’-trichloro-4’,1’,6’-trideoxygalactosucrose, og den er 650 gange sødere end saccharose. Imidlertid begynder teorien at krakelere, når vi går ind i denne række molekyler; og helt galt går det til sidst, når vi bevæger os ind i guanidinderivaternes verden.

Fodnoter
1. Fra Poul Erner Andersen »Vore levnedsmidler«, bind 4, tabel II,1.; København, Polyteknisk Forlag, 1998.
2. Se artiklen fra dk3:03, hvor incrementbegrebet indføres som den ene måde at estimere DDGo på.

Skrevet i: Fødevarekemi

Seneste nyt fra redaktionen

Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

Artikler fra Dansk KemiFødevarekemiTop23. 06. 2025

Franz Hofmeister opløste æggehvide i vandige saltopløsninger. En artikel fra 1888 beskriver, hvordan nogle ioner får proteiner til at udfælde, mens andre ioner har den modsatte effekt. Fødevarekemien bruger stadig Hofmeister, men langt mere nuanceret. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3,

Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi17. 06. 2025

Hvis kløvergræs skal kunne anvendes som ny ressource til udvinding af fødevareproteiner, kan membranteknologi være vejen frem. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mette Lübeck, Mads

Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi09. 06. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) I år fejrer man internt i IUPAC 20-året for offentliggørelsen af The Red Book (i det følgende blot "RB2005") med anbefalinger vedrørende

Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

AktueltArtikler fra Dansk KemiGrøn omstilling02. 06. 2025

Hvor rent er CO2 fra CO2-fangst? Og hvor dyrt er det at oprense CO2? Denne artikel giver indsigt i nogle af udfordringerne ved at implementere en global CO2 infrastruktur. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs

Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø26. 05. 2025

Kontinuerlige, kvalitetssikrede målinger af kemiske, fysiske og biologiske miljøparametre giver uundværlig information. Det gælder også for Grønland. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

AktueltAnalytisk kemiArtikler fra Dansk Kemi19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • MD Scientific

    Ny generation af LENS MALS-detektorer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    Laboranter er nysgerrige på ny teknik

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays Aarhus 2025 – SOLD OUT

  • Holm & Halby

    VidensDage’25 hos Holm og Halby: Faglig fordybelse og teknologisk indsigt i højsædet

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

    23.06.2025

  • Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

    17.06.2025

  • Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

    09.06.2025

  • Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

    02.06.2025

  • Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

    26.05.2025

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik