
Hovedparten af de unge ved godt, at de støtter kriminelle netværk, når de køber kopivarer, og de ser også stort på, at der kan være helbredsmæssige risici ved at købe fx kopi-kosmetik, der kan være alt andet end ufarligt.
Tallene om de unges syn på kopiprodukter kommer fra en ny rapport udarbejdet af den europæiske varemærkeorganisation, EUIPO.
Tallene viser, at over halvdelen af danske unge mellem 15 og 24 år mener, at det er acceptabelt at købe kopivarer, og næsten hver tredje har helt bevidst selv købt forfalskede varer.
Ifølge undersøgelsen finder 53 procent af de danske unge det ligeledes acceptabelt at købe kopivarer, hvis prisen for originalproduktet er for høj. Det er højere end gennemsnittet i EU, hvor 50 procent af de unge europæere har samme holdning.
– Det er nogle opsigtsvækkende tal, og det bekymrer os, at så mange unge bevidst køber kopivarer. De risikerer at udsætte sig selv for sundheds- og sikkerhedsmæssige farer. Vi ved, at forfalsket kosmetik kan indeholde sundhedsskadelige stoffer, ligesom forfalsket elektronik kan risikere at bryde i brand. Derfor er det vigtigt, at vi hjælper de unge med at passe på sig selv ved at styre uden om kopivarerne, siger Barbara Suhr Jessen, der er sektionschef i Patent- og Varemærkestyrelsen.
Tilsyneladende har oplysninger om hele den kriminelle verden bag handel med kopivarer ikke haft de store indvirkning – altså bortset fra, at de unge nu foretager handlen med åbne øjne.
At man støtter kriminelle netværk, der udover at handle med kopivarer, ofte også er involveret i handel med fx narkotika, ulovlig våbenbesiddelse eller mennesker, er ikke nok til at få de unge på bedre tanker.
Her er der andre hensyn, der vejer tungere blandt de danske unge. For eksempel accepterer 45 procent af de unge køb af kopivarer, hvis det originale produkt endnu ikke er tilgængeligt. Næsten seks ud af ti af de unge i Danmark synes desuden, at køb af kopivarer er okay, når der er tale om luksusvarer – en holdning der i gennemsnit blot deles af 40 procent af unge europæere.
At det er pengepungen, der styrer ses endnu mere tydeligt, når de bliver spurgt til, hvad der kunne få dem til at stoppe med købe kopivarer – en lavere pris på originalproduktet.
– Ulovligt salg af kopivarer har alvorlige konsekvenser for danske virksomheder – og dermed også for vores samfund. Mange er stadig ikke helt klar over, hvor alvorligt salget af dem påvirker vores virksomheder, siger Barbara Suhr Jessen.
Undersøgelsen viser desuden, at de ældre danske forbrugere generelt har en lavere tilbøjelighed til bevidst at købe kopivarer end EU-borgere som helhed. Således viser tallene, at 10 procent af danskerne på tværs af aldersgrupper bevidst har købt kopivarer sammenlignet med 13 procent af EU-borgerne.
Kilde: Patent- og Varemærkestyrelsen