• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Fødevarekemi01. 11. 2005 | Katrine Meyn

Vandbakkelser – også en slags souffléer

Fødevarekemi01. 11. 2005 By Katrine Meyn

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 11, 2005 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Thorvald Pedersen

Det begav sig således, at jeg efter at have holdt et før-middagen-foredrag for Kost- og Ernæringsforbundet i Vejle en gang i oktober blev inviteret til at spise med til aften. Mødedeltagerne var altovervejende økonomaer, så jeg kom til at sidde til bords med 4 af slagsen, alle kvinder, men der var skam også mandlige deltagere i mødet. Jeg havde kundgjort ved foredraget, at man meget gerne måtte sende mail til mig med spørgsmål om mad. Men allerede nu var der spørgsmål til mig. Et havde med vandbakkelser at gøre. Hvorfor var de så lunefulde? Det slog mig, at dette spørgsmål er stærkt relateret til soufflé-spørgsmålet, så jeg lovede at kigge på det. Det sker hermed.
Hjemme igen kiggede jeg i mine kogebøger og fandt en opskrift i Katrine Klinkens udmærkede “Børnenes bagebog”, som jeg tidligere har citeret fra (KIK2 2005). Den kommer i Boks 1.
Det er jo tydeligt ud fra opskriften, at der er noget man skal passe på med: ovndøren må ikke åbnes i utide, og når man endelig gør det, tager man en kage ud, for at se om den falder sammen …
Når jeg bringer souffléer på bane i overskriften, så er det jo fordi sammenfaldet er evident: noget bliver pustet op, hvilket er betydningen (på fransk) af ordet. Men hvordan? Kun ét svar er muligt: fordampning af vand fra dejen er, hvad der puster vandbakkelsen op. Her er mine refleksioner over processen:
1. Pladen sættes i ovnen og skal mest have undervarme. Ideen er dels at konsolidere bunden af kagen, som det jeg kalder bundskiven, og dels at påbegynde opvarmningen af dens indre fra denne skive (her er det undervarmen er vigtig). Der skal dog også efterhånden dannes en skorpe på ydersiden.
2. Vi når efterhånden temperaturer, hvor der dannes vanddamp (igen mest fra bundskiven). I begyndelsen hjælper den kun med til at opvarme dejen, indtil vi nærmer os stivelsens forklistringstemperatur (53-64oC) og æggenes koaguleringstemperatur (75-87oC) [Oplysningerne for stivelse og æg er taget fra “Food Chemistry” af O.R. Fennema, 1985].
3. Det gode spørgsmål er nu: hvorfor får vi en bakkelse og ikke en æbleskiveagtig sag? Som jeg ser det, så må dejen blæses ud mod skorpen, fordi der dannes damp fra bundskiven. Der skal fordampe ca. 30 mg vand for at få 50 ml damp ved kogepunktet, ca. rumfanget af en vandbakkelse. Ikke meget vand. Hver dejklump rummer imidlertid ca. 1 mol vand, som alt sammen skal fordampe, før kagen er færdig, hvilket svarer til 1,5 L vanddamp pr. minut. Ret meget vanddamp! Man burde kunne høre al den damp fise ud – hvis man satte mikrofoner på. Kagerne kan altså i princippet ekspandere nærmest ubegrænset, hvis de da ikke punkterer undervejs. Og det gør de så – viser erfaringen, ekspansionen hører jo op på et tidspunkt.
4. Bakkelsen er færdig, når alt vand er fordampet, nu er skorpen ikke længere føjelig og bøjelig. (Se dog det praktiske forsøg i boks 2).
5. Hvor stor kan en vandbakkelse på 40 g dej så blive? Godt spørgsmål igen, jfr. mit souffléspørgsmål fra september. Det handler om, hvornår skorpen punkterer, hvilket igen handler om, hvor føjelig den er. Skulle man måske dække bakkelserne med sølvpapir de første 10 minutter for at forsinke skorpedannelse? Tja, bum bum bum.

Faktaboks 1
Vandbakkelser med flødeskum og bær

Til ca. 10 stk.
75 g smør
1 dl vand
75 g hvedemel
2 små æg

Fyld:
250 g bær
2½ dl piskefløde
1 spsk. flormelis + flormelis til drys

1. Kom smør og vand i en gryde. Bring det i kog.
2. Drys melet i, og rør kraftigt med en grydeske, til dejen slipper gryden og er en glat dejklump.
3. Tag gryden fra varmen og lad den blive lunken.
4. Tænd ovnen på 200oC.
5. Slå æggene ud i en skål og pisk dem sammen med en gaffel. Rør æggene i dejen lidt ad gangen. Sæt dejen på en bageplade med bagepapir med to skeer.
6. Sæt bagepladen nederst i ovnen, og bag ca. 20 min. Ovndøren må ikke åbnes undervejs, for så kan kagerne falde sammen, hvis de ikke er færdigbagte. Tag en enkelt kage ud og lad den stå i 1 min. Falder den sammen, må vandbakkelserne bage 5-10 min mere. Lad dem køle af på bagerist.
7. Skyl bærrene i koldt vand, og lad dem dryppe af i en si eller et dørslag. Hindbær bør dog ikke skylles – (polske??)
8. Pisk flødeskum og smag til med flormelis.
9. Klip et låg af vandbakkelserne. Kom flødeskum og bær i. Læg låget på og drys flormelis igennem en si henover kagerne.
Katrine Klinken “Børnenes bagebog” (Politiken 2003)

Faktaboks 2
Et bageforsøg

Med de mængder, der er angivet i boks 1, lykkedes det at frembringe 8 nogenlunde vellykkede vandbakkelser, prøven med en enkelt bakkelse viste, at den ikke sank. Imidlertid blev dem, der var tilbage i ovnen, bagt lidt mere: ca. 25 min, og det vandt de faktisk ved.
Her følger regnskaber over forskellige aspekter af processen.

Tabel 1. Oversigt over ingrediensernes fordeling som hhv. tørre og våde jfr. opskriften i boks 1.

De 8 vandbakkelser vejede tilsammen 221 g efter bagningen. Der var et spild på skønsvis 10 g ubagt dej, tørvægten skal derfor reduceres til 166*340/350=161 g og vådvægten tilsvarende til 184*340/350=179 g (ca. 10 mol).
Vi må derfor konstatere, at der er 221 – 161 = 60 g vand tilbage i vandbakkelserne. Disse vejede i gennemsnit 340/8=42.5 g før bagningen og 27,6 g efter, hvor de burde have vejet 20,1 g, hvis alt vand var fordampet.
Vi kan videre konstatere, at det sidste vand er sværere at få fordampet, fordi det sidder i lameller, som man ser, når man åbner en vandbakkelse. Disse lameller graver man forsigtigt ud med en teske, gerne i god tid før de skal serveres. Det hænger sammen med, at der efterhånden ikke er mere vand at fordampe fra bundpladen – jeg anser vanddampen for at være den primære varmetransportør.

Figur 1. Dej til vandbakkelser slået op på pladen.

Figur 2. 1 kage udtaget efter 20 min, den sank ikke.

Figur 3. De færdige vandbakkelser.

Figur 4. Vandbakkelserne blev klippet op og “indholdet” skrabet ud.

Figur 5. Blåbær lægges i.

Figur 6. De færdige vandbakkelser.

Skrevet i: Fødevarekemi

Seneste nyt fra redaktionen

Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

Artikler fra Dansk KemiGrøn omstillingTop02. 06. 2025

Hvor rent er CO2 fra CO2-fangst? Og hvor dyrt er det at oprense CO2? Denne artikel giver indsigt i nogle af udfordringerne ved at implementere en global CO2 infrastruktur. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs

Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø26. 05. 2025

Kontinuerlige, kvalitetssikrede målinger af kemiske, fysiske og biologiske miljøparametre giver uundværlig information. Det gælder også for Grønland. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

AktueltAnalytisk kemiArtikler fra Dansk Kemi19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch på Spildevand Teknisk Forenings Årsmøde 2025

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    Styrk laboratoriets digitale kompetencer med Python

  • DENIOS ApS

    Sådan vælger du det rigtige opbevaringsskab til farlige stoffer

  • MD Scientific

    Mød MD Scientific på ESOC 2025

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Group præsenterer innovative vakuumløsninger på Battery Show Europe 2025 i Stuttgart

  • DENIOS ApS

    Sådan transporterer du lithiumbatterier sikkert

  • Kem-En-Tec Nordic

    Opnå rent DNA/RNA på få minutter og på bæredygtig vis!

  • Kem-En-Tec Nordic

    Sikker gelfarvning på kun 15 minutter?

  • DENIOS ApS

    Her er den oversete vej til et sundere arbejdsmiljø

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

    02.06.2025

  • Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

    26.05.2025

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik