• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Fødevarekemi01. 09. 2006 | Katrine Meyn

Vanilje

Fødevarekemi01. 09. 2006 By Katrine Meyn

Vanilje er et spændende og komplekst produkt. Det kan anvendes til mange forskellige retter, og som andre dyre produkter bliver det ofte forfalsket.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 9, 2006. Teksten kan desuden læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Carl Th. Pedersen, Syddansk Universitet, Odense

Først da Columbus den 14. september 1502 blev inviteret til kakao hos en lokal høvding i Nicaragua, fik resten af verden kendskab til vanilje, som aztekerne længe havde kendt. Det fortælles, at deres konge, Montezuma, inviterede en spansk officer, Bernal Diaz, på kakao, og at den blev serveret af guldkopper med en guldske i. Drikken var et besynderligt rodsammen af kakao, vanilje, chili, honning og majsmel og var ofte tilsat en rød farve, annato, der udvindes af frøene fra en sydamerikansk plante; dette fik drikken til at ligne blod. Da vanilje kom til Europa, blev den i begyndelsen kun brugt som krydderi i kakao.
Spanierne importerede vanilje i sidste halvdel af 1500-tallet og drak chokolade med vanilje i. Spanierne gav den navnet vanilje efter »vaina«, der betyder lille bønne, og aztekerne kaldte den »tliilxochitl«, men dette navn synes ikke at have påvirket nogen navngivning.
Det blev først i begyndelsen af 1600-tallet, at Elizabeth I’s hofapoteker opdagede, at vanilje kunne bruges til at give mange andre ting smag. Franskmændene satte den endda til tobak.

Beskrivelse og voksested
Vanilje er de umodne bælge af Vanilla planifolia (tidligere fragrans), der er en klatreplante af orkidéfamilien, som har hjemme i tropiske regnskove. Den kan klatre 25-30 m op for at nå lyset og har ret uanselige gulgrønne blomster, helt forskellig fra hvad man venter sig af en orkidé. Den er hjemmehørende i Mellemamerika og det nordlige Sydamerika, men er i dag udbredt til Afrika og Asiens regnskove. Når man forsøgte at dyrke den andre steder end i Mellemamerika, var det fordi, vanilje var et uhyre kostbart krydderi.
Den dyrkede vanilje er steril og formeres derfor med stiklinger; den blomstrer efter 3 år og kan blive ved i ca. 12 år. Planten groede udmærket andre steder end i Mexico, men den satte ikke frugter. Den bliver på sit hjemsted bestøvet af en speciel langsnablet humlebi, som ikke findes andre steder, og muligvis også af kolibrier.
Først da man fandt på at bestøve den med håndkraft, fik man gang i vaniljeproduktionen uden for Mellemamerika. Tidligt om morgenen, når blomsten lige er sprunget ud, åbner man den, og med en bambuspind fisker man noget støv op og overfører det til støvdragerne (det er så heldigt, at man kan bruges blomstens eget støv). En dygtig bestøver kan nå 1000 blomster på en formiddag. Om aftenen visner blomsten, og ni måneder senere er frugten klar til at høstes. De skal plukkes, inden de er modne, når de begynder at få en gullig farve. De er 20-25 cm lange og ligner havebønner og er næsten uden smag og lugt. Denne bliver først frembragt kunstigt efter høsten ved en kompliceret fermenteringsproces, forskellige måder forskellige steder i verden. I den oprindelige mexicanske metode bliver frugterne i løbet af en måned skiftevis lagt ud i solen og rullet ind i uldtæpper og anbragt i specielle lukkede kister. Efter denne behandling har frugterne fået den kendte brunsorte farve og har nu udviklet deres aroma. Ved andre metoder dypper man først frugterne ned i kar med 60-70° varmt vand.
Aromastoffet findes i de grønne frugter som et såkaldt glycosid (se indholdsstoffer). Under fermenteringen frigøres aromastoffet, som ofte kan ses som små hvide krystaller på overfladen af de fermenterede frugter, og det betragtes som et kvalitetsmærke. Kvaliteten af den færdige vanilje er stærkt afhængig af denne fermenteringsproces. Frugterne tørres nu og har på dette tidspunkt mistet ¾ af deres vægt.

Duft, smag og brug
Vanilje kommer på markedet som hele, sorte frugter, solgt i lukkede beholdere for at bevare aromaen, eller som vaniljeekstrakt, der er en alkoholisk ekstrakt af vanilje, som ifølge amerikansk lovgivning skal indeholde mindst 35% alkohol. Det er en stærkt duftende, ravbrun væske, der har alle den friske vaniljes kvaliteter. Den er altid lige så dyr som vanilje selv. Den skal opbevares i mørke, ellers taber den sin aroma.
Der er to typer af vanilje på markedet: Bourbon-vanilje, der er den almindeligste med mindre og mere tørre bælge end Tahiti- eller polynesisk vanilje, som stammer fra en varietet fra Tahiti, Vanilla tahitensis. Denne har længere og mere »fugtige« bælge og en anden mere blomsteragtig aroma på grund af et indhold af piperonal (se indholdsstoffer). Bourbon-vaniljen betragtes som den bedste. 80% af verdensproduktionen af Bourbon-vanilje kommer i dag fra Madagascar og Réunion, der tidligere blev kaldt Bourbon. Mexico, der tidligere var den førende vaniljeproducerende nation, er sakket agterud.
Alle vaniljetyper har en behagelig sødlig, aromatisk duft. Når vaniljen skal bruges, flækker man bælgen på langs og skraber de sorte korn ud sammen med den fedtede, sorte masse. Heri findes det meste af smagen. Der er op til 30.000 korn i en bælg. Frø og masse koges i f.eks. mælk sammen med bælgen. Den brugte bælg kan vaskes og tørres af og lægges i et glas med sukker, så får man på den måde sit eget autentiske vaniljesukker i modsætning til meget kommercielt fremstillet vaniljesukker, der blot er sukker blandet med syntetisk vanillin.
Vanilje bruges fortrinsvis i kager og desserter. De enorme mængder af vaniljeis, vi fortærer, har imidlertid aldrig set vanilje, men er krydret med vanillin, der aldrig lever op til vaniljens komplekse, varme smag. Visse likører som Crème de cacao er tilsat vanilje.
Som alle dyre krydderier bliver vanilje forfalsket. Det sker nemmest med vaniljeekstrakt, der kan være blandet med tonkabønneekstrakt, som indeholder coumarin. De hele frugter forfalskes sommetider ved, at man sælger bælge, der som friske bælge har været ekstraheret for at give vaniljeekstrakt.

Medicinsk brug
Vanilje betragtes som godt for fordøjelsen, men for meget kan irritere maven. Vanillin er faktisk et ret aggressivt stof, der giver problemer for de arbejdere, der er beskæftiget med vaniljeproduktion. De får eksem på hænderne og ofte hovedpine.
Til trods for den relativt beskedne anvendelse af vanilje i medicinen har den dog også fundet en plads i arsenalet af elskovsfremmende midler. En tysk læge fandt i 1700-tallet ud af, at vanilje var et godt middel mod impotens. Han skrev i en artikel, at han havde forvandlet 342 impotente mænd til virile elskere!

Indholdsstoffer
Vaniljes karakteristiske smag skyldes en phenol kaldet vanillin, som der findes op til 2% af i de fermenterede frugter, afhængigt af hvor vaniljen kommer fra og kvaliteten af den. I de ikke fermenterede frugter findes vanillinet bundet til glucose som et glucosid. Man kan imidlertid ikke blot sætte lighedstegn mellem kvalitet og vanillinindhold. Tahiti-vanilje, som anses for en dårligere kvalitet end mexicansk vanilje, har et højere vanillinindhold end denne. Vanillin kan udgøre op til 85% af de flygtige aromastoffer i vanilje. Af de resterende aromastoffer kan der være op til 9% p-hydroxybenzaldehyd og 1% p-hydroxybenzyl methylether. Foruden disse er der isoleret 130 andre flygtige forbindelser fra vanilje, blandt disse nogle stoffer der kaldes vitispiraner. Navnet har de fået, fordi de også findes i vinplanter, Vitis vinifera, de findes kun i meget små mængder i vanilje, men har betydelig indflydelse på aromaen.
Tahiti-vanilje har en væsentlig anden aroma end mexicansk vanilje. Dette skyldes et indhold af piperonal (heliotropin), der har en sødlig blomsteragtig, måske lidt mandelagtig duft. Endvidere findes diacetyl (butandion), der er aromastoffet i smør.
Når vi træffer vaniljesmagen i nutidens industriprodukter, skyldes den ikke vanilje, men syntetisk vanillin, der kan fremstilles på flere måder. Ved en metode får man det som biprodukt fra fremstilling af papirmasse ud fra træ. Træ indeholder som hovedmateriale foruden cellulose lignin, der må fjernes, inden træet kan anvendes til papirmasse. Under den proces, der anvendes, nedbrydes ligninet til en lang række stoffer, bl.a. vanillin.

engelsk: vanilla
tysk: Vanille
fransk: vanille
italiensk: vaniglia
spansk: vainilla

Vanilje
Forret
4 personer
Skaldyrssuppe med kaffe og vanilje
Suppe
1 skalotteløg
1 gulerod
1 persillerod
10 jomfruhummerskaller
1 dl æblejuice
½ l lys hønsefond
¼ stang vanilje
1 tsk. friskmalet kaffe
¾ dl piskefløde
½ dl mælk
4 spsk. æbleeddike
salt
Skær løg, gulerod og persillerod i mindre stykker.
Rist jomfruhummerskallerne med alle de rensede urter. Kog af med æblejuice og hønsefond. Tilsæt vanilje og kog op.
Når fonden koger, drysses kaffen i. Sluk for varmen og lad suppen trække i ½ time. Sigt den og kog den ned til 2 dl.
Tilsæt fløden og kog op. Skum op med mælk og smag til med æbleeddike og salt og evt. mere kaffe og vanilje.
Serveres i dybe tallerkner – eller som her – med forskellige slags stegte skal- og bløddyr.

Hovedret
4 personer
Fish’n chips med vaniljeeddike
Frituredej
125 g mel
1½ dl øl
1 tsk. bagepulver
½ tsk. salt
Rør alle ingredienserne sammen og lad det trække i 1 time.
Pighvar
4 pighvarfileter a 150 g
100 g mel
frituredejen
2 l vindruekerneolie
salt
Vend pighvarfileterne i mel og dernæst i dejen og friter dem ved 165° i olien. Tag dem op, når de er gyldne, og krydr med salt.
Chips
8 store bagekartofler, f.eks. bintje
Skræl kartoflerne og skær dem ud i lange bjælker. Kog dem ved 100° i fritureolien, indtil de er møre, og friter dem herefter i hed olie (180°), indtil de er gyldne og sprøde.
Vaniljeeddikeskum
2,6 dl vand
1 dl eddike
3½ blade husblas
Udblød husblassen i koldt vand og smelt den i 1/3 af vandet. Sæt det på køl, indtil det er ved at sætte sig.
Imens sættes resten af vandet og eddiken – hver for sig – i fryseren (til begge dele er næsten frosset).
Tag blandingen med husblas og pisk den skummende. Når den ligner piskede æggehvider, køres vandet i, og der piskes nu for fuld kraft.
Hæld til sidst eddiken i og sæt massen på køl.
Anret evt. som på billedet, hvor kartoflerne er skåret mindre ud og bundet op med bagepapir og kødsnor. Kast dig ud i det, hvis du har mod på det!

Dessert
4 personer
Koldskål med ymersne
Kærnemælkssky
½ l kærnemælk
1 dl sødmælk
1 spsk. fløde
korn fra ½ vaniljestang
Blend det hele sammen og sigt det.
Ved servering skummes det op med en stavblender.
Ymersne
125 g ymer
¼ dl vand
Bland ymer og vand sammen og frys det. Når det er helt frossent, skrabes det med en gaffel til en slags sne.
Citrongelé
1 dl vand
¼ dl sukkerlage (lige dele sukker og vand kogt sammen)
2 blade husblas, udblødt i vand
¼ dl citronsaft
Kog vand og sukkerlage op. Knug husblassen fri for vand og smelt den i sukkerlagen. Tilsæt citronsaften og stil det på køl.
Skær små tern af geleen.
Kammerjunker-tuiles
100 g kammerjunkere
100 g smør
100 g æggehvider
Blend kammerjunkerne til fint mel.
Brun smørret og rør det sammen med melet.
Rør æggehviderne i og lad det trække på køl.
Smør dejen ud på bagepapir og bag den ved 160º, indtil den er gylden.
Anret som på billedet med vaniljeis.

Vaniljebælge. Foto Lars Gundersen.
Skaldyrssuppe med kaffe og vanilje. Foto Lars Gundersen.
Fish’n and chips med vaniljeeddike. Foto Lars Gundersen.
Koldskål med ymersne. Foto Lars Gundersen.

Skrevet i: Fødevarekemi

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • Kem-En-Tec Nordic

    Opnå rent DNA/RNA på få minutter og på bæredygtig vis!

  • Kem-En-Tec Nordic

    Sikker gelfarvning på kun 15 minutter?

  • DENIOS ApS

    Her er den oversete vej til et sundere arbejdsmiljø

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik