
Enzymet Caspase-aktiveret DNase (CAD) er velkendt i vores krop, men nu viser det sig, at det også hjælper cancerceller til at undgå effekten af strålebehandling.
Det er forskere fra Københavns Universitet, der har opdaget denne dobbelthed. I normale celler er CAD kendt for at fremme celledød via apoptose. Det sker fx, hvis en celle er inficeret med en virus.
Men i cancerceller er reaktionen helt anderledes. Når kræftceller bliver udsat for strålebehandling, kommer der voldsomme skader på kromosomerne, og hvis de bare fortsatte med af dele sig, ville de hurtigt gå til grunde.
Men her træder CAD ind. Enzymet får cancercellen til at stoppe med at dele sig, og dermed give den syge celle mulighed for at reparere kromosomskaderne, og først når det er sket, fortsætter den med at dele sig. På den måde er CAD med til at sikre en cancercelles overlevelse.
Fjerner man CAD, så mister kræftcellerne den forsvarsmekanisme, der sikrer dem tid til at få repareret kromosomernes DNA. Derved vil kræftcellerne prøve at dele sig, samtidig med at de har markante kromosomskader, hvilket vil lede til deres død, siger lektor Claus Storgaard Sørensen fra Biotech Research & Innovation Centre (BRIC).
Hvis man hæmmer CAD, vil man altså fjerne en vigtig brik i cancercellers forsvarsværk, og man vil få en langt mere effektiv og målrettet strålebehandling.
CAD giver kun signal til kræftceller og ikke til raske celler. Herved er det alene kræftceller, der vil blive påvirket, hvis man hæmmer CAD. En fortsat udvikling af CAD-hæmmere forventes derfor at kunne give en mere målrettet behandling, så man oplever færre bivirkninger, når man modtager stråleterapi, siger Claus Storgaard Sørensen.
Kilde: Københavns Universitet