• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Fødevarekemi01. 09. 2005 | Katrine Meyn

Velsmag og videnskab

Fødevarekemi01. 09. 2005 By Katrine Meyn

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 9, 2005 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Thorvald Pedersen

Jeg ved selvfølgelig ikke, om De var så heldig at få billet til denne gastronomiske teaterforestilling på Aveny-T den 25/4 i år. Jeg tror desværre ikke succesen bliver gentaget.
Det var lykkedes Claus Meyer (CM) at “låne” Aveny-T gratis, mod at overskuddet skulle gå til Røde Kors. Teatret var fyldt til bristepunktet (ca. 400 tilskuere). På scenen var der opstillet to komfurer og en storskærm. I scenens baggrund sad den videnskabelige komite bestående af professor i mikrobiologi fra KVL Susanne Knøchel, adjunkt i sensorik fra KVL Michael Bom Frøst, adjunkt i biofysik på KVL Lise Arleth og så mig selv, som Peter Plys plejer at sige. CM og Adam Price var konferencier’er, og fra Hotel- og Restaurantskolen medvirkede et antal elever ved omdelingen af smagsprøver under forestillingen.
Hovedpersonerne var 8 kokke og to brygmestre, som skiftevis okkuperede de to komfurer og frembragte retter (eller øl) med et MG-islæt (MG=Molekylær Gastronomi) eller baseret på en MG-ide. De to konferencier’er bragte spørgsmål frem til den videnskabelige komite, som så forsøgte at besvare dem efter bedste evne. Intet var aftalt på forhånd om dialogen. (Jeg selv gav fortabt over for et spørgsmål fra Adam Price; det høstede jeg paradoksalt nok megen ros for i pausen). Alle de tilskuere, jeg senere talte med, var begejstrede for forestillingen, og Røde Kors blev 50.000 kr. rigere.
Kokkene og deres retter var:
Francis Cardenau fra Le Sommelier: “Traditionel Bøf Bourguignon”
Bo Bech fra Paustian: “Vanilleis” (ej korrekt stavemåde, men som plakat
Jacob Mielcke fra Jan Hurtigkarl og Co: “Soufflé på kammuslinger uden æg”
Jesper Koch fra Restaurant Koch: “Muggen sønderjysk rugbrød med frisk ged på ryggen og sur hat på hovedet”
Thomas Herman fra Kong Hans: “Pale Ale øl-iscreme med brun farin, Kondenseret mælk og saltede peanuts”
René Redzepi fra Noma: “Oksebryst pocheret i 2 dage ved 58oC”
Nicolai Wilkig fra Team Hvidøre: “Makrel ind over Gudhjem”
Rasmus Grønbech fra Premisse: “Tomatvingummi med Caviar pressé”

Brygmestrene var
Jens Eiken fra Husbryggeriet Jacobsen og Anders Kissmeyer fra Nørrebro bryghus: “Bockøl med og uden humleolie”. Jens Eiken stod for rpæsentationen.
Jeg har optrådt sammen med kokken Jakob Mielcke i Mik Schacks hjemmeservice og kunne selvfølgelig slet ikke stå for hans “Soufflé på kammuslinger uden æg”. Den triggede nye tanker omkring souffléproblemet. (Se evt. KIK8; 2002 for at læse om de gamle).
Det, Jakob gør, er at blende rogn fra kammuslinger og derefter piske massen op til et tykt skum med sin piskemaskine, fylde skummet i ramekiner og bage dem. Den hæver som en rigtig soufflé og falder ikke (særlig hurtigt). Voila! Godt gået!! Ingen anden slags rogn duer, siger Jakob, så det er en ret eksklusiv ret, som man (kun) kan få hos Hurtigkarl og Co. i Ålsgaarde, hvor Jakob residerer som huskok.

Og hvilke nye tanker da så?
Her er et godt spørgsmål til alle, der kan lidt mere end deres gaslov:
Hvor meget udvider en soufflé sig, når temperaturen hæves fra 5o til 75°C?
Jo da, vi kan godt begynde med at antage, at der kun er tale om det bidrag, den indpiskede luft giver til udvidelsen, så er:
Hvis vi har en 100 ml ramekin og lad os sige 50 ml indpisket luft, så vil udvidelsen altså beløbe sig til 12,6 ml; ikke så meget, faktisk ikke nogen overbevisende soufflé! Men selvfølgelig, des mere, jo mere luft det oprindeligt er lykkedes at piske ind.
Vanddampen må spille den afgørende rolle, for egentlig kemisk forårsaget luftudvikling har jeg svært ved at tænke mig til (jeg er inde på lignende overvejelser i KIK2; 2005 om kager), men hvordan beregner man vanddampens bidrag? Det er straks værre! Det er faktisk meget værre.
Først et par faktuelle oplysninger om vands damptryk:
Vands damptryk ved nogle relevante temperaturer
(Chemikerkalender Springer 1956)
Jeg har i tabellen medtaget 85°C som relevant temperatur, fordi jeg har en fornemmelse af, at vi skal op over 80°C, før vi kan regne med, at proteinerne koagulerer og dermed konsoliderer strukturen.
Men hvordan gør man? Mine tanker har kredset om gasbeholdere (jeg er gammel nok til at have oplevet at gasbeholderen i Valby sprang i luften – var det i halvtredserne?) Det er godt nok kun af begrænset relevans, men hvad er mere relevant? Jeg er gået død på problemet, men tænker videre post deadline.
Så, hvor meget?

Skrevet i: Fødevarekemi

Seneste nyt fra redaktionen

Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

Artikler fra Dansk KemiFødevarekemiTop23. 06. 2025

Franz Hofmeister opløste æggehvide i vandige saltopløsninger. En artikel fra 1888 beskriver, hvordan nogle ioner får proteiner til at udfælde, mens andre ioner har den modsatte effekt. Fødevarekemien bruger stadig Hofmeister, men langt mere nuanceret. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3,

Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi17. 06. 2025

Hvis kløvergræs skal kunne anvendes som ny ressource til udvinding af fødevareproteiner, kan membranteknologi være vejen frem. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mette Lübeck, Mads

Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi09. 06. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) I år fejrer man internt i IUPAC 20-året for offentliggørelsen af The Red Book (i det følgende blot "RB2005") med anbefalinger vedrørende

Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

AktueltArtikler fra Dansk KemiGrøn omstilling02. 06. 2025

Hvor rent er CO2 fra CO2-fangst? Og hvor dyrt er det at oprense CO2? Denne artikel giver indsigt i nogle af udfordringerne ved at implementere en global CO2 infrastruktur. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs

Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø26. 05. 2025

Kontinuerlige, kvalitetssikrede målinger af kemiske, fysiske og biologiske miljøparametre giver uundværlig information. Det gælder også for Grønland. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

AktueltAnalytisk kemiArtikler fra Dansk Kemi19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    Laboranter er nysgerrige på ny teknik

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays Aarhus 2025 – SOLD OUT

  • Holm & Halby

    VidensDage’25 hos Holm og Halby: Faglig fordybelse og teknologisk indsigt i højsædet

  • Holm & Halby

    Fremtidens sikkerhedskabinetter: Er du rustet til den nye EN12469 / Annex 1

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    En fundamental del af forskningen

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

    23.06.2025

  • Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

    17.06.2025

  • Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

    09.06.2025

  • Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

    02.06.2025

  • Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

    26.05.2025

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik