
Når en fårekylling-han på Hawaii skulle imponerede en hun, sang han med sine vinger, fuldstændig som man kender det fra vores græshopper.
Sangen havde dog en utilsigtet effekt, og har resulteret i det, som måske er en verdens hurtigste mutationer – og som i øvrigt har gjort sexlivet for fårekyllingerne på den amerikanske ø både mere bøvlet og langt mere stille.
For hanerne synger ikke mere. Baggrunden skal findes i, at sangen ikke bare tiltrak hunner, men også snyltefluer. Fluerne lagde larver på fårekyllingens ryg. Laverne borede sig ned, og spiste fårekyllingen indefra. Til sidst var laverne i øvrigt så store, at den stakkels fårekylling på det nærmeste eksploderede.
Forsvaret blev ikke at synge mere. Det kunne man tro var en simpel og logisk adfærdsændring, men evolutionsbiolog Marlene Zuk opdagede, at der var en fysisk forklaring.
Vingerne er, i løbet af blot fem år, blevet ændret, så de ikke har evnen til at synge mere. Dermed har evolutionen på den korte tid forandret fårekyllingernes fysiske egenskaber.
Det gør livet mere sikkert for den enkelte fårekylling, idet snyltefluen har langt mere besvær med at finde en at lægge deres larver på.
Uheldigvis er de tavse haner også mere bøvlede at finde for fårekylling-hunnerne.
Kilde: svt