
Sommeren er over os, og dermed også en række myter om livet i sommervejret. Vi har set på tre af dem, som den svenske forsker Emma Frans har forholdt sig til.
Den første handler om myg. De fleste har sikkert opdaget, at ikke alle bliver tiltrukket af myg lige meget, og det er der faktisk gode forklaringer på, der handler om, hvordan myg udser sig sine ofre. De små stikkende insekter jager på baggrund af bl.a. varme og udledning af CO2. Det vil sige, ar en stor krop lettere tiltrækker myg end en lille. Også folk, der indtager alkohol er udsatte, ligesom gravide kvinder kan have en tendens til at tiltrække flere myg, og så er der endelig ens lugt, der hænger sammen med ens bakterieflora på huden. Her er tiltrækningen også forskellig fra person til person.
Mens man kan undgå myg ved at holde sig fra fx alkohol – eller at være gravid i sommerperioden, giver det ikke meget nytte at tisse de steder på kroppen, hvor man har været så uheldig at blive ramt af en brandmand. Her gælder det i stedet at få fjernet brandtrådende så hurtigt som muligt. Her kan et Dankort være ret effektivt. Også havvand kan hjælpe til i skrabeprocessen, hvilket må siges at være ret heldigt, al den stund at man jo er tæt ved vandet. Og så er det ellers bare at dykke ned i posen med smertestillende midler.
Endelig er der det evige spørgsmål omkring sol, hudcancer og at blive forbrændt af solen. Her er det ikke sort/hvidt. Solskoldning i de unge år øger risikoen for hudcancer, men man kan omvendt også få hudcancer, selvom man aldrig har været forbrændt af solen.
I nogle tilfælde handler det nemlig ikke om at være forbrændt eller ej, men om den totale mængde af sol, man har været udsat for.
Kilde: svt