
I øjeblikket forskes der på livet løs i nye teknologier, der kan afbøde for den stigende udledning af CO2. Kigger man tilbage på det seneste årti, er det dog den vilde natur, som har været vores vigtigste allierede.
Ifølge en ny rapport fra WWF, har naturen optaget 54 procent af al den CO2, som vi har udledt i løbet af de ti år. Og det er ikke atmosfæren, som er i spil, men derimod økosystemer her på jorden.
Havet har optaget 23 %, mens landjorden har optaget 31 %.
Det er særligt tropiske regnskove og jordlagene i de arktiske egne, der tegner sig for de største CO2-lagre på kloden. Alene verdens største tropiske regnskov, Amazonas, indeholder et lager på omtrent 200 milliarder tons CO2 og er samtidig hjemsted for op mod ti procent af verdens vilde dyr og planter.
Naturen er én af vores vigtigste klimaallierede og har forsinket den globale opvarmning. Uden vild natur havde klimaets påvirkning på planeten med andre ord set langt værre ud, end det gør – og det er bestemt slemt nok, siger generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden Bo Øksnebjerg.
Rapporten kommer i forbindelse med det internationale biodiversitetstopmøde COP15, der begyndte i dag den 7. december.
Ved COP15 samles hele verden for at forhandle en aftale, der skal stoppe tilbagegangen i verdens natur og biodiversitet inden 2030. Og det indebærer også at tænke klimakrisen sammen med naturkrisen, påpeger Bo Øksnebjerg.
COP15 finder sted kun en måned efter klimatopmødet, hvor naturen glimrede ved sit fravær i forhandlingerne og i aftalen. Under biodiversitetsforhandlingerne er der behov for, at verdens ledere får øjnene op for, at klima og natur skal samtænkes, hvis vi skal have en chance for at bremse klima- og naturkrisen inden 2030. Selv hvis vi lykkes med det, vil effekterne af de seneste mange årtiers overudnyttelse af planetens ressourcer sætte sine spor, siger Bo Øksnebjerg.
Kilde: WWF