Mange steder i verden vinder plantebaserede kopi-produkter af fx kød mere og mere frem. Men ikke alle produkter er lige sunde, påpeger WHO i et nyt notat.
WHO peger på, at specielt to forhold er problematiske og bør undersøges nærmere; det gælder dels graden af forarbejdning, dels indholdet af næringsstoffer i produkterne. Mange af de plantebaserede kopier af kød og mælk er det, man kalder ultraprocesserede fødevarer, altså fødevarer der har været igennem mange forarbejdningstrin, før de havner i køledisken. Samtidig indeholder de ofte stivelse, sukker, fedt og forskellige proteinfraktioner og er desuden ofte tilsat farve- og smagsstoffer.
WHO konkluderer, at vi ikke kender den sundhedsmæssige langtidsvirkning af denne type produkter, og at vi har brug for mere viden, før de eventuelt kommer til at udgøre en større del af vores kost. Samtidig nævner WHO, at mange af de forarbejdede fødevarer ikke indeholder de samme næringsstoffer som ’originalerne’, det gælder især jern, vitamin A, zink, calcium, selen og flere af B-vitaminerne. Disse næringsstoffer findes naturligt i kød og mælk, men ikke i samme grad i de plantebaserede varianter. påpeger Merete Myrup, ernæringschef i L&F/mejeri.
Kilde: mejeri.dk