Mænd kan få børn hele livet, mens kvinder typisk stopper omkring de 50, hvor de gennemgår overgangsalderen – de mister evnen til at få børn. Det er de ret alene om i hele den omfattende natur på jordkloden. Kun fem specifikke hvalracer har den samme egenskab.
Det har længe været en mysterium, hvorfor hunnerne hos kortfinnede grindehvaler, falske spækhuggere, spækhuggere, narhvaler og hvidhvaler, er de eneste, hvor hunnerne har en overgangsalder i lighed med mennesker, men nu viser det sig, at de selvsamme hunner har en betydeligt længere levealder end andre hvalhunner – faktisk kan de blive op til 40 år ældre end andre, tilsvarende hvalhunner uden overgangsalder.
Ved således at have lang levetid efter deres overgangsalder, kan de hjælpe deres døtre med at opdrætte kalve. Den går ikke hos de racer, hvor hunnerne og deres afkom stadige begge får kalve.
Overgangsalderen syntes dog generelt ikke at være naturens bedste måde at arrangerer sig på til at sikre artens overlevelse. Her syntes den bedste løsning at være, at hunnerne kan få afkom i hele livet. Ud af cirka 5.000 pattedyrarter, er der kun seks, hvor hunnerne har en overgangsalder.
Ifølge Center for Whale Research, skal der da også være en række særlige omstændigheder til, før naturen vælger denne løsning.
For det første skal en art have en social struktur hvor hunner tilbringer deres liv i tæt kontakt med deres afkom i både første og andet led. For det andet skal hunnerne have mulighed for at hjælpe på måder, der forbedrer deres families overlevelseschancer. For eksempel er tandhvaler kendt for at dele mad og bruge deres viden til at guide gruppen til at finde føde, når den er mangelfuld.
Kilde: Scitechdaily