• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Historisk kemi01. 03. 2014 | Katrine Meyn

Balladen om Hg i fisk

Historisk kemi01. 03. 2014 By Katrine Meyn

Fisk svømmer i vandet og afspejler på godt og ondt, hvad der findes der. Fisk er en sund spise, der anbefales på menuen så ofte som muligt, bortset fra reservationer angående indholdet af skadelige stoffer som Hg.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2014 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Lars Herborg

Min første oplevelse af at Hg kunne være et problem i fisk var, da man i slutningen af 50’erne blev klar over, at gedder fra Karrebæk Fjord havde et indhold af kviksølv, man anså for at kunne være sundhedsbetænkeligt. Indholdet lå langt over 1 mg/kg.
Det var en usædvanlig iagttagelse, og de vise lagde hovederne i blød for at komme med et godt råd. Rådet blev, at man frarådede fiskerne at spise egen fangst, samtidig med at gedderne blev fordelt over landet, så den gennemsnitlige udsættelse for forbrugerne blev lav.
Det er alment kendt, at kviksølv akkumuleres gennem fødekæden i havet som et naturgivent fænomen, men det er ikke klart, hvor meget, der skyldes naturen selv, og hvor meget, der skyldes menneskelig aktivitet.
I tilfældet Karrebæk Fjord var det nu nok klapningen af sediment fra Næstved havn, der bar en stor del af skylden. Her lå nemlig en papirfabrik, og på den tid anvendte man kviksølv i fremstillingsprocessen, som man i øvrigt gjorde det rundt om i landene, der grænser op til den Baltiske Bugt, hvor man da også har haft problemer med forurening fra papirproduktion [1].
I Danmark havde man ikke rigtigt nogen grænseværdi for Hg i fødevarer, men da USA på et tidspunkt tog problemet under behandling i slutningen af 70’erne, fordi det blev klart, at navnlig tunfisk og sværdfisk kunne have et betydeligt indhold, og kom frem med en grænseværdi på 0,5 mg Hg/kg våd vægt, syntes vi i Danmark ikke, at vi ville være ”dumping ground” for tunfisk, der ikke tilfredsstillede de amerikanske krav. Derfor indførtes der den 8. marts 1978 en bekendtgørelse om indhold af kviksølv i tunfisk og bonito på 0,5 mgHg/kg fiskekød [2].

Grænseværdiers begrænsning
Jeg tiltrådte på Levnedsmiddelinstituttet den 1. april 1978 og fik fornøjelsen af at stå for administrationen af denne bestemmelse i et par år. Jeg syntes imidlertid, at grænseværdien var lidt tosset. For de store tun lå alle over 1 mgHg/kg, mens bonito lå under 0,3 mgHg/kg.
En oplistning af indhold af Hg i fiskekonserves, som er gengivet i Vår Föda suppl 2/82, viser under tunfisk en tydelig opdeling. Der er en gruppering omkring 1 mgHg/kg og derover, og omkring 0,25 mgHg/kg og derunder. Det siger mig, at der under deklarationen ”Tun” er fisk af typen tun og fisk af typen bonito. Dette forhold om rette deklaration er senere blevet rettet op ved et tydeligt mærkningskrav.
En række andre fisk lå også over denne grænse, f.eks. de store sildehajer og de øverste led i fødekæden, rovhvaler såsom grindehvaler.
Jeg har oplysning fra 9. oktober 1980 fra Færøerne om, at grindehvaler kan have et Hg-indhold i kød, der ligger over 1 mgHg/kg, mens indholdet i spæk faktisk ligger lavere. Dog er værdier fra leveren temmelig meget højere og kan nå et gennemsnit på 100 mgHg/kg. Noget lignende antages at gælde for sæler. I den forbindelse er det besynderligt, at de øverste led i fødekæden i havet åbenbart ikke får påviselige skader på deres nervesystem af de forholdsvis høje Hg-indhold.
Nå – grænseværdien blev stående, også selv om man i USA ændrede den i opadgående retning for de store tunfisk og sværdfisk.

Harboøre Tange – øvelsesområde for fiskeriforbud
Der var nu ro om sagen i nogen tid, men den kom til live igen, ved at problemerne omkring Cheminovas anlæg på Harboøre Tange kom for dagen, og navnlig udledningen af spildevand til Vesterhavet ved høfde 42.
Som eksempel kan nævnes Hans Ulrik Riisgårds afhandling fra 1982 [3], hvor det af et søjlediagram over indholdet af Hg i muslinger fra høfde 42 fremgår, at der ift. værdier fra nabohøfderne er et meget stort indhold af Hg, her målt til knapt 1 µgHg/g tørstof.
Det er måske lidt ironisk, at hvis man regner med, at tørstoffet i muslinger udgør 20% af vådvægten, ville det angivne Hg-indhold ikke stride mod de grænseværdier, som man styrer efter for muslinger som levnedsmidler. Vi ville med andre ord ikke kunne forbyde omsætning af muslinger fra høfde 42 med udgangspunkt i indholdet af Hg.
Men katten var nu sluppet ud af sækken, og der var et vist pres fra flere sider for at gøre noget ved sagen. Så det blev besluttet at indføre et omsætningsforbud for fisk fanget i et forbudsområde, der blev lagt ud på begge sider af Harboøre Tange [4]. Fiskerne måtte gerne selv spise fisken, men ikke sælge den. En afgørelse, der står i modsætning til den, man traf for fisk fanget i Karrebæk Vig i ”gamle dage”.
Jeg var nu skiftet fra Levnedsmiddelinstituttet til Fiskeriministeriets Industritilsyn og havde fornøjelsen af den umulige administration af ovennævnte bekendtgørelse. Hvis man traf en fisker med 80 pund ål på nakken, måtte man tro på, at han og hans familie ville spise den selv? For problemet var jo, at indersiden af Harboøre Tange var et af de gode ålesteder i Limfjorden. Og da ålene kom fra alle andre områder af Limfjorden, end fra Harboøre Tange, når de som blanke havde besluttet sig for at vandre mod Sargassohavet for at formere slægten, var der næppe sundhedsmæssig risiko.
Jeg havde i mange år fornøjelsen af at tale med Aage Hansen fra Thyborøn, Rav-Aage, der var ganske aktiv i en menneskealder i bekæmpelsen af forureningen fra Cheminova. Han var også oprindeligt tilhænger af fiskeriforbuddet, men til sidst ringede han til mig og sagde, at nu måtte jeg ikke tro, han var blevet tosset, men han ville nu gerne, om man kunne lempe fiskeriforbuddet, så man kunne åbne for ålefiskeriet.
Jeg var ganske enig med ham. Men – Ordnung muss sein, så forbuddet mod fiskeri ved Harboøre Tange, der blev indført i 1983 [5], er blevet fastholdt siden.

De lokale ål blev redningen for opretholdelsen af forbuddet
Forbuddet var svært at opretholde med begrundelse i den sundhedsmæssige risiko. Gennem årene udtog vi fisk fra området til analyse for ikke blot Hg, men også for forskellige af Cheminovas hovedprodukter og disses nedbrydningsprodukter [6]. Vi fandt aldrig noget, der kunne give anledning til sundhedsmæssig betænkelighed, bortset fra et forhøjet indhold af Hg i ål taget i lagunerne på tangen, som så hver gang blev brugt som sundhedsmæssigt belæg for fiskeriforbuddet.
Et sådant besvær med det saglige sundhedsmæssige belæg for et fiskeriforbud var nu ikke ualmindeligt. Det så vi også i Varde Å-systemet, hvor udslip fra Grindstedværket havde givet sundhedsmæssige betænkeligheder mht. fisk fra å-systemet.
Ligeledes havde vi problemerne omkring fisk fra Øresund.
Ved en undersøgelse i 70’erne fandt man et gennemsnit på 0,69 mgHg/kg torskekød, mens man ca. 10 år senere i 80’erne fandt et gennemsnit på 0,68 mgHg/kg torskekød (tallene er efter hukommelsen).
I førstnævnte tilfælde gjorde man ikke noget, mens man i sidstnævnte tilfælde indførte et fiskeriforbud. Keine Hexerei nur Behändigkeit. Grænseværdien var ændret fra 1 mgHg/kg til 0,5 mgHg/kg.

Kreativ problemløsning
Det var imidlertid ikke blot herhjemme, man havde problemer med grænseværdier for Hg i fisk.
Danmark havde i sidste halvdel af 1900-tallet en stor eksport af fisk til især Tyskland, Frankrig og Italien. Denne eksport var dengang understøttet af udarbejdelse af certifikater, der dels gik på at erklære fisken egnet som fødevare, dels på at der ikke var specielt skadelige stoffer til stede.
Italienerne havde det krav, at Hg-indholdet i fisk ikke måtte overskride 0,7 mgHg/kg fiskekød.
Dette skulle fremgå af det medfølgende certifikat.
Nu var der så det problem, at fersk fisk har en begrænset holdbarhed, og at en Hg-analyse på det tidspunkt tog en vis tid. Man skulle altså forlade sig på de undersøgelser, som man løbende tog på de fisk, der kunne ligge i grænseområdet. Det var almindeligt accepteret.
Men så kommer vi til særtilfældet med sildehajerne.
Jeg undersøgte sammenhængen mellem vægt af sildehaj og Hg-indhold i 1971/72 fra undersøgelser samlet af Isotopcentralen for Miljøstyrelsen.
For sildehajer fanget i Nordsøen ser det ud, som om grænseværdien 0,7 mgHg/kg passeres, når sildehajen har nået en vægt på 20-30 kg, målt som 700 ngHg/g (0,7 mg Hg/kg, hvis der er tale om vægt af fiskekød).
De sildehajer, som vi eksporterede til Italien vejede omkring 60 kg eller mere. Efter nævnte undersøgelser skulle de derfor have et indhold på omkring 2 mgHg/kg sildehaj. Disse tal stemmer med italienske undersøgelser.
Med vor fiskeriråd Holger Bak Andersen havde vi et møde med de italienske kontrolmyndigheder i 1982, hvor den vanskelige situation blev drøftet med henblik på at finde en løsning. For italienerne ville jo gerne have sildehajerne, og vi ville gerne levere dem.
Løsningen blev for så vidt salomonisk. Italien fastholdt grænseværdien på 0,7 mgHg/kg for fisk, men der blev ikke krævet Hg- certifikat for fersk sildehaj fra Danmark.
Nu er reguleringen af området lagt i hænderne på EU, så der er skabt en fælles forståelse af, hvilke grænser man kan anse for sundhedsmæssigt acceptable.
Grænseværdierne for fisk fremgår nu af Kommissionens forordning (EF) Nr. 1881/2006 af 19. december 2006 om fastsættelse af grænseværdier for bestemte forurenende stoffer i levnedsmidler.
Denne forordning er blevet ændret næsten hvert år, og senest foreligger den i en konsolideret udgave fra 3. december 2012. Her har man fastholdt den generelle grænseværdi på 0,5 mgHg/kg for fisk og en speciel grænseværdi for en række særligt nævnte fisk, herunder for tun (Thunnus spp.) og alle arter af haj.
For tun og bonito burde vi have nået samme resultat i 1978 i Danmark, men det gik jo stærkt, og myndigheder indrømmer ikke gerne, at man ikke har ramt skiven.
Går ud fra at fiskeriforbuddet opretholdes omkring Harboøre Tange, i det mindste indtil nogen udtrykker et ønske om at få det ophævet, f.eks. begrundet i en egeninteresse i at få det ophævet i det mindste for fangst af ål?
Men hvordan skulle en sådan interesse opstå, hvis ikke gennem erfaring? Og fiskeri er jo forbudt.

Referencer
1. Kvicksilver och organiska miliögifter i Örserumsviken. Del 2. 2007. Anvendelse af fenylkvicksilver til slambekæmpelse i papirsproduktionen.
2. Bekendtgørelse Nr. 86 af 8 . marts 1978 om indhold af kviksølv i tunfisk og bonito.
3. Hans Ulrik Riisgård: Biologiske effektstudier i havmiliøet. Disputats ved KU 1982.
4. Bekendtgørelse af 17 marts 1981 om forbud mod afsætning m.m. af fisk fanget ved Harboøre Tange .
5. Bekendtgørelse nr 598 af 16 december 1983 om forbud mod fiskeri m.v. ved Harboøre Tange
6. Knud Voldum-Clausen har peget på de periodiske undersøgelser af fisk fra Harboøre Tange, som f.eks. offentliggjort i en publikationsrække fra 1980’erne med samme titel: Forureninger i konsumfisk fra farvandene omkring Harboøre Tange.

Skrevet i: Historisk kemi

Seneste nyt fra redaktionen

Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

Artikler fra Dansk KemiGrøn omstillingTop02. 06. 2025

Hvor rent er CO2 fra CO2-fangst? Og hvor dyrt er det at oprense CO2? Denne artikel giver indsigt i nogle af udfordringerne ved at implementere en global CO2 infrastruktur. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs

Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø26. 05. 2025

Kontinuerlige, kvalitetssikrede målinger af kemiske, fysiske og biologiske miljøparametre giver uundværlig information. Det gælder også for Grønland. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

AktueltAnalytisk kemiArtikler fra Dansk Kemi19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch på Spildevand Teknisk Forenings Årsmøde 2025

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    Styrk laboratoriets digitale kompetencer med Python

  • DENIOS ApS

    Sådan vælger du det rigtige opbevaringsskab til farlige stoffer

  • MD Scientific

    Mød MD Scientific på ESOC 2025

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Group præsenterer innovative vakuumløsninger på Battery Show Europe 2025 i Stuttgart

  • DENIOS ApS

    Sådan transporterer du lithiumbatterier sikkert

  • Kem-En-Tec Nordic

    Opnå rent DNA/RNA på få minutter og på bæredygtig vis!

  • Kem-En-Tec Nordic

    Sikker gelfarvning på kun 15 minutter?

  • DENIOS ApS

    Her er den oversete vej til et sundere arbejdsmiljø

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

    02.06.2025

  • Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

    26.05.2025

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik