• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Medicinalkemi01. 08. 2008 | Katrine Meyn

Dynamisk model for fordøjelse af lipidbaserede lægemidler i tarmen

Medicinalkemi01. 08. 2008 By Katrine Meyn

Lægemiddelstoffer skal opløses i tarmsaften, før de kan optages over tarmvæggen og komme ud i blodet og hen til virkningsstedet, men mange lægemiddelstoffer er tungtopløselige i vand. En mulig løsning på dette problem er at administrere lægemiddelstoffet i en lipidbaseret formulering. En ny model efterligner fordøjelsen af lipidbaserede lægemidler i mave-tarmkanalen.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 8, 2008 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Anne Larsen, Dimitri Fatouros, Jette Jacobsen og Anette Müllertz, Institut for Farmaci og Analytisk Kemi, Farmaceutisk Fakultet, Københavns Universitet.

At indtage medicin via munden i form af tabletter eller kapsler er velkendt og bekvemt i sammenligning med for eksempel en injektion. Lægemiddelstoffet frigives fra lægemidlet i mave-tarmkanalen og går i opløsning. Det er en forudsætning for optagelsen at stoffet går i opløsning. Mange nyopdagede lægemiddelstoffer er imidlertid tungtopløselige i vand, så her er traditionelle tabletter problematiske. Inden for farmacien er det inden for de seneste år blevet almindeligt at klassificere lægemiddelstoffer efter deres vandopløselighed og deres evne til at passere tarmvæggen. Dette klassificeringssystem kaldes det biofarmaceutiske klassifikationssystem (BCS). I BCS er de forskellige lægemiddelstoffer inddelt i fire klasser (figur 2).
Et lægemiddelstof har en høj opløselighed hvis den højeste dosis kan opløses i 250 ml vand i pH intervallet 1-7,5. De 250 ml er baseret på, at tabletten/kapslen normalt skal indtages sammen med et glas vand af denne størrelse. pH området 1-7,5 afspejler det pH-interval, som stoffet udsættes for gennem mave-tarmkanalen. Høj og lav opløselighed er således et udtryk for om hele dosen kan opløses i den væskemængde, den tages sammen med. Det er vigtigt at lægemiddelstoffet kan opløses, da et stof skal være i opløsning for at det kan blive optaget over tarmvæggen og komme ud i blodet og hen til virkningsstedet. Den anden parameter i BCS er lægemiddelstoffets evne til at passere tarmvæggen. Denne evne betegnes stoffets permeabilitet og vurderes som høj eller lav. Ved høj permeabilitet passerer lægemiddelstoffet tarmvæggen hurtigt.

Nanoemulsion
Mange af de nyopdagede lægemiddelstoffer tilhører klasse II i BCS, dvs. at de har en lav opløselighed og høj permeabilitet. Stoffer som har en lav opløselighed går som regel også langsomt i opløsning. Problemet med disse stoffer er ofte, at de ikke kan nå at opløses i løbet af den tid, de opholder sig i tarmen. Lægemiddelstoffet er således ikke tilgængeligt for at kunne passere tarmvæggen. Dette resulterer ofte i, at kun en lille del af dosen kommer ud i blodet og bliver tilgængeligt til at kunne udøve den ønskede effekt. I nogle tilfælde ses det, at fødeindtag øger mængden af lægemiddelstoffet, der kommer ind i blodet.
Generelt er dette en effekt af, at føden stimulerer frigivelse af galde til tarmen. Galdesalte og komponenter fra føden kan øge lægemiddelstoffets opløselighed samt dets opløsningshastighed. Fødeindtaget kan også forlænge transittiden i mavesækken og derved øge den tid, som lægemiddelstoffet har til at gå i opløsning.
Forskellige avancerede formuleringsprincipper kan øge opløseligheden af lægemiddelstoffer i tarmvæsken og derved forbedre optagelsen af stofferne til blodet. Et princip, der nyder stigende popularitet, er lipidbaserede formuleringer af typen selvemulgerende drug delivery-systemer (SEDDS). Disse formuleringer holder lægemiddelstoffet opløst i mave-tarmsafterne, hvorved man undgår opløsningstrinnet, som er det hastighedsbegrænsende trin i optagelsen af BCS klasse II lægemiddelstoffer. SEDDS formuleres som et prækoncentrat bestående af en olie, et overfladeaktivt stof og et co-solvent. Prækoncentratet, som indeholder lægemiddelstoffet, kan doseres i en kapsel. Når der tilsættes væske til prækoncentratet, vil der ved let omrystning spontant dannes en emulsion. Hvis der dannes en mikroemulsion, vil væsken være klar og let grålig eller blålig, og hvis der dannes større emulsionsdråber, vil væsken blive mælket. I en mikroemulsion er emulsionsdråberne ofte i nanostørrelse, som regel under 100 nm i diameter, hvorfor betegnelsen nanoemulsion også kan anvendes.
Når der skal udvikles en ny oral formulering for et givent lægemiddelstof, er det en fordel at have en test i laboratoriet, som kan efterligne forholdene i menneskets tarm. Ved udvikling af tabletter anvendes typisk en udløsningstest, der måler, hvor hurtigt et lægemiddelstof frigives fra en formulering og går i opløsning. Denne test kan ikke anvendes for lipidbaserede formuleringer, fordi lægemiddelstoffet allerede er i opløsning fra starten.
Derfor har vi udviklet en lipolysemodel, der efterligner fedtfordøjelsen i tarmsystemet og dermed simulerer fordøjelsen af SEDDS i tarmen. Under fedtfordøjelsen dannes der forskellige faser; en lipidfase, en fast fase og en vandfase. Vandfasen indeholder kolloide strukturer som vesikler og miceller. Det er interessant at undersøge, hvilke faser lægemiddelstoffet fordeles til under lipolysen. Til det formål kan der anvendes biofysiske karakteriseringsmetoder for at få et overblik over, hvilke egenskaber de dannede faser fra forskellige formuleringer har.

Model for fedtfordøjelsen
Fedtfordøjelsen i mave-tarmkanalen er en dynamisk proces. Fedtet i føden er primært triglycerider. Fordøjelsen af triglycerider starter allerede i maven, hvor triglycerider hydrolyseres af gastriske lipaser til diglycerider og frie fedtsyrer. Det er dog kun en del af triglyceriderne, der bliver omdannet til diglycerider i maven. Indholdet fra maven tømmes gradvist over i tarmen, hvor føden blandes med galde og forskellige enzymer fra bugspytkirtlen (pancreas). Galden indeholder galdesalte, som emulgerer di- og tri-glyceriderne til en grov emulsion. Pancreas lipasen arbejder på overfladen af emulsionsdråberne og hydrolyserer di- og tri-glyceriderne til monoglycerider og frie fedtsyrer (figur 3).
Der dannes multilaminare flydende krystallinske faser – bestående af produkterne fra lipolysen, fedtsyrer og monoglycerider på overfladen af emulsionsdråberne. Under tilstedeværelsen af overfladeaktive galdesalte afsnøres faserne derpå til multilamellare vesikler og derefter til små miceller. Ligesom triglycerider i føden fordøjes, så fordøjes triglycerider fra lipidbaserede lægemidler også i mave-tarmkanalen. Andre komponenter fra lipidbaserede formuleringer kan også hydrolyseres i mave-tarm-kanalen. For eksempel kan overfladeaktive stoffer, som indeholder esterbindinger, i nogle tilfælde hydrolyseres af de lipaser, der er i tarmen.
For at undersøge, hvilken skæbne nanoemulsioner med lægemiddelstoffer får i mave-tarmkanalen, har vi udviklet en lipolysemodel til at bruge i forbindelse med udvikling af lipidbaserede lægemiddelformuleringer. Lipolysemodellen efterligner fordøjelsen af fedt i tarmen og derved også fordøjelsen af lipidbaserede formuleringer.
Lipolysen foregår under forhold, der simulerer forholdene i den øvre del af tarmkanalen. Selve lipolysen foregår under tilstedeværelse af galdesalte, phospholipider og buffer ved pH 6.5. Temperaturen holdes konstant på 37°C under forsøget. Den lipidbaserede formulering tilsættes, og herefter startes lipolysen ved tilsætning af et enzymekstrakt, der indeholder enzymer fra bugspytkirtlen. Samtidigt med at enzymekstraktet tilsættes startes også en kontinuert tilsætning af calciumchlorid. Calcium-ioner er en nødvendighed for aktiviteten af lipasen, calcium-ioner binder frie fedtsyrer, der ellers kan forhindre lipasen i at binde sig til fedtdråberne. Hastigheden af lipolysen kan styres ved at ændre på calciumtilsætningen.
Selve lipolysen følges ved brug af pH-stat titrering med natriumhydroxid. pH-stat titreringen har til formål at holde pH konstant på 6,5. Lipasen spalter triglyceriderne i den lipidbaserede formulering til frie fedtsyrer og monoglycerider. De frie fedtsyrer sænker pH og udløser derved en proportional mængde natriumhydroxid fra titratoren. Forbruget af natriumhydroxid til at holde pH konstant svarer til mængden af fedtsyrer, som bliver frigivet under lipolysen.
Der kan løbende tages prøver ud fra modellen. Prøverne tilsættes en lipasehæmmer for at stoppe lipolysen. Prøverne bliver herefter centrifugeret ved meget høj hastighed (ultracentrifugeret). Ultracentrifugeringen medfører adskillelse i tre fraktioner: Bundfald, der primært består af calciumsæber af fedtsyrer og udfældet lægemiddelstof; en midterfraktion, der består af miceller og vesikler, og en øvre fraktion, der består af ikke-hydrolyserede fedtstoffer. Den generelle opfattelse er, at jo højere koncentration af lægemiddelstof der kan opnås i midterfraktionen med miceller og vesikler, des mere lægemiddelstof vil der være tilgængeligt for optagelse i tarmen.

Fordøjelse af lipidbaserede formuleringer
På nuværende tidspunkt findes der ikke særlig mange publicerede forsøg, der undersøger lipolysen af lipidbaserede formuleringer og anvender den som en udviklingsparameter, hvilket primært skyldes, at modellen endnu ikke er særligt udbredt. Det er imidlertid vist, at modellen er effektiv i undersøgelser af, hvordan lægemiddelstoffer opløses, og hvilke kolloide faser der dannes.
For nylig har vi publiceret undersøgelser af morfologiske og strukturelle ændringer, der sker under fordøjelse af SEDDS, som danner nanoemulsioner under forhold, som efterligner tarmsystemet under faste. Ved forsøgene blev prøver udtaget på forskellige tidspunkter under lipolysen. Disse prøver er så efterfølgende blevet undersøgt ved Cryogen Transmissions Elektron Mikroscopi (Cryo-TEM). Ved Cryo-TEM nedfryses prøven meget hurtigt til meget lave temperaturer. Denne teknik gør det muligt at se meget små strukturer i prøven – helt ned til 20 nanometer.
Forsøgene viste (figur 4), at der er miceller tilstede under hele lipolyseprocessen. Oliedråber fra formuleringen omdannes til runde eller aflange unilamellare vesikler, efterhånden som lipolysen skrider frem. Et lille antal bilamellare vesikler kan også ses. Efter 50 procents lipolyse ses et fald i antallet af vesikler og oliedråber, og der er primært miceller tilstede. Dette studie viser, hvilke strukturer der dannes ved lipolyse af et selvemulgerende drug delivery system. Dannelsen af de forskellige strukturer vil have betydning for, hvor meget lægemiddelstof der kan opløses og være tilgængeligt for optagelse. Denne slags studier er vigtige for at opnå en større forståelse for, hvordan optimale lipidbaserede formuleringer kan fremstilles, blandt andet hvordan sammensætningen af formuleringen kan have indflydelse på, hvilke strukturer der dannes ved lipolysen.
Med det stigende antal tungtopløselige lægemiddelstoffer, som udvikles i den farmaceutiske industri, stiger anvendelsespotentialet for lipidbaserede formuleringer. Derfor øges behovet for udvikling af laboratoriemodeller, som kan efterligne forholdene i mave-tarmkanalen, og som derved kan anvendes som et værktøj i forbindelse med en strategisk udvikling af lipidbaserede lægemidler.

Kilder:
Om det biofarmaceutiske klassifikationssystem:
Amidon GL, Lennernas H, Shah VP, Crison JR. 1995. A theoretical basis for a biopharmaceutic drug classification: the correlation of in vitro drug product dissolution and in vivo bioavailability. Pharm Res 12:413-420.
Om lipidbaserede lægemidler:
Hauss DJ (editor). 2007. Oral Lipid-Based Formulations: Enhancing the Bioavailability of Poorly Water-Soluble Drugs. Informa Healthcare.
Om lipolyse af lipidbaserede lægemidler:
Fatouros DG, Bergenstahl B, Müllertz A. 2007. Morphological observations on a lipid-based drug delivery system during in vitro digestion. Eur J Pharm Sci 31:85-94

Dynamisk laboratoriemodel for lipolysen under fedtfordøjelsen i tarmen: Modellen omfatter et termostatstyret reaktionskammer, en computerkontrolleret pH-stat med en automatiseret burette for tilsætning af natriumhydroxid samt en burette til kontinuert, kontrolleret tilsætning af calciumchlorid. Alle forsøg udføres under omrøring.

Figur 2
Det biofarmaceutiske klassifikationssystem (BCS). Kilde Amidon et al. 1995.

Figur 3
Lipolyse af triglycerid af pancreas lipase. Pancreas lipasen lipolyserer triglycerider til monoglycerider og fedtsyrer.

Figur 4
Cryo-TEM mikroskopibilleder: Simuleret fedtfordøjelse under faste af et selvemulgerende drug delivery system – en nanoemulsion indeholdende lægemiddelstof. a) Oliedråber (OD) i forskellige størrelser (se pile) og miceller (M) før starten af forsøget. b) Lipolyseprodukter 2 minutter efter tilsætning af lipase. Her ses store, aflange unilammellare vesikler (V) og oliedråber. c) Lipolyseprodukter 5 minutter efter tilsætning af lipase. De dominerende produkter er unilamellare, kuglerunde vesikler samt en bilamellar vesikel (se pil). d) Lipolyseprodukter 30 minutter efter tilsætning af lipase. Der er kun få unilamellare vesikler tilbage i mediet; de fleste er blevet omdannet til miceller (se pile).

Skrevet i: Medicinalkemi

Seneste nyt fra redaktionen

Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

Artikler fra Dansk KemiFødevarekemiTop23. 06. 2025

Franz Hofmeister opløste æggehvide i vandige saltopløsninger. En artikel fra 1888 beskriver, hvordan nogle ioner får proteiner til at udfælde, mens andre ioner har den modsatte effekt. Fødevarekemien bruger stadig Hofmeister, men langt mere nuanceret. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3,

Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi17. 06. 2025

Hvis kløvergræs skal kunne anvendes som ny ressource til udvinding af fødevareproteiner, kan membranteknologi være vejen frem. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mette Lübeck, Mads

Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi09. 06. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) I år fejrer man internt i IUPAC 20-året for offentliggørelsen af The Red Book (i det følgende blot "RB2005") med anbefalinger vedrørende

Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

AktueltArtikler fra Dansk KemiGrøn omstilling02. 06. 2025

Hvor rent er CO2 fra CO2-fangst? Og hvor dyrt er det at oprense CO2? Denne artikel giver indsigt i nogle af udfordringerne ved at implementere en global CO2 infrastruktur. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs

Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø26. 05. 2025

Kontinuerlige, kvalitetssikrede målinger af kemiske, fysiske og biologiske miljøparametre giver uundværlig information. Det gælder også for Grønland. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

AktueltAnalytisk kemiArtikler fra Dansk Kemi19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • MD Scientific

    Ny generation af LENS MALS-detektorer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    Laboranter er nysgerrige på ny teknik

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays Aarhus 2025 – SOLD OUT

  • Holm & Halby

    VidensDage’25 hos Holm og Halby: Faglig fordybelse og teknologisk indsigt i højsædet

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

    23.06.2025

  • Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

    17.06.2025

  • Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

    09.06.2025

  • Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

    02.06.2025

  • Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

    26.05.2025

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik