• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

EnergiKemiteknikKlima og miljø01. 02. 2009 | Katrine Meyn

Fjernelse af kuldioxid fra røggasser

EnergiKemiteknikKlima og miljø01. 02. 2009 By Katrine Meyn

Historien om opbygningen af et forsøgsanlæg på DTU Kemiteknik.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2009 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Henrik Kristensen, Lennart Ejlertsen, Philip Fosbøl, Lars Kiørboe og Nicolas von Solms, DTU Kemiteknik

Et pilotskala-forsøgsanlæg til fjernelse af kuldioxid fra røggas er blevet designet og bygget på Institut for Kemiteknik, DTU. Anlægget består af en absorptionskolonne, hvor kuldioxid fjernes fra røggas ved hjælp af solventer – f.eks. vandige opløsninger af alkanolaminer. Senere bygges en desorptionskolonne, hvor kuldioxiden desorberes fra opløsningen for at få en ren gasstrøm af kuldioxid, som kan lagres.

Baggrund og problemstilling
Debatten omkring problemstillingen vedr. kuldioxidudledning fra kulfyrede kraftværker og indvirkningen på drivhuseffekten og jordens klima er velkendt. Foruden begrænsninger i energiforbruget er der en række tekniske metoder, der kan benyttes til at begrænse CO2-udledningen til atmosfæren. En af dem er CCS – Carbon Capture and Storage, som indebærer absorption af CO2 fra røggasser, en efterfølgende frigivelse ved desorption af kuldioxiden i koncentreret form og lagring i dybtliggende jordlag, f.eks. i oliefelter, hvor metoden kan medvirke til et forøget olieudbytte.
Absorption og desorption (stripning) er begge velkendte kemiske enhedsoperationer. Den aktuelle anvendelse er dog ny og afføder et spektrum af videnskabelige og tekniske opgaver, som skal løses, før teknologien kan anvendes på praktisk og økonomisk forsvarlig vis.
Forsøgsanlæg bliver bygget flere steder i verden – bl.a. har DONG Energi opført et større pilotanlæg på Vestkraft i Esbjerg. Fordelen ved et mindre anlæg, som det på DTU Kemiteknik, er de lavere omkostninger og mere detaljebaserede analyser, der kan udføres på anlægget. DTU Kemiteknik har tradition for at arbejde med matematiske modeller understøttet af eksperimentelle studier i både energi- og miljørelaterede problemstillinger. Derfor blev det besluttet at bygge et pilotanlæg til grundlæggende studier af CO2-rensning ved absorption og desorption ved anvendelse af alkanolaminer og lignende solventer.

CCS-projekter ved DTU Kemiteknik
Centret for faseligevægte og separationsprocesser (IVC-SEP) har i en årrække beskæftiget sig med problemstillinger inden for CO2-området. For nylig er der afsluttet et ph.d.-projekt om modellering af fjernelse af kuldioxid fra røggas [1]. Der er flere igangværende ph.d.-projekter omkring CO2, bl.a. et studie omkring olieresevoirlagring og forbedret olieindvinding . Herudover er der projekter, som omhandler nye solventer til CO2-indfangning, f.eks. aminosyrer eller nedkølet ammoniak (chilled ammonia). Et indledende studie omkring ioniske væsker er netop afsluttet, og området vil også blive studeret i et post.doc.-projekt. Ioniske væsker er opløsninger, som består af specielle salte, der er flydende ved stuetemperatur.. Endvidere udvikles en proces, hvor CO2 og H2S indfanges samtidig for at sænke energiforbruget.
To seniorforskere udvikler computerværktøjer til simulering af kolonnerne i absorptions- og desorptionsprocessen.
Projekterne støttes helt eller delvis af DONG Energy, Vattenfall og Mærsk Olie og Gas.
Relaterede afsluttede projekter har omhandlet modellering af CO2-hydrater mhp. dybvands-lagringsmuligheder, CO2 som kølemiddel i miljøvenlig køleteknik og CO2-permeabilitet og tab fra plastrør.
Tilsvarende har CHEC forskningscentret ved DTU Kemiteknik en række igangværende projekter knyttet til klimaproblematikken. Det drejer sig f.eks. om forbrænding og forgasning af biomasser og affald, forbrænding under oxyfuel-omstændigheder, dvs. ren ilt i en kuldioxidatmosfære, og en lang tradition for at arbejde med røggasrensning af andre stoffer (SO2, NOx, tungmetaller, etc.).
Arbejdet, som beskrives i denne artikel, er resultatet af et eksamensprojekt, der er baseret på et tidligere udført teoretisk designstudie [2].

Kemi, procesteknik og designovervejelser
Procesteknik
Kuldioxid fra røggasser kan absorberes i vandige opløsninger med ca. 30% alkanolaminer. Dette sker i en absorptionskolonne (se flowdiagram) ved atmosfæretryk og temperaturer omkring 50°C. Den brugte absorbent opvarmes til vands kogepunkt og ledes til en stripperkolonne (desorber), hvor den opløste CO2 frigives ved 1-2 bar tryk. Den strippede CO2 indeholder desuden stort set kun vandddamp, da de anvendte alkanolaminer har højere kogepunkt. Efter udkondensering af vand opnås en i princippet ren kuldioxidgas, der kan behandles videre efter kendte metoder og f.eks. slutdeponeres i undergrunden. Det varme solvent fra bunden af stripperen genanvendes, og energien bruges til at forvarme det CO2-holdige solvent som vist i flowdiagrammet. Alkanolaminer anvendes i dag på det eksisterende anlæg i Esbjerg.

Alkanolaminers kemi
Alkanolaminer er kendetegnet ved at nitrogenatomet i molekylet binder sig til CO2 fra røggassen. Alkanolaminer har primært, sekundært eller tertiært bundne amingrupper, og absorptions- og desorptionshastighederne afhænger af alkanolaminens struktur. Primære og sekundære alkanolaminer reagerer hurtigere med CO2 end tertiære alkanolaminer. Brug af de tertiære aminer vil derfor kræve en højere absorptionskolonne for at opnå samme rensningsvirkningsgrad.
Til gengæld er de tertiære alkanolaminers bindingsenergi til CO2 betydeligt lavere end de primære og sekundære aminers, hvorfor der skal bruges mindre energi til regenerering. Valg af absorbent er derfor en balance imellem god absorption og energiomkostninger til desorption.

Absorber designovervejelser
Dimensioneringen af absorptionskolonnen er afhængig af hydrauliske flowforhold (gurgling) såvel som af reaktionskinetikken og ligevægtsforhold. Driftsområdet mht. gas- og væskeflow er blevet fastlagt på basis af en gurglepunktsmodel. Da vor viden om kinetik og termodynamik for de relevante reaktioner er begrænset, blev anlægsdimensioneringen desuden baseret på litteraturoplysninger og sammenligning med erfaringer fra eksisterende forsøgsanlæg. Dimensionering og design er således behæftet med en vis usikkerhed. Derfor blev alle komponenter overdimensioneret ift. et grunddesign for at kunne klare større belastninger end forventet. Ud fra de beregnede gas- og væskeflow blev energibalancer beregnet mhp. dimensionering af varmevekslingsudstyr. Desuden blev tryktabet i anlægget estimeret for at kunne dimensionere pumper og blæser til væske- og gastransport.
Endelig blev der taget hensyn til, at anvendelse af mange forskellige forsøgsomstændigheder, såvel som en planlagt udbygning af anlægget, kunne lade sig gøre uden de store komplikationer – altså lagt vægt på et fleksibelt design. F.eks. er der mulighed for at tilsætte absorbent på 4 forskellige niveauer i kolonnen.

Bygning af pilotanlægget
DTU Kemiteknik er et af de få teknisk-kemiske universitetsinstitutter, der har fastholdt og udbygget faciliteter til håndtering af procesudstyr i større målestok. Pilotfaciliteterne omfatter ca. 1000 m2 højloftede haller og ca. 500 m2 hjælpelokaler. Her gennemfører de studerende øvelser i kemisk procesteknik, og master- og ph.d.-studerende udvikler og arbejder med forskningsopstillinger. En særlig del af bygningen er 16 m høj, og her er den ca. 10 m høje CO2-absorberkolonne opført.
Filosofien bag den fysiske opbygning er, at anlægget skal være pænt at se på og indbydende at arbejde med. Det skal vænne de studerende til de holdninger og krav til udstyr og driftssikkerhed, som de vil møde i industrien. Selve absorberen er bygget af QVF-glasrør – hvilket har pædagogisk værdi, da man kan se, hvad der sker inde i kolonnen under forsøget. Da alkanolaminer er korrosionsmæssigt aggressive, er rør, tanke, ventiler og andet produktberørt udstyr derfor udført i syrefast rustfrit stål, og pakninger er baseret på fluorelastomerer.
Anlægsbyggeriet er delt i flere faser. Første del af projektet, som omfatter etablering af absorberkolonnen, har et ”low cost”-budget, hvilket betyder, at en række instrumenter og styringer er valgt som manuelle løsninger. Gasanalysatoren, der er en meget dyr komponent, lånes fra andre opstillinger på instituttet i forsøgsperioderne. Også andet hjælpe- og måleudstyr er til rådighed for de ønskede eksperimenter. I de senere faser af projektet vil manuelt udstyr efterhånden blive udskiftet med moderne automatiserede komponenter. Hovedparten af data opsamles på computer, mens procesreguleringen af pædagogiske grunde hovedsagelig er manuel.
Stripperkolonnen bygges i projektets næste fase. Den skal kunne arbejde med to bar overtryk og vil derfor blive bygget i rustfrit stål. Dette gælder også for den dampopvarmede reboiler i bunden af kolonnen og kondenseren i toppen. Som trykbærende udstyr skal disse dele gennemgå en sikkerhedsmæssig kontrol af trediepart og dermed CE-mærkes, med alt hvad det indebærer af dokumentation og prøvning.
En særlig komplikation udgør det forhold, at forsøgshallen – pga. andre opstillinger – er et ATEX-område, dvs. at der stilles særlige krav til installationerne mhp. at undgå eksplosioner forårsaget af dampe af brændbare væsker. Styreskab med computer, datalogging m.v. er derfor placeret i et kontrolrum – et ”glasbur” med overtryk. Cirkulationspumpen er forsynet med en ATEX-beskyttet motor, tryktransmittere er indkapslede, mens boosterblæseren af ringkanaltypen, som ikke kunne leveres med en ATEX-motor, er placeret i en stålkasse med overtryk skabt af en lille blæser med udendørsluft.

Næste faser i projektet
De næste faser i projektet vil være validering af det nuværende anlæg og afprøvning af solventer i et kompleks af opgaver, hvor såvel kinetiske som termodynamiske måledata skal opsamles sammen med driftstekniske erfaringer. Det fleksible design giver mulighed for optimering af de forskellige procesparametre, såsom kolonnehøjde, temperaturprofil, tryk, sammensætning m.m. Som forsøgs- og forskningsopstilling skal anlægget f.eks. kunne anvendes med recirkulation af CO2 såvel som med almindelig kontinuert once through-applikation. Samtidig skal designarbejdet med hensyn til stripperen færdiggøres og konstruktionen sættes i gang.
Forsøgsanlæg i denne størrelse er dyre og kræver en stor indsats at etablere og at drive. Det skal derfor anvendes til mange forskningsprojekter ved diplom-, bachelor- og masteruddannelsen, ph,d.-projekter samt specialopgaver. Endvidere skal det indgå i instituttets normale undervisningsprogram i storskala-øvelseskurser, hvor de kommende ingeniører får hands-on-erfaring med den industrielle virkelighed, så godt

Referencer
1. Gabrielsen, Jostein, CO2 Capture from Coal Fired Power Plants. Ph.d.-afhandling, IVC-SEP, DTU Kemiteknik,, Danmarks Tekniske Universitet, 2007.
2. Petersen, C. og Hansen, N.F.: Design af pilotanlæg til fjernelse af CO2 fra røggas. Eksamensprojekt. DTU Kemiteknik, 2008.

Flowdiagram af en totrins absorber/stripperproces til fjernelse af CO2 fra røggasser vha. vandige alkanolaminopløsninger.

Kemi for absorption og desorption af CO2 fra røggasser ved brug af alkanolaminer.

Forsøgsanlæggets totale højde er omtrent 13 m.

Udsnit af absorberanlæg. Selve kolonnen ses til venstre på billedet.

Skrevet i: Energi, Kemiteknik, Klima og miljø

Seneste nyt fra redaktionen

Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

Artikler fra Dansk KemiFødevarekemiTop23. 06. 2025

Franz Hofmeister opløste æggehvide i vandige saltopløsninger. En artikel fra 1888 beskriver, hvordan nogle ioner får proteiner til at udfælde, mens andre ioner har den modsatte effekt. Fødevarekemien bruger stadig Hofmeister, men langt mere nuanceret. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3,

Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi17. 06. 2025

Hvis kløvergræs skal kunne anvendes som ny ressource til udvinding af fødevareproteiner, kan membranteknologi være vejen frem. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mette Lübeck, Mads

Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi09. 06. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) I år fejrer man internt i IUPAC 20-året for offentliggørelsen af The Red Book (i det følgende blot "RB2005") med anbefalinger vedrørende

Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

AktueltArtikler fra Dansk KemiGrøn omstilling02. 06. 2025

Hvor rent er CO2 fra CO2-fangst? Og hvor dyrt er det at oprense CO2? Denne artikel giver indsigt i nogle af udfordringerne ved at implementere en global CO2 infrastruktur. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs

Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø26. 05. 2025

Kontinuerlige, kvalitetssikrede målinger af kemiske, fysiske og biologiske miljøparametre giver uundværlig information. Det gælder også for Grønland. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

AktueltAnalytisk kemiArtikler fra Dansk Kemi19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    NYHED: Her er fremtidens opbevaring af farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    MRPC modtager “Innovation in Vacuum Busch Award”

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    Laboranter er nysgerrige på ny teknik

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays Aarhus 2025 – SOLD OUT

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

    23.06.2025

  • Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

    17.06.2025

  • Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

    09.06.2025

  • Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

    02.06.2025

  • Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

    26.05.2025

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik