• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Klimateknologi

Kemometri01. 05. 2016 | Katrine Meyn

Fra fedekalv til fødevaredata

Kemometri01. 05. 2016 By Katrine Meyn

– hvordan gennemføres en repræsentativ sampling?

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 5, 2016 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder.

Af Kirsten Jensen, Mianne Tenna Darré og Lars O. Blaabjerg, Danish Meat Research Institute, Teknologisk Institut

Det er en velkendt problematik, at såvel sampling som analyseusikkerhed har indflydelse på det endelige analyseresultat, hvor arbejdet omkring udvikling og optimering af metoder traditionelt har fået mest opmærksomhed. Realiteten er mere eller mindre værdiløse analyseresultater, på trods af kvalitetssikrede metoder, hvis proceduren omkring sampling ikke er repræsentativ for det oprindelige udgangsmateriale.
Inden for fødevareområdet er en repræsentativ sampling af afgørende betydning i forbindelse med risikovurderinger [1]. Men det kan have stor betydning ved udarbejdelse af valide næringsdeklarationer, eller når formålet er kalibrering af indirekte metoder til kvalitetssikring af fødevarer.
Danish Meat Research Institute (DMRI) har tidligere arbejdet med fremskaffelse af tidssvarende data om næringsværdi i okse- og kalvekød [2,3]. Helt aktuelt arbejdes der i et EU-projekt med test af prototype til in-line-bestemmelse af fedt i biprodukter fra okse- og svinekød (Trimscan http://trimscan.eu/). I begge projekter har planlægningen og udførelsen af en repræsentativ sampling været meget væsentlig. Arbejdet har i store træk fulgt DS-3077 [4], der er en matrix-uafhængig standard, baseret på Theory of Sampling (TOS). Processen er illustreret i figur 1, der viser sammenhængen mellem samplingstrin og fejlkilder, tre styringsværktøjer (heterogeneity, variography, lot dimensionality reduction) og fire praktiske procedurer (mixing, particle size reduction, composite sampling, mass reduction) [4].

Case 1 – Næringsværdi i okse- og kalvekød
Eksisterende data i fødevaredatabasen Foodcomp er blevet indsamlet over en længere årrække, og inden for okse- og kalvekød er datagrundlaget spinkelt og utidssvarende. F.eks. blev data fra ”Okse, lårtunge” fastlagt i 1981 ud fra tre dyr. Der har derfor været behov for tidssvarende data til brug for udarbejdelse af obligatoriske næringsdeklarationer, dokumenteret som en repræsentativ gennemsnitlig sammensætning af næringsindholdet.

Primær sampling
I den primære sampling blev populationens sammensætning vurderet (heterogeneity) ud fra klassificerings-karakteristikaene vægt, alder, formklasse, fedningsgrad og farve, jf. tabel 1 vist for okser [2]. På baggrund af dette blev der udtaget otte gennemsnitlige okser (ungtyre, ungkøer, køer), hvor fordelingen af hver kvægkategori på årsbasis blev taget i betragtning. Kreaturracen Holstein-Frieser (SDM/sortbroget dansk malkerace), der repræsenterer hovedparten af kvæg i populationen (lot dimensionality reduction), blev udtaget for alle slagtedyr.
Slagtekroppene blev skåret i specifikke udskæringer på slagteriet, defineret ud fra produktkatalog [5]. Som eksempel er vist en udskæring af Longloin i figur 2. Denne udskæring består af 19 deludskæringer. I hver deludskæring indgik otte prøver, én fra hvert dyr, der blev poolet til en prøve. Det muliggjorde, at et væsentligt større antal udskæringer kunne indgå i prøvesamlingen.
Kvalitetssikring af pooling blev dokumenteret for henholdsvis en mager og en fed okseudskæring, idet kemiske analyser blev foretaget på både den poolede prøve og alle de udtagne enkeltprøver fra de slagtedyr, som udgjorde den poolede prøve [2].

Homogenisering af udskæringer (Particle size reduction/mixing)
Prøverne blev homogeniseret efter følgende procedure:

  • <5 kg: homogenisering i kødhakker (Bizerba FW 70, 2 mm hulskive, 2 gange).
  • 5-25 kg: homogenisering i hurtighakker (KILIA), se figur 3. Fedtlag i skål og låg skrabes af og blandes i prøven under kørslen.
  • >25 kg: deles i to portioner á maks. 20 kg, homogenisering i hurtighakker.

Sekundær sampling 
Der blev udtaget ca. 1 kg prøvemateriale til videre neddeling, hvor små prøver blev plukket jævnt fordelt fra kødmassen i skålen. Først i yderkant af cirklen og derefter rundt langs indercirklen. Herefter blev kødmassen vendt, med undersiden opad. Fra undersiden blev der tilsvarende udtaget små prøver jævnt fordelt, se figur 4. Ved portioner >25 kg blev der udtaget ca. 500 g, ligeligt fra de to portioner.

Homogenisering af hakket kød
Det udtagne prøvemateriale blev homogeniseret i kødhakker eller i blender (Grindomix, RetschGM 200, 8 sek. ved 9,0 x 1000 rpm), og herefter blandet manuelt med gaffel.

Tertiær sampling
En delmængde af den homogeniserede prøve udtages til analyseprøver. Prøverne opbevares i 50 ml plastbægre ved -20°C indtil analyse.
Det samlede forløb for sekundær og tertiær sampling er vist i figur 5.

Case 2 – Kalibrering og validering af in-line fedtanalysator – Trimscan
Målet for samplingen var repræsentative prøver til kalibrering og validering af metode til fedtbestemmelse, med udgangspunkt i to vidt forskellige analyseprincipper – en in-line-metode baseret på måling af magnetisk induktion (Trimscan) og en traditionel gravimetrisk analysemetode (ISO 1443), der blev anvendt som referencemetode.
In-line fedtanalysatoren er udviklet til automatisk at bestemme fedtprocenten i biprodukter fra slagtning af svin og kvæg. Biprodukter er primært afpuds af irregulære stykker kød, fremkommet i forbindelse med udbening af slagtekroppe eller specialudskæringer. Det sælges til f.eks. pølseproduktion og afregnes sædvanligvis ud fra indholdet af rent kød (lean). Modtageren benytter desuden lean-procenten til standardisering af fedtprocenten i de færdige produkter, og derfor er præcisionen også vigtig her.
Produktionen af afpuds i EU er stor – ca. 14.000 tons svinekød og ca. 3.500 tons oksekød årligt, så en korrekt estimeret fedtprocent har stor betydning for prisen.

Primær sampling
Følgende faktorer indgik i overvejelserne ved den primære sampling til kalibreringskurver: Produkttype, fedtindhold, prøvestørrelse, neddelingsgrad, prøvevolumen, temperatur m.m. Det blev valgt at arbejde med to standardudskæringer fra hver dyreart (kvæg/svin) med henholdsvis højt og lavt fedtindhold, hvorfra der blev fremstillet relevante blandinger.
Alle de undersøgte udskæringer var handelsstandarder (specificeret afpuds), der blev leveret fra skærelinjer på danske slagterier i kasser (E2) á 25 kg.

Neddeling af produkter/blanding af prøver
Fedt- og kødprodukterne blev udskåret i stykker på 5-6 cm3 og afvejet efter tabel 2 til en kalibreringskurve for svinekød. Efter omhyggelig, manuel blanding i kassen (E2) blev overflade- og centrumstemperaturen målt, og prøven var nu klar til måling på fedtanalysatoren.

Sekundær og tertiær sampling
Sampling af prøver til kemisk analyse var enkel – hele prøven, der var anvendt til in-line-måling af fedtindhold, blev anvendt, neddelt og udtaget som beskrevet i den første case.

Diskussion

Case 1
Formålet med denne undersøgelse var at bestemme en repræsentativ gennemsnitlig sammensætning af næringsindholdet i 157 udskæringer af okse- og kalvekød. Hvorvidt otte dyr er meget bedre end tre dyr til at repræsentere populationen, kan give anledning til en diskussion af balancen mellem graden af heterogenitet og omkostning. Antallet blev bestemt på baggrund af anbefalinger og vejledning om tilvejebringelse af data for fødevarers næringsstofsammensætning [6], suppleret med en statistisk vurdering [2]. I praksis er det tidligere vist, at 5 til 10 prøver er tilstrækkelige til at reflektere variationen i de fleste fødevarer [6,7].
Beslutningen om at poole prøverne, frem for at analysere prøverne enkeltvis, blev taget ud fra en vurdering af, at prøvevariationen var uinteressant set i forhold til udarbejdelse af næringsdeklarationer. I Foodcomp er det sædvanligvis også kun en værdi for et gennemsnit, der er anført. Som tidligere nævnt gav pooling af prøverne mulighed for, at et væsentligt større antal udskæringer kunne indgå i prøvesamlingen.

Case 2
Formålet med denne sampling var at udtage repræsentative prøver til kalibrering og validering af analysemetode. For at eliminere effekten af forskellig sammensætning, ud over fedtindholdet, f.eks. andelen af bindevæv, blev det besluttet at fremstille relevante blandinger til kalibreringskurverne ud fra to standardskæringer med henholdsvis højt og lavt fedtindhold. Effekten af forskelle i den kemiske sammensætning er efterfølgende valideret med ”rigtige” biprodukter, fremskaffet direkte fra slagtelinjen efter en velovervejet samplingsplan.
Den valgte fremgangsmåde giver mulighed for gentagne målinger med in-line-udstyret på de samme kemiske analyser. Ligesom der kan ændres på fordeling og trimningsstørrelse i at-line-målingerne.

Referencer

  • C. Paoletti, K.H. Esbensen and H.A. Kuiper. The crucial role of proper sampling in food and feed safety assessment. Wcsb7 proceedings. TOS Forum. Issue 5, 2015.
  • Ursula Nana Kehlet & Lars Kristensen. Mættet fedtindhold i dansk okse- og kalvekød. Rapport – DMRI 2012.
  • Ursula Kehlet, Mianne T. Darré, Kirsten Jensen, Niels T. Madsen og Lars Kristensen. Næringsindhold i udskæringer af dansk okse- og kalvekød. Rapport – DMRI 2012.
  • DS-3077: Repræsentativ prøvetagning – Horizontal standard. Dansk standard, 2. udgave, 2013.
  • Produktkatalog – Kalve- og okseudskæringer. Mianne T. Darré. Teknologisk Institut 2011.
  • Gibson RS (2005). Principles of Nutritional Assessment. 2nd edition. Oxford University Press 7.
  • Greenfield H, Southgate DAT (2003). Food Composition data. Production, Management and Use. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome.

Skrevet i: Kemometri

 

Seneste nyt fra redaktionen

Kender du heller ikke til The Brain Prize?

BranchenytTop03. 03. 2021

I morgen uddeles The Brain Prize igen, men hvis du ikke kender til prisen er du med stor sandsynlighed ikke alene. Det skal der ændres på nu, mener Lundbeckfonde, der i de seneste ti år har stået bag verdens største hjerneforskningspris Hvor The Brain Prize er ganske veletableret i

Dansk bilmand dropper tanker om faststof-batteri

Energi02. 03. 2021

Henrik Fisker, international bildesigner og manden bag bilfirmaet Fisker Inc., må erkende, at det ikke bliver i denne omgang, at han overhaler hele den veletablerede bilverden ved at præsentere et faststof-batteri. Det er cirka tre år siden, at han lancerede tanken om en bil og ikke mindst et

Klynge i hovedstaden vil fange 3 mio. tons CO2 om året

Energi02. 03. 2021

En række store forsyningsselskaber i hovedstadsområdet vil med klyngesamarbejdet C4 (Carbon Capture Cluster Copenhagen) gøre CO2-fangst til en afgørende brik i den grønne omstilling i Danmark. CO2-reduktioner på omkring 3 mio. tons årligt er mulige, hvis man på Christiansborg udviser den fornødne

Ny metode til udvikling af antistofbaserede lægemidler

Medicinalkemi02. 03. 2021

I de senere år har antistofbaserede lægemidler ført til store forbedringer i behandlingen af ​​kræft og autoimmune sygdomme. Men der er store begrænsninger i teknologien. Nu har forskere ved Lund Universitet, der bruger CRISPR-Cas9-gensaksen, udviklet en ny metode til at lette udviklingen af

Neandertal-gener påvirker graden covid-19 sygdommen

Branchenyt01. 03. 2021

Vi kan blive mindre eller mindre syge af covid-19, men hvorfor folk reagerer forskelligt på den samme sygdom, skjuler sig i generne. Og det er gener helt tilbage fra neandertalerne, som påvirker sygdomsforløbet. En ny undersøgelse, offentliggjort i Proceedings of the National Academy of Sciences,

Børnemadras og sandkasse fjerner metan fra drikkevandet

AktueltBranchenyt01. 03. 2021

Kombinationen lyder lidt sær, men en børnemadras, en sandkasse og en bakterie er vejen frem til at kunne fjerne op til 75 procent af metan i drikkevandet, og omdanne det til CO2. Og selv om CO2 ikke er en ven af atmosfæren, er den dog en langt mildere drivhusgas end den potente metan Når vi

Kunstig mælk er blandt ny mejeriforskning

AktueltFødevarekemi01. 03. 2021

Lidt anderledes områder som kunstig mælk og planteproteiner var blandt de syv projekter, som Mejeribrugets ForskningsFond (MMF) valgte at støtte. Den fem sidste ud af de i alt syv projekter var over i den mere traditionelle mejeriforskning. De to noget anderledes projekter vil bl.a. komme ind på,

Jobopslag: Redaktør for fagbladet Dansk Kemi og kemifokus

AktueltBranchenyt24. 02. 2021

Da vores redaktør gennem snart 25 år, Katrine Meyn, stopper, for nu at prøve kræfter i en helt anden branche, søger vi en redaktør til et af Danmarks ældste fagtidsskrifter, Dansk Kemi og det tilknyttede nyhedsbrev "Kemifokus". Dansk Kemi bringer aktuel og dybdegående information om kemien og

Fremtid uden antibiotika er måske ikke en sort dystopi

Branchenyt24. 02. 2021

Lige nu gennemlever verden en pandemi forårsaget af en virus vi ikke kan behandle. Det er slemt og mange har mistet livet. Men der findes allerede en anden slags pandemi, der ikke opfylder de epidemiske regler, men som ikke desto mindre koster mange menneskeliv - og det bliver bare værre -

Pandemien sætter spor indenfor plast og trykfarve

Branchenyt24. 02. 2021

Der er svære tider inden for trykfarve og plastfilm. Pandemier, orkaner og anden "force majeure" presser priserne op og begrænser udbuddet. Producenter af trykfarver til emballage har problemer med priser og tilgængelighed. Corona-pandemien har betydet, at priserne på råmaterialer til pigmenter

Tilmeld Nyhedsbrev


Arkiv over seneste nyhedsbreve




Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • MSC/MSCi

    SIFT-MS fra Syft Technologies – 3 gratis webinarer

  • DENIOS ApS

    Drømmer du om våd førstehjælp?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Forbedret effektivitet indenfor vakuumpakning

  • DENIOS ApS

    Er dine medier som Tom og Jerry?

  • Bisco Vægte A/S

    Udlejning af vægte

  • Bisco Vægte A/S

    Palleløfter med vægt

  • DENIOS ApS

    Står du sådan her?

  • MD Scientific

    PuriFlash® XS 520 Plus – det mest kompakte oprensningssystem nogensinde udviklet

  • MSC/MSCi

    GERSTEL TDU/CIS – a world of injection possibilities

  • DENIOS ApS

    Pump løs – helt uden at løfte en finger

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Kender du heller ikke til The Brain Prize?

    03.03.2021

  • Dansk bilmand dropper tanker om faststof-batteri

    02.03.2021

  • Klynge i hovedstaden vil fange 3 mio. tons CO2 om året

    02.03.2021

  • Ny metode til udvikling af antistofbaserede lægemidler

    02.03.2021

  • Neandertal-gener påvirker graden covid-19 sygdommen

    01.03.2021

  • Børnemadras og sandkasse fjerner metan fra drikkevandet

    01.03.2021

  • Kunstig mælk er blandt ny mejeriforskning

    01.03.2021

  • Jobopslag: Redaktør for fagbladet Dansk Kemi og kemifokus

    24.02.2021

  • Fremtid uden antibiotika er måske ikke en sort dystopi

    24.02.2021

  • Pandemien sætter spor indenfor plast og trykfarve

    24.02.2021

  • Gener spiller ind på evnen til at overleve covid-19

    23.02.2021

  • Gigtmedicin mindsker dødelighed hos covid-syge

    22.02.2021

  • Covid-19 har fremskyndet ny standard for desinficering

    22.02.2021

  • Grøn kost kan give penge til hele den grønne omstilling

    22.02.2021

  • Selskabet for Analytisk Kemi inviterer til Zoom-møde

    17.02.2021

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk

Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk

Privatlivspolitik
Denne hjemmeside benytter cookies. Acceptér Afvis Læs mere om vores brug af cookies her: Brug af cookies
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Nødvendige
Altid slået til

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Ikke nødvendige

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.