• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Analytisk kemiKlima og miljø01. 04. 2006 | Katrine Meyn

Gode resultater med ny hurtigmetode til måling af totalkim i drikkevand

Analytisk kemiKlima og miljø01. 04. 2006 By Katrine Meyn

I 2005 valgte Københavns Energi, Vands laboratorium at afprøve en ny hurtigmetode med et fastlagt testprogram.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 4, 2006. Teksten kan desuden læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Niels Erik Bjergaarde, Helle Hansen og Søren Lind, Københavns Energi, Vand og Morten Miller og Morten Reeslev, Mycometer

I de senere år har der været en stigende interesse for nødvendigheden af og behovet for nye effektive mikrobiologiske hurtigmetoder til kontrol af vandforsyning. Ønsket er at nedsætte aktionstiden/responstiden ved vandkvalitets-problemer og at finde redskaber, der kan styrke arbejdet med sikring af vandkvaliteten i drikkevandsforsyningen.
BactiQuant (BQ) er en ny, danskudviklet hurtigmetode til måling af totalkim i drikkevandssystemer [1]. Metoden er baseret på en velafprøvet og patenteret teknologi, som det danske iværksætterfirma MycoMeter allerede anvender til måling af skimmelsvampe i bygninger [2].

Metoden
Med BQ-metoden måles i vandprøven aktiviteten af et enzym, der er alment til stede i bakterier. Analysen er simpel og kan gennemføres med en samlet analysetid på typisk 20–40 minutter. Til sammenligning kræver nuværende standardmetoder en analysetid på 48-72 timer.
Analyseresultaterne (BactiQuant-tallet) beregnes på grundlag af standardbetingelser og er derfor umiddelbart sammenlignelige uanset hvem der har udført analysen, eller hvor den er udført. BQ-tallet er et mål for hvor stor enzymaktivitet, der er i vandprøven. Målekonceptet er simpelt; jo højere enzymaktivitet, jo større bakterieindhold. Enzymaktiviteten måles ved reaktion med et fluorogent enzymsubstratanalog, som efter hydrolysering producerer en fluorophor. Aktiviteten måles i FluorescensEnheder (FE). Typiske målinger i rent drikkevand giver under 100 FE. Anvendelsen af metoden forudsætter ikke, at man har laboratoriefaciliteter, men personalet, som udfører analysen, skal gennemgå en kort uddannelse med efterfølgende certificering.
Prøvetagningen foregår ved filtrering af en vandprøve. Filtreringen kan ske fra en udtaget vandprøve i prøveflaske eller direkte fra prøvehane ved montering af en haneadapter, hvorved man opnår en yderligere fleksibilitet mht. prøvemængdens størrelse.
I denne afprøvning anvendtes ikke haneadapter. Alle prøver blev udtaget i prøveflasker.
BQ-udstyret findes i en stationær og i en kompakt transportabel udgave, der gør det muligt at foretage undersøgelser og analyser i felten direkte ved prøvetagningsstedet.

Afprøvning af metoden
På basis af Københavns Energi, Vands hidtidige erfaringer med hurtigmetoder blev der i samarbejde med MycoMeter opstillet et antal succeskriterier for metodens anvendelighed.
Et praktisk og funktionelt overvågningssystem af ledningsvandets mikrobiologiske kvalitet forudsætter, at man kan opfange afvigelser fra det normale og gennemføre korrigerende handlinger inden de gældende grænseværdier overskrides. Det var derfor afgørende, at data fra testprogrammet kunne bruges til at fastlægge operationelle aktionsgrænser.
Målekampagnen omfattede 25 lokaliteter og fem forskellige vandtyper, og den blev udført i perioden maj til september i 2005 (tabel 1).
Prøvetagningen blev foretaget af driftslaboratoriets akkrediterede prøvetagere iht. standardiseret prøveudtagningsmetode for mikrobiologiske vandprøver. Desuden blev der i Københavns Energi, Vands akkrediterede laboratorium udført sammenlignende kimtællinger ved 22OC og 37OC iht. DS/EN ISO 6222.
I praksis blev »straks-prøver« udtaget i samme prøveflaske til både BQ-analyse og totalkims-analyse i henhold til DS-metode. Det var af praktiske årsager ikke muligt for »stabil«-prøver, som blev udtaget i separat 250 ml prøveflaske.
Sammenfattende skulle testprogrammet demonstrere:
· At metoden er robust og giver reproducerbare resultater.
· At man på baggrund af data kan etablere et niveau for normaltilstand (»baseline«) og tilnærmet normalfordeling for Københavns Energi, Vands vand.
· At der på basis af »baseline« og normalfordeling kan etableres målekategorier og såkaldte aktionsgrænser, som kan bruges i den daglige driftskontrol og overvågning af vandkvaliteten.

Resultater
BQ-niveau for forskellige vandprøvetyper
Figur 1 viser »baseline«-data baseret på resultaterne af BQ-analyser i tre vandtyper på såkaldte »stabil«-prøver, hvor prøvetagningen iht. almen praksis foretages, når det udtagne/løbende vands temperatur er blevet stabil. Det var forventet, at bakterieniveauet i disse vandtyper generelt ville være lavt med det laveste niveau i »friskt« råvand og det højeste niveau i vandprøver fra ledningsnettet, hvor vandet har en relativ højere opholdstid. Den svagt stigende tendens i BQ-tallet fra råvand til ledningsvand var således i god overensstemmelse med forventningerne. BQ-tallet for disse vandtyper lå i intervallet fra under metodens detektionsgrænse for fluorescensmålingen, dvs. den mindste fluorescensværdi som er signifikant forskellig fra nul på 8 FE (p < 0,05) og op til 140 FE.

Inddeling af BQ-værdier
For bedre at anskueliggøre data fra »baseline«- målingerne er resultatet af BQ-analyserne inddelt i intervaller. Herefter er antallet (frekvensen) af BQ-tal, der falder inden for hvert interval, opgjort. Resultatet er en tilnærmet normalfordelingskurve (figur 2). Figuren viser en typisk logaritmisk fordeling, som forventet i en undersøgelse af denne karakter. Senere anvendes »baseline«-data og tilnærmelsen til normalfordelingen, som basis for etablering af operative grænseværdier.
Prøvetyperne »straks«-prøve og »stabil«-prøve:
I forbindelse med alle prøvetagninger i ledningsnettet blev der udtaget »straks«-prøver. I modsætning til normal prøvetagningspraksis af vandprøver udtages »straks«-prøven umiddelbart (det første vand i hanen), dvs. uden en indledende stabilisering af prøvetemperaturen. Formålet med analyser af »straks«-prøver var at måle på vandprøver, hvor vi erfaringsmæssigt vidste, at der var et relativt højt indhold af bakterier. BQ-tallet for »straks«-prøver lå i intervallet 25 FE til over fluorometerets maksimale aflæsning på ca. 6000 FE.
For »straks«-prøverne fordelte analyseresultaterne sig sådan, at 75% af målingerne gav BQ-tal højere end 200 FE.
Kun i to tilfælde ud af 293 prøvetagninger var der en betydelig uoverensstemmelse mellem resultatet af BQ-målingen og total-kimtal. I de to tilfælde viste resultatet af BQ-analysen et lavt niveau af bakterier i en »stabil«-prøve, mens total-kimtallet var højere end 200 CFU/ml (ColonyFormingUnits/ml » bakterier/ml).
Efter gennemgang og diskussion af resultaterne er der imidlertid opstået tvivl om de to målingers rigtighed. De efterfølgende »stabil«-prøver blev som tidligere nævnt udtaget til to flasker, en for hver analyse. En manglende stabilisering af den mikrobiologiske kvalitet i »stabil«-prøven kan være en forklaring på uoverensstemmelsen mellem prøveresultaterne. Efterfølgende omprøver viste i begge tilfælde normalt total-kimtal og forventelig overensstemmelse mellem BQ-tal og totalkims-analysetal.
Resultaterne af totalkims-analyserne i »stabil«-prøverne viste et gennemsnitligt indhold af bakterier på 10 CFU/ml modsvaret af et gennemsnitligt BQ-tal på 30 FE. I »straks«-prøverne var det gennemsnitlige indhold af bakterier derimod 600 CFU/ml modsvaret af et gennemsnitligt BQ-tal på 1124 Fe. Altså i begge regimer en god overensstemmelse mellem BQ-analyser og resultatet af totalkims-analysen.
Figur 3 viser BQ-tal og total-kimtal i »straks«-prøverne. Som man kan se af figuren, var der en god overensstemmelse mellem resultaterne af de to analyser. Høje total-kimtal i »straks«-prøverne modsvares altid af høje BQ-tal.

Operationelle grænseværdier
Testprogrammet udført af Københavns Energi, Vand viste, at BQ-metoden er velegnet til at differentiere mellem vandprøver med en normaltilstand for vandforsyningens vandkvalitet og vandprøver med unormale høje bakterietal. Det har fra begyndelsen været en vigtig forudsætning for, at metoden kan bruges i den daglige driftskontrol hos Københavns Energi, Vands driftslaboratorium. På basis af »baseline«-målingerne og den tilnærmede normalfordeling af data (figur 2) er der etableret nogle operative grænseværdier, som gør det muligt hurtigt at opfange afvigelser og sætte ind med korrigerende handlinger.
Vi har med udgangspunkt i HACCP-principperne (Hazard Analysis Critical Control Points) valgt at operere med tre kvalitetskategorier for den mikrobiologiske kvalitet af vandforsyningens ledningsvand:
Grøn kategori: Grøn kategori: BQ-tal £ 40; Bedste vandkvalitet
Gul kategori: 40 < BQ-tal £ 200; Mellem vandkvalitet
Rød kategori: BQ-tal > 200; Uacceptabel vandkvalitet
Grøn kategori kan på basis af data fra testprogrammet opnås i 75% vandprøver fra vand med forventet lavt bakterieindhold. Denne kategori er acceptabel uden forbehold. Ved ledningsrenoveringer og større indgreb i vandforsyningens installationer vil denne målekategori kunne fungere som acceptgrænse i forbindelse med kvalitetskontrol og »normalisering« af vandkvaliteten. Vandprøver, der falder inden for gul kategori, har et øget indhold af bakterier ift. bedste kvalitet. I Københavns Energi, Vands forsyningssystem har målinger i denne kategori ikke givet anledning til overskridelser af grænseværdier for kimtal iht. standardmetode. Man må dog regne med en risiko for, at BQ-tal i gul målekategori kan føre til overskridelser af grænseværdier for kimtal. Rød kategori-målinger udgør den operationelle aktionsgrænse i vandforsyningens ledningsnet. Målinger på normalprøver fra ledningsnettet, som falder inden for denne kategori, er uacceptable. I testprogrammet er det kun i »straks«-prøver, der er målt BQ-tal, som ligger i denne kategori. Målinger som ligger i rød kategori har i dette testprogram i 70% af tilfældene givet anledning til overskridelser af traditionelle grænseværdier for kimtal.
Københavns Energi, Vands laboratorium vil nu yderligere afprøve metoden og forventer at indføre rutiner/metodikker med metoden som værktøj til optimering af følgende vigtige driftskontrolopgaver:
– Rutine-monitorering med bedre mulighed for hurtigere identifikation af bakterielle vandkvalitetsproblemer.
– Hurtig kildesporing ved konstatering af forureninger/utætheder.
– Hurtigere klarmelding til idriftsættelse af ledningssystemer efter renoveringer.
Metodens detektionsgrænse:
En stor styrke ved BactiQuant-metoden er, at den kan tilpasses til at måle på mange forskellige typer vand. Fra det meget rene næsten sterile til det meget forurenede. Denne styrke opnås ved at variere to faktorer; reaktionstiden og mængden af væske der filtreres.
En given mængde bakterier indeholder en bestemt mængde enzym. Denne mængde enzym vil danne mere produkt, hvis man øger reaktionstiden, altså den tid enzymet reagerer med substratet. Ønsker man at måle på væsker med et meget lavt indhold af bakterier, kan man derfor øge reaktionstiden. I princippet kan metoden detektere én bakterie, hvis blot reaktionstiden er lang nok. I de fleste situationer ønsker man så kort reaktionstid som muligt. En kortere reaktionstid kan opnås ved at øge den mængde vand, der filtreres. Øges vandmængden, øges mængden af bakterier der fanges på filteret og dermed mængden af enzym. En større mængde enzym producerer mere fluorescens pr. tidsenhed. I meget rene væsker med lav koncentration af bakterier kan man således filtrere store mængder (mange liter) og derved opnå en relativ lav reaktionstid.
Standardbetingelserne for bakteriologisk undersøgelse af drikkevand er fastsat til en reaktionstid på 30 minutter ved 23oC og filtrering af 250 ml vand.
Mycometer arbejder p.t. med at fastlægge passende standardbetingelser for andre vandtyper og er derfor interesseret i at høre fra firmaer med specielle vandtyper eller problemstillinger. Metoden anvendes i dag, ud over i drikkevand, til bl.a. undersøgelser af recirkuleret vand fra røgrensningsprocesser, varmt brugsvand og industrielt procesvand m.m.

Referencer:
1. Miller, M og Reeslev, M. (2005). »Mikrobiologisk hurtigmetode«. Dansk Kemi, 86, nr. 1, 27-29.
2. Miller, M og Reeslev, M. (2004). »Skimmelsporer og skimmelvækst er ikke det samme«. Dansk Kemi, 85, nr. 1, 14-15.

Haneadapter med filter monteret på vandarmatur.

Afprøvning af BQ-udstyret (stationær udgave) i Københavns Energi, Vands akkrediterede driftslaboratorium. Laborant Helle Hansen gennemfører her en af de mange testmålinger.

Tabel 1. Oversigt over vandprøvetyper og antal gennemførte analyser.

Figur 1. »Baseline«-data. Illustration af BQ-niveau for tre forskellige vandprøvetyper.
Figur 2. Fordelingen af »baseline«-data viser en tilnærmet normalfordelingskurve.
Figur 3. Illustration af sammenhørende BQ-tal og total-kimtal i »straks«-prøverne.

Skrevet i: Analytisk kemi, Klima og miljø

Seneste nyt fra redaktionen

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

Artikler fra Dansk KemiBioteknologiTop02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

Arbejdsmiljø/IndeklimaKlima og miljø25. 03. 2025

Ingen alarm, men hold fokus på sikkerhed og hygiejne. Den besked blev givet til 62 medarbejdere, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har fulgt over to år. Forskerne har undersøgt niveauerne af miljøgiften PCB i blodet hos nedrivere, der blandt andet har arbejdet

Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

AktueltFødevarekemiKlima og miljø24. 03. 2025

Svampeangreb er en af de slemme skader, som kan ramme kartoffelproduktionen. Nu har den danske biotechvirksomhed Healthycrop lykkedes med at finde et gen, som kan styrke kartoflens naturlige modstandskræft. Og det i en sådan grad, at kartoflen bliver resistent over for svampeangreb. Allerede til

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    NYHED: IKA er tilbage med IKA Specials tilbudsavis

  • DENIOS ApS

    Glemmer du service? Her er konsekvenserne

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Tid til serviceeftersyn?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

  • Forskere står bag hybridost med 25 procent ærteprotein – men med samme smag og tekstur

    18.03.2025

  • Medicin udviklet mod for højt blodtryk kan også anvendes mod – hjertesorg

    18.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik