• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

BioteknologiBranchenytMedicinalkemi01. 04. 2003 | Katrine Meyn

Guddommeligt krydderi på tilværelsen

BioteknologiBranchenytMedicinalkemi01. 04. 2003 By Katrine Meyn

En salvieart anvendes af mexicanske indianere i deres religiøse ritualer. Den er nu blevet opdaget af omverdenen, hvor dens naturlige hallucinogene virkning udnyttes af misbrugere. Dens virksomme forbindelse er overraskende og kan bruges i eftersøgningen af ny medicin mod psykiske sygdomme. 

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 4, 2003 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Carsten Christophersen, 

Et alvorligt misbrugsproblem er for nylig dukket op i Danmark. En søster til vor hjemlige krydderurt salvie, Salvia divinorum, har vist sig at være det hidtil kraftigst virkende naturlige hallucinogen. Det minder om det syntetiske lysergsyre diethylamid (LSD).
Salvia divinorum tilhører myntefamilien og bliver brugt af mazatekindianerne fra Oaxaca i Mexico.
I 1962 bragte ethnobotanikeren R. Gordon Wasson levende planter til Los Angeles, hvor de ved University of California blev dyrket og formeret ved stiklinger.
I USA bruges planten nu i stort omfang som et lovligt hallucinogen. Da brugen af planten uden for Mexico er forholdsvis ny, er der heller ikke lovgivet om den i Danmark, hvor den også bruges. Drivhuse fyldt med planten blev fundet i Svejts i 2000.

Et farligt krydderi
Når planten tygges opnås en intens hallucinatorisk oplevelse. Selv om oplevelserne er individuelle, er der en række virkninger, der ofte forekommer: Følelsen af at være en genstand, som f.eks. en pommes frites eller frisk maling, oplevelsen af at være på forskellige steder på samme tid, at miste kroppen eller identiteten, gensyn med steder fra barndommen og følelse af bevægelse, som når man bliver trukket eller vredet af en kraft og udbrud af hysterisk latter. Personer, der er vant til effekten af bevidsthedsudvidende stoffer, beskriver virkningen som enestående.
Planten er uvirksom, når den spises, fordi det aktive stof nedbrydes under fordøjelsen. Plantens blade tygges eller ryges, hvorved hallucinogenet optages gennem mundens slimhinde. Virkningen indtræder efter 30 sekunder til få minutter og varer op til et par timer.

Kemien bag virkningen
Det er for nyligt blevet vist, at det aktive stof er salvinorin A.
Kemisk hører det til diterpenerne, dvs. forbindelser, der er opbygget af fire isoprenenheder og derfor har 20 carbonatomer.
Det er overraskende, fordi det er det første og eneste eksempel på en forbindelse, der aktiverer en opioid receptor uden at indeholde nitrogenatomer. Det virker agonistisk dvs. som naturlig ligand for receptoren. Mængder på kun 200 til 500 µg giver en rus. Ved mængder på 1 mg og derover indtræffer ofte ud af kroppen-oplevelser. Personen føler sig frigjort fra kroppen og bevæger sig, uden at være bevidst om bevægelsen, og taler undertiden sort. I denne fase er der stor risiko for ulykker, f.eks. ved forsøg på at kaste sig ud fra høje bygninger for at flyve.

En brik i puslespillet
Schizofreni, Alzheimers, Huntingtons og Picks lidelser samt maniodepressiv psykose har alle stærke elementer af sansningsforstyrrelser. Salvinorin A er et helt nyt bud på en skabelon for lægemidler, der griber ind i den menneskelige sansning. Det er derfor sandsynligt, at der i den nærmeste fremtid vil komme et gennembrud i behandlingen af psykiske lidelser. Som sidegevinst kan der vise sig nye måder til at styre menneskets sindsstemninger kemisk. Det baner vej for medicinsk manipulation med menneskets selvopfattelse, stemninger og følelsesliv på et hidtil ukendt niveau.
Opioide receptorer
De opioide receptorer påvirkes af morfin og andre opiumsalkaloider. De naturlige ligander er små peptider – endorfiner, enkefaliner og dynorfiner. Receptorerne selv findes i flere underklasser, hvoraf k-opioid-receptoren (KOR) har vigtige funktioner som at farve den menneskelige sansning, opfattelsesevne og stemning. Virkningen minder lidt om LSD’s, men LSD virker på en helt anden receptor, nemlig den såkaldte 5-HT2A (5-hydroxytryptamin=serotonin) receptor, hvor salvinorin A er helt uden effekt. I det hele taget er virkningen af salvinorin A meget specifik, idet 50 udvalgte receptorer og ionkanaler slet ikke påvirkes af stoffet.
Mazatekerne opdagede virkningen
I hundredvis af år har shamaner (medicinmænd) hos mazatekerne i Oaxaca brugt salvieplanten i religiøse og helbredende ritualer. Angiveligt bruger de den kun ved mangel på de hallucinogene svampe, der sædvanligt benyttes. Svampene indeholder psilocybin, der virker næsten som LSD blot i kortere tid.
Mazatekerne nedstammer fra zapotekerne, der i mange år var den herskende befolkning i Oaxaca, og som byggede de overvældende religiøse centre, der nu kaldes Monte Alban og Mitla. De blev omvendt til katolicismen af erobrerne, men det siges, at de indtil for nylig gemte billeder af deres gamle guder i alteret for på samme tid at tilbede begge. Hvorom alting er, så har de stadig shamaner og har derfor brug for psykoaktive stoffer, der kan frigøre sjælen til arbejde i åndeverdenen.

Kilder:
D. J. Siebert Journal of Ethnopharmacology, Bind 43, 1994, side 53-56. Salvia divinorum and Salvinorin A: new pharmacologic findings.
B. L. Roth, K. Baner, R. Westkaemper, D. Siebert, K. C. Rice. S. Steinberg, P. Ernsberger og R. B. Rothman. PNAS, Bind 99, 2002, side 11934-11939. Salvinorin A: A potent naturally occurring nonnitrogenous k opioid selective agonist.
C. Giroud, F. Felber, M. Augsburger, B. Horisberger, L. Rivier og P. Mangin. Forensic Science International, Bind 112, 2000, side 143-150. Salvia divinorum: an hallucinogenic mint might become a new recreational drug in Switzerland.
Tekst til foto af Monte Alban:
Monte Alban er et kæmpemæssigt anlæg af templer og pyramider lige ved provinshovedstaden Oaxaca.
Foto: Carsten Christophersen
Tekst til formel for Salvinorin A:
Salvinorin A passer ind i KOR og tænder for den.
Tekst til formel for LSD:
Lysergsyre diethylamid – LSD, der påvirker en serotoninreceptor med hallucinationer som følge.
Tekst til formel for psilocybin:
Psilocybin findes i visse paddehatte og har en LSD-lignende virkning.
Tekst til formler for morfin og Met-enkephalin:
Formlerne viser, hvordan morfin gemmer samme motiv som Met-enkefaliner, der er en naturlig ligand for en af de opioide receptorer.

Skrevet i: Bioteknologi, Branchenyt, Medicinalkemi

Seneste nyt fra redaktionen

Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

Artikler fra Dansk KemiFødevarekemiTop23. 06. 2025

Franz Hofmeister opløste æggehvide i vandige saltopløsninger. En artikel fra 1888 beskriver, hvordan nogle ioner får proteiner til at udfælde, mens andre ioner har den modsatte effekt. Fødevarekemien bruger stadig Hofmeister, men langt mere nuanceret. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3,

Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi17. 06. 2025

Hvis kløvergræs skal kunne anvendes som ny ressource til udvinding af fødevareproteiner, kan membranteknologi være vejen frem. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mette Lübeck, Mads

Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi09. 06. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) I år fejrer man internt i IUPAC 20-året for offentliggørelsen af The Red Book (i det følgende blot "RB2005") med anbefalinger vedrørende

Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

AktueltArtikler fra Dansk KemiGrøn omstilling02. 06. 2025

Hvor rent er CO2 fra CO2-fangst? Og hvor dyrt er det at oprense CO2? Denne artikel giver indsigt i nogle af udfordringerne ved at implementere en global CO2 infrastruktur. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs

Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø26. 05. 2025

Kontinuerlige, kvalitetssikrede målinger af kemiske, fysiske og biologiske miljøparametre giver uundværlig information. Det gælder også for Grønland. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

AktueltAnalytisk kemiArtikler fra Dansk Kemi19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • MD Scientific

    Ny generation af LENS MALS-detektorer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    Laboranter er nysgerrige på ny teknik

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays Aarhus 2025 – SOLD OUT

  • Holm & Halby

    VidensDage’25 hos Holm og Halby: Faglig fordybelse og teknologisk indsigt i højsædet

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

    23.06.2025

  • Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

    17.06.2025

  • Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

    09.06.2025

  • Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

    02.06.2025

  • Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

    26.05.2025

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik