• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Bioteknologi04. 11. 2003 | Katrine Meyn

Kombination af kemiteknik og bioteknologi bag dansk verdensfirma

Bioteknologi04. 11. 2003 By Katrine Meyn

Firmaet NUNC har specialiseret sig i at designe plastoverflader med bestemte egenskaber. I dag har man stor knowhow på området.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 11, 2003 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Claus Emborg, BioCentrum, DTU

Den 17. marts 2003 fejrede det danske verdensfirma NUNC i Kamstrup ved Roskilde sin 50 års fødselsdag.
Næsten alle, der har et professionelt forhold til mikrobiologi, biokemi eller klinisk kemi kender NUNC for deres petriskåle, cellekulturflaser, MicroWell-plader, plastreagensglas og cryorør. Cellebanker til stamceller består af NUNC-rør med stamceller i.
De færreste ved, at disse vigtige dagligdags produkter er fra et dansk firma, der har en Novo Nordisk-agtig markedsandel på verdensplan. Og det bliver til mange petriskåle, MicroWell-plader og cellekulturflasker, hvilket enhver bruger af disse gængse engangsprodukter kan forestille sig.
Den romantiske historie startede med, at en ung kemiingeniør, Helmuth Ingvorsen, forelskede sig i apotekerens datter fra Dom Apoteket i Roskilde. Derfor blev han farmaceut og senere apoteker.
Iværksætterånd havde han også, og det er ikke første gang, at en sund apotekerøkonomi har fungeret som risikovilligt springbræt for en kemisk/farmaceutisk virksomhed, der siden er blevet til noget stort.
Men det var altså ikke medicin, men plast det kom til at dreje sig om: Plastutensilier til laboratoriebrug af klinisk, bioteknologisk relevans. Forskningsværktøjer.
Ret hurtigt flyttede man fra apotekerbaggården på Algade til det nedlagte mejeri i Kamstrup syd for byen. Det havde dengang en liberal spildevandstilladelse, der var bekvem at udnytte til kølevand for sprøjtestøbemaskiner, som kunne placeres i et umiddelbart rent miljø. Der er ikke stor forskel på hygiejne og renrumskrav for plastutensilier og medicin.

Held i uheld gav vigtigt forskningsresultat
Petriskåle til dyrkning af bakterier og svampe og kulturflasker til celledyrkning skal som mange andre plastutensilier steriliseres. Det kan gøres ved gas- eller strålesterilisation. Risø lå tæt på, og det blev strålesterilisation.
I den farmaceutiske verden opererer man meget med det fine ord serendipitet. Det dækker over, at utrolig mange væsentlige fremskridt skyldes slumpetræf og svineheld. Den mere professionelle omgang med begrebet går på, at målrettet adfærd bør kombineres med et meget vågent øje for uplanlagte fænomener. Sådan gik det også med de bestrålede plastvarer. Man fik reklamationer, fordi proteiner forsvandt. Studiet af disse reklamationer gav startskuddet til en viden om, hvordan man vha. en vifte af bestrålingsteknologier kan designe plastoverflader med bestemte egenskaber
Det nøjagtige valg af teknologi og styringen af denne afgør om polystyrenoverfladen egner sig til binding af en bestemt type protein. Det kan f.eks. være et antistof i en immunoanalyse som ELISA i en klassisk MicroWell-plade med 96 brønde, binding af en receptor i en HTS (High Througput Screening)-plade med 1536 brønde til brug i en robot, der kan afprøve tusindvis af lægemiddelkandidatstoffer på kort tid eller til binding af meget små dråber af genetisk materiale (DNA) i et mønster (array) på en plastskive, der til forveksling ligner et ganske almindeligt objektglas til et mikroskop.
Her skal den kemiske teknologi gå nøje i spænd med den fysiske dimensionering. Der skal ikke rykkes mange nanometer, hverken i højde eller drøjde, før mikroskopets læsning, af hvilke gener der er i spil, er forkert. Det er et diagnostisk værktøj i det kliniske laboratorium og et screeningsværktøj i medicinalindustrien. Prototyperne, der anvendes i grundforskningen og har tusindvis af gener sat på i array, koster tusindvis af kroner. Det er et meget kontant eksempel på at grundforskning, som oplæg til anvendelser, giver gode idéer til billige arrays til bestemte praktiske formål.

Cellefabrikker
Mammal celleteknologi er en vigtig disciplin i den bioteknologiske forskningsverden. Salgskataloger til det bioteknologiske laboratoriemarked, som også NUNC er storleverandør til, bugner med produkter som monoklonale antistoffer til Elisa, og med cellelinjer, der er gensplejset til bestemte forskningsformål, f.eks. med bestemte receptorer, der er mål for grundforskning og målrettet lægemiddeludvikling.
Mammale celler er sarte. Gængs mikrobiologisk teknik baseret på agarplader i petriskåle suppleret med kraftigt omrørte/rystede/beluftede suspensionskulturer i kolber eller gæringstanke går generelt ikke.
Virksomheden designer plastoverflader, som mammale celler godt kan lide at sidde og gro på. I standardlaboratorieteknik bruger man MicroWell-plader med 96 brønde eller færre samt cellekulturflasker i forskellige størrelser. Flasker har plane sider, og de ligger ned, så cellerne har et stort areal at vokse på. Cellekulturlaboratorierne har specielle mikroskoper, hvor man gennem den plane, tynde bund ser, hvordan cellerne har det, uden at forstyrre dem.
NUNC har opskaleret laboratorieteknikkerne til robotbaserede cellefabrikker. Normalt opfatter man en fabrik som en rimelig permanent installation, men disse cellefabrikker er til engangsbrug og lige til at køre rundt med. En stor del af verdens vaccineproduktion produceres i sådanne cellefabrikker.
Når man sammenligner med de store anlæg, der ellers bruges til lægemiddelproduktion, er det overraskende, at så små fabrikker kan klare verdensomspændende opgaver. Forklaringen er, at der skal forbavsende lidt aktivt stof (antigen) til, for at en vaccine skal virke, og vaccinationen gennemføres normalt med ganske få doser. I almindelige lægemidler er der meget mere aktivt stof, og tit skal der bruges mange doser, i nogle tilfælde dagligt hele livet.

Stationær cellefabrik af avanceret plast, som cellerne kan lide. Den røde farve er pH-indikatoren i kulturvæsken, som skal være inden for et snævert pH-interval nær 7.4.
Kimsleg på NUNC’s produkter: Petriskåle, cellekulturflasker, MicroWell-plader med 96 brønde, de nyere modeller til HTS med op til 1596 nanobrønde, cellefabrik.
Et robotfoto:
Cellefabrik i robotmodel. Den trucklignende indretning bagved kan løfte og dreje fabrikken, så man kan hælde medium i den og høste medie fra den på en nem måde.

Skrevet i: Bioteknologi

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop09. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

Arbejdsmiljø/IndeklimaKlima og miljø25. 03. 2025

Ingen alarm, men hold fokus på sikkerhed og hygiejne. Den besked blev givet til 62 medarbejdere, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har fulgt over to år. Forskerne har undersøgt niveauerne af miljøgiften PCB i blodet hos nedrivere, der blandt andet har arbejdet

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    NYHED: IKA er tilbage med IKA Specials tilbudsavis

  • DENIOS ApS

    Glemmer du service? Her er konsekvenserne

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Tid til serviceeftersyn?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    09.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

  • Forskere står bag hybridost med 25 procent ærteprotein – men med samme smag og tekstur

    18.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik