• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Lovgivning og patenter01. 03. 2011 | Katrine Meyn

Myten om den geniale opfindelse

Lovgivning og patenter01. 03. 2011 By Katrine Meyn

Er der bagatelgrænser for patenter? Hvilke opdagelser kan føre til patenterbare opfindelser? Og hvem skal bestemme, hvilke patenter der skal søges? Manglende patentering kan føre til væsentlige tab af indtægter. Så hvad kan patentaktive virksomheder gøre for at sikre deres opfindelser bedst muligt?

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2011 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Henrik Skødt, European Patent Attorney, Plougmann & Vingtoft

De fleste har en ide om, hvad en opfindelse er, og de fleste har en ide om, hvad et patent er. Det er derimod de færreste, der har en præcis forståelse af, hvilke opfindelser der kan patenteres.
I nogle tilfælde gøres der en vigtig opdagelse, ja måske ligefrem en genial opdagelse som alligevel ikke fører til en patenterbar opfindelse. I andre tilfælde fører en tilsyneladende triviel opdagelse til en vigtig opfindelse, som kan patenteres.
Begge disse tilfælde kan være svære at identificere for dem, der ikke har erfaring med patentering af opfindelser. Det er en klassisk diskussion om opdagelser versus opfindelser, og man kan tit observere publicerede patentansøgninger med lange forklaringer om den gjorte opdagelse. Sådan en patentansøgning vil typisk have store problemer med at føre til patent.

Opdagelser kan ikke patenteres – eller kan de?
Et typisk eksempel kunne være en kemisk forbindelse, lad os kalde den X, som allerede er kendt til behandling af en bestemt sygdom f.eks. prostatacancer. Den nye opdagelse kunne være, at stoffet virker efter en bestemt mekanisme, som fører til virkningen mod prostatacancer. Problemet er bare, at mekanismen ikke kan patenteres – fordi det er en opdagelse – og da anvendelsen af X til behandling af prostatacancer allerede er kendt, kan anvendelsen heller ikke patenteres (selvom den type anvendelse generelt godt kan patenteres). Undtagelsen er det tilfælde, hvor opdagelsen fører til erkendelsen af en ny anvendelse af X, f.eks. at den også kan bruges til behandling af testikelcancer.

Hvor mange patenter skal der til én opfindelse?
Det andet tilfælde fører (for) sjældent til patent. Det skyldes typisk en opfattelse af, at en opfindelse skal være ledsaget af et stort erkendelsesspring for at kunne patenteres, at opfindelsen skal være ”genial”. Det er på ingen måde tilfældet.
EU-Kommissionen gennemførte i 2008-2009 den såkaldte Sector Inquiry, som var en undersøgelse af bl.a. de store medicinalvirksomheders patenteringsmønstre. Én af konklusionerne i den endelige rapport var, at de bedst sælgende lægemidler ofte bliver beskyttet af ”patent clusters” – op til 100 patenter pr. aktivstof. Det siger sig selv, at der ikke gøres 100 geniale opfindelser for det samme aktivstof, så man kan spørge sig hvilke opfindelser, der ellers patenteres?
Medicinalfirmaerne kategoriserer selv deres patentansøgninger som ”primære” og ”sekundære” patentansøgninger. De primære patentansøgninger dækker selve aktivstoffet, mens de sekundære ansøgninger dækker formuleringer af aktivstoffet, fremgangsmåder til fremstilling af aktivstoffet, nye salte af aktivstoffet, nye medicinske anvendelser af aktivstoffet, nye krystalformer af aktivstoffet etc. De sekundære ansøgninger udgjorde ifølge rapporten 87% af ansøgningerne. Selv om rapporten kritiserer praksis med de såkaldte ”clusters”, anerkendes det også, at både de primære og sekundære patentansøgninger har deres berettigelse.

At patentere eller ikke patentere – et spørgsmål om kroner og ører
Det er de færreste patentaktive firmaer, der har ressourcerne til at patentere i samme omfang som de store medicinalfirmaer, men tallene bør alligevel give stof til eftertanke. Din opfindelse behøver ikke være genial for at kunne føre til et værdifuldt patent, og du behøver ikke nøjes med et enkelt patent for hvert produkt.
Nye erkendelser vedrørende en tidligere opfindelse kan resultere i en ny opfindelse som ”bare” er en forbedring af den tidligere opfindelse, men som kan patenteres. Fordelen vil være at man i stedet for kun at have ét patent, der dækker produktet, nu har to patenter som dækker produktet, samtidig med at patent nummer to har en længere levetid end det første patent. Især hvis ens nye opfindelse fører den oprindelige opfindelse i en retning, som konkurrenter uundgåeligt vil ønske at kopiere, kan patent nummer to (eller tre eller fire) være af stor værdi.

Hvem ved, om den lille forskel kræver et patent?
Som antydet ovenfor er der mange, der undlader at ansøge om patent nummer to (eller tre eller fire) på baggrund af en slags ”selvcensur”. Den nye opfindelse anses ikke for at være en patenterbar opfindelse, da der kun er tale om en ”lille forbedring”. Hvis vi følger eksemplet med aktivstof X mod prostatacancer, så kunne en ny opfindelse f.eks. være, at man var kommet til den erkendelse, at stoffet har brug en bestemt type hjælpestof for at være stabilt i den endelige formulering.
Hvis man kun fokuserer på selve stoffet X, kan dette synes som et lille problem, der hurtigt skal løses, for at man kan komme videre med det, det hele handler om, nemlig stoffet X. Den opmærksomme læser har allerede gættet, at en formulering af stoffet X plus hjælpestof kan patenteres, forudsat at kombinationen ellers opfylder nyhedskriteriet etc. Det er ikke altid, at opfindelse nummer to er så indlysende patenterbar som eksemplet ovenfor.
Hvis man er i tvivl om hvorvidt ens lille, men geniale forbedring af en eksisterende opfindelse kan patenteres, kan det vise sig at være en god investering at diskutere det med en patentkonsulent. Når en virksomhed skal beslutte om opfindelsen skal patenteres, bidrager patentkonsulenten med et bredere perspektiv, en forretningsorienteret tankegang og en allround specialviden om patentering, der ofte afdækker nye muligheder for at beskytte virksomhedens opfindelser og dermed sikre en større indtjening.

De bedst sælgende lægemidler bliver ofte beskyttet af ”patent clusters” – op til 100 patenter pr. aktivstof. Det siger sig selv, at der ikke gøres 100 geniale opfindelser for det samme aktivstof, så man kan spørge sig hvilke opfindelser, der ellers patenteres.

Skrevet i: Lovgivning og patenter

Seneste nyt fra redaktionen

Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

Artikler fra Dansk KemiFødevarekemiTop23. 06. 2025

Franz Hofmeister opløste æggehvide i vandige saltopløsninger. En artikel fra 1888 beskriver, hvordan nogle ioner får proteiner til at udfælde, mens andre ioner har den modsatte effekt. Fødevarekemien bruger stadig Hofmeister, men langt mere nuanceret. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3,

Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi17. 06. 2025

Hvis kløvergræs skal kunne anvendes som ny ressource til udvinding af fødevareproteiner, kan membranteknologi være vejen frem. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mette Lübeck, Mads

Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi09. 06. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) I år fejrer man internt i IUPAC 20-året for offentliggørelsen af The Red Book (i det følgende blot "RB2005") med anbefalinger vedrørende

Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

AktueltArtikler fra Dansk KemiGrøn omstilling02. 06. 2025

Hvor rent er CO2 fra CO2-fangst? Og hvor dyrt er det at oprense CO2? Denne artikel giver indsigt i nogle af udfordringerne ved at implementere en global CO2 infrastruktur. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs

Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø26. 05. 2025

Kontinuerlige, kvalitetssikrede målinger af kemiske, fysiske og biologiske miljøparametre giver uundværlig information. Det gælder også for Grønland. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

AktueltAnalytisk kemiArtikler fra Dansk Kemi19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    NYHED: Her er fremtidens opbevaring af farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    MRPC modtager “Innovation in Vacuum Busch Award”

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    Laboranter er nysgerrige på ny teknik

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays Aarhus 2025 – SOLD OUT

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

    23.06.2025

  • Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

    17.06.2025

  • Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

    09.06.2025

  • Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

    02.06.2025

  • Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

    26.05.2025

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik