
Edderkoppernes spind har ry for at være et af de naturens stærkeste materialer. Men det er noget bøvlet at få det frem, hvis man skal høste det fra levende edderkopper.
Kinesiske forskere har fundet på en anden mulighed. De kan høste tråd fra silkeormen, der er endnu stærkere end den, som edderkopper kan præsetere.
Baggrunden for, at man ikke rigtigt kan holde en brugbar edderkoppe-farm er, at de små otte-benede væsner er kannibaler. De æder glædeligt hinanden. Derudover skal de have levende foder og generelt have et godt edderkoppeliv, hvis der skal komme noget brugbart ud af en sådan farm.
I stedet kan man anvende silkeorme. De er betydeligt lettere at håndtere.
Normalt er det arten Bombyx mori, ægte silkesommerfugl, der lægger larve til. Den tæmmede version er meget anderledes end det levende insekt. Det kan bl.a. ikke flyve længere, kan leve under relativ snævre forhold, kan tåle menneskelig håndtering og så vokser deres kokon meget hurtigere – og bliver større.
Og det er netop deres kokon, som er omdrejningspunktet. Den er fra naturens siden lavet af en silketråd, der kan være helt op til 900 meter lang. Normalt koges en kokon, og man skræller forsigtig lag efter lag. Metoden er ikke optimal, da det forringer proteinkæderne og svækker tråden.
I den nye metode vaskes silkeproteinet, og lægges i et bad, før det spindes til en tråd. Det gør tråden stærkere, men også mere stiv. Og en mere stiv silke øget faktisk dens anvendelsesområde.
Kilde: svt.se