
Interessen for at komme i gang med bioraffinering er stor. Så stor, at en pulje, der har midler som kan støtte op om udviklingen af teknologien, er blevet løbet over ende.
Puljen rummer 5 mio. kr. til uddeling i 2022, 2023 og 2024, og i år har Landbrugsstyrelsen modtaget ansøgninger om tilskud for hele 10 mio. kr. fordelt på 12 ansøgere.
– Det er en politisk vision, at grøn bioraffinering skal være en del af den danske landbrugsproduktion, da det vil gavne på klimakontoen. Derfor er det overvældende og meget positivt, at erhvervet udviser så stor interesse for teknologien, siger enhedschef i Landbrugsstyrelsen Mads Kolte-Olsen.
En pulje på i alt 15 mio. kr. kan virke ret begrænset til et område, der har store potentiale i at udvinde protein fra danske græs- og kløvermarker. Det er dog heller ikke kun den eneste pulje. Der er afsat i alt 260 mio. kr. til at udbrede grøn bioraffinering. Her af er de 15 mio. kr. til projektmodning.
Grøn bioraffinering kræver græs, og mere græs kræver omlægning af omdriftsarealer. Når vi får omlagt flere omdriftsarealer til græs, udledes der mindre kvælstof til vandmiljøet. Desuden kan bioraffinering være med til at skabe flere arbejdspladser lokalt.
– Med de mange potentielle gevinster ved grøn bioraffinering er det afgørende, at vi støtter udviklingen og etableringen af nye anlæg. Det næste skridt bliver at få de i alt 245 mio. kr., der er afsat til etablering af selve anlæggene til at komme ud og arbejde, så vi kan få skabt flere grønne og rentable bioraffineringsanlæg, siger Mads Kolte-Olsen.
I efteråret åbner den første ansøgningsrunde, hvor ansøgere kan søge tilskud til at etablere et anlæg til grøn bioraffinering.
Kilde: Landbrugsstyrelse