”Luften på din vej” er et digitalt Danmarkskort over luftforureningen, som er tilgængeligt for alle. Det er et nyt interaktivt kort, som viser, hvordan luftkvaliteten fordeler sig geografisk i hele Danmark, men også på hver enkelt adresse.
Af seniorforsker Steen Solvang Jensen, Aarhus Universitet, ssj@envs.au.dk
Med et nyt Danmarkskort over nogle af de mest sundhedsskadelige stoffer i luften kan alle se, hvordan luftkvaliteten er, der hvor de bor – eller hvor de arbejder. Ved at zoome ind på kortet kan man nu helt ned på adresseniveau se, hvordan den beregnede, gennemsnitlige luftforurening af de mest sundhedsskadelige stoffer ser ud på arbejdspladsen, ved bopælen eller ved sommerhuset.
Modellerne beskriver emissionen af luftforurening fra forskellige kilder, spredningen heraf, stoffernes kemiske omdannelse og afsætning, indflydelse fra bygninger mv., samt de meteorologiske forhold.
Se kortet og find din adresse her: http://luftenpaadinvej.au.dk. Det kan ses på computer, tablet eller smartphone.
Kortet viser beregnede årsmiddelkoncentrationer i 2012 af NO2 (kvælstofdioxid) og luftbårne partikler angivet ved PM10 og PM2.5, som er henholdsvis den samlede masse af partikler pr. kubikmeter med en diameter under 10 og 2,5 mikrometer.
Baggrundskoncentrationer vises som felter med en geografisk opløsning på 1 km x 1 km, og repræsenterer den generelle luftforurening i området. Når man zoomer tilstrækkeligt ind på kortet, kan man se gadekoncentrationen ved alle bygninger i Danmark. Gadekoncentrationer vises som prikker på adresser, og repræsenterer koncentrationsniveauer ved facaden af bygninger ved adresser i gadeniveau – i 2 meters højde. Man kan også søge efter en specifik adresse.
Læs mere om ”Luften på din vej” under hjemmesidens menupunkt ”Om data”.
Luftkvalitetskortet er udviklet af forskere fra Aarhus Universitet med finansiel støtte fra DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi under Aarhus Universitet.
Baggrundskoncentrationen af NO2 som årsmiddel i 2012.
NO2-koncentrationerne er domineret af lokale kilder især vejtrafik,
men bidrag fra skibstrafik ses også tydeligt for havområder.
Eksempel på visning af koncentrationsniveauet på en konkret adresse.