• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Artikler fra Dansk KemiHistorisk kemi06. 12. 2022 | Heidi Thode

Tycho Brahes kemi – del II

Artikler fra Dansk KemiHistorisk kemi06. 12. 2022 By Heidi Thode

Tycho Brahe og hans søster Sophie var fremtrædende iatrokemikere, som sendte opskrifter på pesteliksiren til Kejser Rudolf II hhv. Kong Christian IV. Men de publicerede ingenting. Alkemiske recepter skulle holdes hemmelige, så de ikke faldt i de forkerte hænder.

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 22 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder.

Læs originalartiklen her

Af Curt Wentrup

I 1599 havde Tycho Brahe sendt en udførlig recept på et medikament mod epidemisk sygdom, ”som nu findes alle steder” (dvs. pesten) til hans nye velgører, KejserRudolf II i Prag [1].
Som mange af datidens fyrster var Rudolf II overordentlig interesseret i alkemi [2], omend hovedsageligt med henblik på guldmageri. Han havde flere alkemister beskæftiget [3], som nok ville kunne have fremstillet pesteliksiren efter Tychos recept. Det kendte Guldmagerstræde (Ziata ulicka) findes ved Hradschin palads i Prag.
En meget forenklet opskrift på pesteliksiren under navnet Eliksir Pestilentiale Tychonis Brahæi [4] blev optaget af dr.med. Thomas Bartholin i Danmarks første farmakopé, Dispensatorium Hafniense, i 1658: ”Tag 11 unser theriakessens, 1 unse svolvtinktur tilsat enebær og rav, 1/2 unse kvanekstrakt (fra rødderne), absinthsalt og essens af hvid havkrebs. Hæld det sammen, og i en retort hældes der så meget vinsprit tilsat theriak at det efter udtrækket af theriakessensen dækker fire fingersbredder. Anbring den godt lukkede retort i et varmt vandbad, så at massen kan udvikle sig i otte date. Dernæst skal den filtreres gennem trækpapir. Den siede masse hældes på ny i en retort og destilleres, indtil der i bunden bliver en indkogt saft tilbage, som ligner flydende beg. Det er den, der skal bruges til formålet”. Der var også opskrifter fra Oswald Croll (se nedenfor) i dette Dispensatorium.
I Cista medica hafniensis (det medicinske fakultets brevkiste) gengav Thomas Bartholin samme opskrift, som Tycho også havde sendt til Henrik Rantzau 13.12.1597 under navnet Pro morbo Epidentico pestilentiale vel aliis contagiis venenatis tam qvoad præservationem qvam curationem, med samt to andre:(i) Pro Morbis Epidemicis et huc pertinentibus og (ii) Pro morbis cutem et sanguinem infestantibus; qvalis est scabies, Inveterata Lues veneris, Elephantiasis, et similes [5]. De samme eller lignende opskrifter er publiceret af Dreyer [6] og Figala [7].
Ifølge Caspar Bartholin (søn af Thomas B. og professor, først i medicin, siden i teologi ved Københavns Universitet) blev Brahes eliksir anvendt til stor nytte under pestepidemien i 1654. Ole Worm (professor i medicin ved Københavns Universitet) skrev i 1653 til Pierre Gassendi (forfatteren af Tycho Brahes biografi [8]), at et stort antal patienter havde haft nytte af Brahes pesteliksir. Andre præparater blev solgt på apoteker i Danmark og Norge helt op i det 20. århundrede, blandt andet Specie Tychonis Brahaei (figur 1) og Tycho Brahes Dråber (figur 2) [9]. Det var i hovedsagen urteekstraker, langt mindre komplicerede end pesteliksiren.

Hemmelighold de alkemiske recepter
Efter fremstillingen af pesteliksiren beskrev Tycho Brahe i sit brev til Kejser Rudolf II (7.9.1599) også et afføringsmiddel bestående af et hvidt antimonpulver, ”som ikke var skadeligt og kun forårsagede moderat sved” [11]. Det blev fremstillet af ”rent antimon metal” (det var dog muligvis det naturligt forekommende sulfid, stibnit, Sb2S3) tilsat alkohol i en lertøjs cucurbita ved høj varme, hvori det reverbereredes i seks uger. Højst sandsynligt var det hvide pulver ikke andet end antimonoxid, Sb2O3, dannet ved luftoxidation under den lange ophedning, uanset at lertøjet var lukket. Tycho bad imidlertid kejseren om at hemmeligholde de tilsendte recepter. I modsætning til de astronomiske studier [12] publicerede Brahe intet om de alkemiske, og ingen laboratoriejournaler er bevaret. Selv om nogle opskrifter kom ud ved Sophies hjælp, var Tycho bestræbt på at holde lægemidlernes fremstilling hemmelig.
Det var på ingen måde usædvanligt at hemmeligholde alkemiske og iatrokemiske recepter, for at de ikke skulle falde i de forkerte hænder, men forbeholdes dem der var indviede i kunsten. Der var rigeligt med falsknere og kvaksalvere, som kunne have misbrugt dem. Johannes Hartmann,som af landgreve Moritz af Hessen-Kassel blev udnævnt til professor publicus chymiatriae i Marburg som den første kemiprofessor i verden i 1609, var en fremtrædende Paracelsist, som indrettede verdens første universitære undervisningslaboratorium. Her lærte både tyske og udenlandske studerende, deriblandt adskillige danskere, inklusive den ovennævnte Ole Worm, fremstillingen af mange uorganiske og organiske stoffer og medikamenter. Laboratoriereglerne fordrede, at de studerende gav forstanderen (Hartmann) en ed på underdanighed, loyalitet, og flid, og de skulle love ikke at afsløre noget til uværdige outsiders. I stedet skulle de beholde, hvad de havde lært, for sig selv og anvende det til gunst for medmennesker i nød. Kåber og sværd var under ingen omstændigheder tilladt i laboratoriet, og man måtte ikke drikke, sove, råbe, eller slås, og hvis de ikke overholdt reglerne, ville de få en bøde eller blive forvist fra fællesskabet [13]. Hartmanns receptsamling, Praxis Chymiatriae, blev først udgivet efter hans død [14].
Et tavshedspåbud for alkemikere blev påmanet af Johann Hartprecht, som i et brev fra København i 1656 tilskyndede den berømte tysker Johann Rudolph Glauber i Amsterdam (bekendt for Glaubersalt (Na2SO4), salpetersyre, alkemiske (”filosofiske”) ovne osv.) til ikke at offentliggøre sine hemmeligheder (hohe Secreten), men være mere tilbageholdende og obskur. Glauber publicerede en mængde bøger, men i mange opskrifter blev vigtige detaljer udeladt, eller helt vildledende påstande blev fremført, så det faktisk er umuligt at eftergøre eksperimenterne med de påståede resultater [15]. Ikke forbavsende blev Glauber beskyldt for 100 løgne [16].

Formålet med alkemien – medicin, ikke guldmageri
Tycho Brahe fulgte Paracelsus’ dictum, at formålet med alkemien er ikke at fremstille guld, men derimod lægemidler. Et indblik i de medikamenter, der kunne have været fremstillet i Brahes laboratorium, kan fås ved indsigt i de talrige opskrifter publiceret posthum af Johannes Hartmann og Oswald Croll [17,18] (dr.med. fra Marburg, livlæge hos Christian af Anhalt-Bernburg, siden virksom i Prag som en af Rudolf II’s læger) [2,19]. Mange af Crolls og Hartmanns recepter er baseret på Paracelsus’ ofte vage beskrivelser, inklusive fremstilling af vitriolsprit (svovlsyre) og ”den søde olie fra oleum vitrioli”(sandsynligvis diethylether), fremstillet ved behandling af ethanol (spiritus vini) med svovlsyre (oleum vitrioli) og destillation [20]. Ethanol var siden det 12. århundrede blevet fremstillet ved destillation af vin [21]. Blandt andre præparater kan nævnes gult (HgO) og grønt kviksølvpræcipitat (fra Hg + Cu 4 :1 i salpetersyre, som skulle være virksomt mod gonorrhea og Lue Gallica (syfilis)), hvide og røde blomster af antimon (trioxidet og oxisulfidet), aurum potabile [22] (da kolloidt guld er antimikrobielt, kan det drikkelige guld faktisk have været til nogen nytte, især ved udvortes sårbehandling), kanelolie, kamferolie, fennikelbalsam, perikonbalsam, laudanum opiatum (opiumholdigt analgetikum), etc. Tilberedelsen af laudanum opiatum tog seks uger i øvelseslaboratoriet [12]. Først skulle et pund opium skæres i stykker og befris for “stinkende svovl” ved ophedning, så blev det ekstraheret med eddikesyre, filtreret og inddampet. Samtidig blev perler og koraller opløst i stærk eddikesyre og endelig fældet med vinstenssalt (kaliumkarbonat). Desuden blev crocus martis (jernoxider) ekstraheret med vinsprit i en uge og ekstraktet destilleret. Til sidst blev det hele blandet i varmen med det rensede opium.
Allerede Dioscorides [23] og Galen [24] brugte opium og mange planteolier og ekstrakter medicinsk i det 1. og 2. århundrede. Dioscorides beskrev også adskillige mineralske præparater, for eksempel kadamela (kalamin, Zn-carbonat-silikat), molubdoeides (magnetjernsten, magnetit), stimmi (antimonsulfid), ios xustos (ir), chrusokolla (malakit, Cu-carbonat-hydroxid), kinnabari (cinnober, HgS) og udraguros (kviksølv). Derimod tøvede “medicinens fader” Hippocrates med anvendelse af droger af enhver art, men brugte dog nogle vegetabilske midler [25].

Sophie Brahes og Peter Payngks iatrokemi
Desværre døde Tycho Brahe i 1601, knap 55 år gammel. Men heldigvis havde han før sin død tiltrukket en ung mand fra Graz, Johannes Kepler, og ansat ham som astronomisk assistent. Straks efter Tychos død blev han udnævnt til kejserlig matematicus. Med fuld adgang til Tychos målinger kunne han nu formulere sit heliocentriske solsystem og (langsomt) færdiggøre de rudolfinske tabeller påbegyndt af Tycho. Kepler havde ingen interesse i kemien, men i Danmark fortsatte Sophie Brahe sandsynligvis de medicinsk-alkemiske studier i sit eget laboratorium, først hos sin søn Tage Thott på Eriksholm i Skåne, og siden på hendes gård i Helsingør. Efter Tychos død sendte hun Kong Chr. IV recepten på pesteliksiren skrevet i hendes egen hånd på et ejendommeligt dansk [26].
I 1609 ansatte Chr. IV dr. Peter Payngk som Distilerer, også omtalt som hofchemicus [27]. Han var en ivrig Paracelsist og havde været kemiker under Rudolf II i Prag, som havde adlet ham i 1601. Laboratoriet i destillerehuset i Kongens Have ved Rosenborg Slot var rigt udstyret med 15 ovne og forskellige vand- og askebade og destillationsapparater, ikke ulig det, Tycho Brahe havde haft på Uraniborg [1,12]. I Payngks righoldige receptbog findes også recepten på ”Elixyr Tychonis”, som kongen havde fået af Sophie Brahe og som ”nest Guds Hielp wddriver och er krefftig imod den Sygdom Pest och alle morbis epidemicos”.
Payngk tjente også den udvalgte Prins Christians hof på Nykøbing Slot på Falster; i 1633 fik han besked på at sende prinsen 10 flasker spiritus vini, en flaske af det gule aqua vitae og fire flasker eliksir til behandling af hans syge ben. Her ankom i 1638 prinsens nye livlæge og iatrokemiker, Helwig Dieterich, som i 1644-46 blev Chr. IV’s livlæge. Om dr. Dieterich, og om kongerne Chr. IV’s og Fr. III’s alkemiske tiltag vil blive berettet nærmere i senere artikler [28].

E-mail:
Curt Wentrup: wentrup@uq.edu.au

Referencer
1. Tycho Brahe, Del 1, Dansk Kemi, 2022 (5)p. 22.
2. E. Trunz, Wissenschaft und Kunst im Kreise Kaiser Rudolfs II. 1576-1612, Wachholtz, Neumünster, 1992.
3. R.J.W. Evans, Rudolf II and his World, Clarendon, Oxford, 1973.
4. J.B. Andersen, Nils Stensen, Lindhardt og Ringhof, København, 2021.
5. T. Bartholin, Cista medica Hafniensis, København 1662, p. 89-106 (Google Book tilgængelig online).
6. I.L.E. Dreyer, Tychonis Brahe Dani Opera, København, 1913–29, Vol. IX, 160-169.
7. K. Figala, Tycho Brahes Elixir, Annals Sci. 1972, 28, 139-176.
8. (a) P. Gassendi, Tychonis Brahei, Equitis Dani, Astonomorum Coryphæi Vita, Paris, 1654; (b) W. Norlind, Tycho Brahe. Mannen och Verket, Gleerup, Lund, 1951.
9. G. Solheim, Tycho Brahe som alkymist, hans pestmedisin og livseliksir, Cygnus, 2016, 148, 3-17.
10. J. Shackelford, A philosophical Path for Paracelsian Medicine. The Ideas, Intellectual Context and Influence of Petrus Severinus: 1540-1602, Museum Tusculanum Press, Copenhagen, 2004.
11. P. Gassendi, Tychonis Brahei, Equitis Dani, 2. Udgave, Hagæ-Comitvm, 1655.
12. Tychonis Brahe, Astronomiae Instauratae Mechanica, Wandsbek, 1598.
13. C. Friedrich, C. Reichardt, Historische Stätte der Chemie (Historical Site of Chemistry) in Marburg – Johannes Hartmann und sein Marburger “Laboratorium chymicum publicum”, Gesellschaft Deutscher Chemiker, Frankfurt, 2015.
14. J. Hartmann, Praxis Chymiatriae (posthum; Eds.: Johanna Michaelis, Georgio Everharto Hartmanno), Gottfried Gross, Leipzig 1633.
15. J.R. Glauber, Pharmacopoea Spagyricae Dritter Theil, Amsterdam, 1657, p. 29; J.R. Glauber i C. Packe, The Works of J. R. Glauber, London, 1689, p. 349.
16. Antiglauber (sandsynligvis J.J. Becker, Mainz), Glaubereus Refutatus…, daß ist, Ein Hundert Lügen, Amsterdam 1661, pp. 1-96(i C. Packe, The Works of J.R. Glauber, London, 1689.
17. (a) O. Croll, Basilica Chymica, Gottfried Tampach, Frankfurt, 1608; (b) Ioan. Hartmanno, O. Croll, Basilica Chymica (Eds.: Iohanne Michaelis, Georg Everhardo Hartmanno), Samuel Chouët, Geneve 1658.
18. For en forklaring af mange af Crolls recepter, se R. Multhauf, Medical Chemistry and the Parcelsians, Bull. Hist. Med. 1954, 28, 101-126.
19. H. Hirai, Le Concept de Semence dans les Théories de la Matière à la Renaissence, Brepols, Paris, 2005, kapitel 11.
20. Processen tilskrives også Valerius Cordus og 13. årh. Ramon Lull: (a) C.D. Leake, Isis 1925, 7, 14-24; (b) C. Priesner, Ambix 1986, 33, 129-152.
21. E.O. von Lippmann, Beiträge zur Geschichte der Naturwissenschaften und der Technik, Vol. 1, Springer, Berlin, 1923, pp. 56-136.
22. Om drikkeligt guld, knaldguld m.m., se C. Wentrup, “Fulminating Gold and Silver”, Angew. Chem. Int. Ed. 2019, 58, 14800-14808; Angew. Chem. 2019, 131, 14942-14951.
23. (a) R.T. Gunther, The Greek Herbal of Dioscorides, Hafner Publishing Co, New York, 1959. (b) Pedanius Dioscorides of Anazarbus, De materia medica, Translated by L.Y. Beck, Olms, Hildesheim, 2017.
24. Galen on Pharmacology. Philosophy, History and Medicine. Proceedings of the Vth International Galen Colloquium, Lille, 16-18 March 1995, Brill, Leiden, 1997.
25. (a) H.E. Siegrist, Große Ärzte – Eine Geschichte der Heilkunde in Lebensbildern, J.F. Lehmanns Verlag, München, 1970; (b) https://en.wikipedia.org/wiki/Hippocrates.
26. F.R. Friis, Sophie Brahe, Gad, København, 1905.
27. A. Fjelstrup, Dr. Peter Payngk, Kong Kristian IV’s Hofkemiker, A. Gieses Eftf., København, 1911.
28. Se C. Wentrup, ”Chemistry, Medicine and Gold-Making”. ChemPlusChem 2022, kommende publikation.

Skrevet i: Artikler fra Dansk Kemi, Historisk kemi

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop09. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

Arbejdsmiljø/IndeklimaKlima og miljø25. 03. 2025

Ingen alarm, men hold fokus på sikkerhed og hygiejne. Den besked blev givet til 62 medarbejdere, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har fulgt over to år. Forskerne har undersøgt niveauerne af miljøgiften PCB i blodet hos nedrivere, der blandt andet har arbejdet

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    NYHED: IKA er tilbage med IKA Specials tilbudsavis

  • DENIOS ApS

    Glemmer du service? Her er konsekvenserne

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Tid til serviceeftersyn?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    09.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

  • Forskere står bag hybridost med 25 procent ærteprotein – men med samme smag og tekstur

    18.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik