Kostens indhold af saltholdige fødevarer er steget med knap 10 procent det sidste årti, viser en analyse fra DTU Fødevareinstituttet. Dermed spiser ni ud af ti danskere væsentligt mere salt end den officielle anbefaling om et dagligt indtag på maksimalt 5-6 gram. Den salt, vi bruger i madlavning og ved bordet, udgør gennemsnitligt 10-20 procent af vores samlede saltindtag – resten kommer fra industrielt forarbejdede fødevarer og udespisning.
DTU Fødevareinstituttet har i en opgave for Fødevarestyrelsen undersøgt udviklingen i danskernes indtag af udvalgte saltholdige fødevarer. Analysen ser på indtaget af brød, pålægsvarer, ost, smør og andre fedtstoffer på brød, dressinger og saucer, soltørrede tomater og oliven, middagspølser, supper, pomfritter, snacks og saltede nødder, burger, pizza og anden fastfood.
Ved at bruge data fra tre undersøgelser af danskernes kostvaner har forskerne beregnet, at kostens samlede indhold af de udvalgte saltholdige fødevarer var nogenlunde konstant mellem 2000 og 2008, men at det steg med knap 10 procent frem til 2013. Salgsdata fra detailhandlen for perioden frem til 2017 indikerer, at danskernes forbrug af udvalgte saltholdige fødevarer fortsat er steget.
I hvor høj grad, det øgede indtag har påvirket danskernes totale saltindtag, afhænger dog også af, om fødevarernes saltindhold samtidig har været uændret, er steget eller faldet.
Læs mere her
Kilde: DTU Fødevareinstituttet